Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Každých 10 rokov si vezme jedno dievča

by - mája 01, 2019


Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Ale na hranici stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě padá na její život.
Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají Agniežčini lidé na chladného a vypočítavého čaroděje známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna mladá žena, což je osud téměř stejně hrozný, jako kdyby propadla Hvozdu.
Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý ví, že tentokrát si Drak vezme Kasiu — krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, Agniežčinu nejdražší přítelkyni, která je vším, čím Agnieszka není.  A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného.

Pred pár dňami dozadu, už to bude nejaký týždeň a viac, kým tento článok vydám, tak možno aj mesiac, vyšiel preklad Uprooted od Naomi Novik vo vydavateľstve Host. V českom preklade ste ho mohli zaregistrovať ako Ve stínu hvozdu. Tí, ktorí ma sledujete na instagrame, tak viete, že v poslednej dobe sa u mňa na fotkách táto kniha objavuje často - či už anglická alebo česká verzia. Autorkina tvorba si ma získala, jej nápady sú originálne a jej štýl mi sadol. Každá jej kniha je pre mňa stále lepšia a lepšia.

Ve stínu hvozdu je taká strašidelná rozprávka, ktorá má veľmi pomalý rozbeh. Je to pomalá fantasy, ktorá je založená na atmosfére a prostredí. Autorka sa doslova hrá s jazykom, využíva metafory a prirovnania, dokonca  čerpá z poľskej literatúry, presnejšie z rozprávky Agnieszka Shrawek Nieba, viac sa o tom dočítate TU! Recenzie na knihu pribúdajú a moja sa nachádza niekde v hĺbke tohto blogu. Aj preto som sa rozhodla, že vám skôr dám pár dôvodov, prečo by ste si knihu mali prečítať. Prípadne, prečo by ste sa jej mali vyhnúť.

Ve stínu hvozdu by ste si mali prečítať, ak....

...ste milovníci pomalej fantasy
Ste ten typ čitateľa, ktorý má rád, keď sa dej rozvíja rovnomerne a pomaly? Tak to je základ, preto aby sa vám autorkina tvorba páčila. Dej sa nielen rozvíja pomaly, ale zároveň každé jedno odhalenie je načasované, tak aby do deja sedelo, prípadne vám autorka dá nejaké tie náznaky, ale takmer nič neservíruje na zlatom podnose. Treba rátať aj s tým, že začiatok je naozaj pomalý, kým sa dostanú postavy do hlavného konfliktu, tak prejde sto a viac strán. O to viac si užijete vedľajšie dejové linky, ktoré sa tam črtajú.


....ste milovník netradičných vzťahov
Aj keď kniha nie je primárne zameraná vzťahy, tak predsa majú v deji svoje miesto. Nejde úplne hovoriť o hate-love vzťahu medzi Drakom a Agnieszkou, ale svojím spôsobom to k tomu patrí. Kým Drak vrčí na Agnieszku, tak ona sa ho snaží viac-menej vytočiť ešte viac. Obaja deň čo deň si skúšajú nervy a netreba dvakrát vravieť komu viac praskajú. Výhoda, ale aj nevýhoda knihy, je že autorka sa nezameriava na vzťah ako taký. Presnejšie sú dve scény, ktoré sú zamerané na vzťah medzi Agnieszkou a Drakom. Postupne sa ich vzťah síce vyvíja, ale treba si uvedomiť, že to nie je romantická fantasy. Autorka sa nenechala strhnúť romantickou linkou, skôr je to taký malý príjemný bonus. Čo je obdivuhodné, keďže často knihy doplatia na romantickú linku. Treba si, ale uvedomiť, že kniha je zameraná viac na vývoj postáv, ako na vzťahy medzi nimi. O to viac si romantické duše budú vážiť tie momenty.


...ste milovník príbehov, v ktorých figuruje sila priateľstva
Kasia, Agnieszkina  kamarátka, je dôležitá postava, ktorá deju pridáva ďalšiu zápletku. Medzi dievčatami panuje silné puto priateľstva, v ktorom závisť a nenávisť nemajú miesto. Mnohí čitatelia podľa mňa ocenia vzťah medzi dievčatami už len z dôvodu, že je to naozaj čisté priateľstvo bez neprajných pohnútok. A nech sa deje hocičo, tak držia spolu. Navyše Kasia ako postava je sympatická!

... ste milovník netradičných záporákov
Okrem toho, že hlavná záporná postava ani nie je ľudská bytosť, tak sa v deji objavujú aj iné, pre zmenu postavy, ktoré sa na prvý pohľad zdajú byť zlé. Lenže postupne vzniká morálna otázka, že či naozaj činy, ktoré robia sú v presvedčení zla alebo sami sú presvedčení, že vykonávajú dobro a chcú pomôcť. Vzniká zaujímavý pohľad na určité postavy, ktoré vyvolávajú ďalšie otázky. Na jednej strane s nimi nesúhlasíte, ale na druhej strane ich konanie chápete. Väčšinou. 

...oceňujete vývin postáv a vzťahov
Postavy nie sú ploché, každá jedna má svoje charakteristické črty. Drak, ktorý má rád čistotu a spoločnosti sa radšej stráni sa vo svojej podstate nezmenil. Vrčí na všetkých a na všetko. Bez prestávky. O to je zaujímavejšie ako si ku Agnieszke nájde cestu. Autorka do ničoho netlačí a všetko má voľný priebeh. Pre zmenu Agnieszka si prešla celkom slušným vývinom. Z dievčaťa, ktoré nie je pripravené na toľkú zodpovednosť sa formuje postupne odhodlané, sebavedomé a nebojácne dievča, respektíve mladá žena. Postupne sa formuje do podoby, ktorá je oveľa viac sympatickejšia pre nás čitateľov, ale zároveň verím, že Draka jej správanie ešte viac rozčuľovalo. K jeho povahe by to úplne sedelo.

....ste ten typ čitateľa, ktorý miluje/zbožňuje lyrické opisy
Ako som zo začiatku spomínala, tak Novik využíva rôzne prirovnania, metafory a jej štýl písania je hlavne založený na opisoch, ktoré sa niekedy dotknú vašej duše. Okrem toho posledná štvrtina je doslova čistá rozprávka, v dobrom slova zmysle. Scény v tej časti sú úžasné. Nielen krásne napísané, ale zároveň miestami nadobudnete pocit, že čítate netradičnú a originálnu rozprávku. Okrem toho dalo by sa povedať, že z časti je to aj retelling na Krásku a Zviera, nejaké tie spojitosti sa tam dajú nájsť. Aj keď si myslím, že to nebol autorkin zámer.

Kedy sa tvorbe Naomi Novik vyhnúť?
Ak nemáte radi: 
- pomalé rozbehy
- zakladáte si na romantickej linke
- stránite sa dlhých opisov
- postavy, ktoré nie sú čierno biele - aj tie zlé majú dobré vlastnosti a naopak
- otvorené konce - v tom to prípade to nie je nič hrozné, len niektoré dejové linky nie sú úplne  uzavreté
- zamotaný dej - v pozadí sa odohráva viac vecí

Ak si kladiete otázku, či siahnuť po anglickej alebo českej verzii, tak mám pre vás radu.
Čo sa týka anglických kníh, ak ste nováčik a nemáte načítané nejaké tie komplikovanejšie fantasy, tak siahnite po preklade, ktorý sa naozaj vydaril. Vraví to človek, ktorý čítal aj anglickú a českú verziu (ja! ;) ). Ten preklad je u mňa jeden z najlepších prekladov, aký sa mi tento rok dostal do rúk. Novik má cit pre jazyk a v preklade sa to nestráca. Skrátka prekladateľ spravil veľmi dobrú prácu.

Ak ste sa v bodoch, ktoré patria pod... nazvime to podnadpis..... "Ak nemáte radi" nenašli, tak rozhodne dajte Novik šancu. Pre mňa je to autorka, ktorá dokáže napísať kvalitný a hlavne originálny príbeh. A keď ste čítali Ve stínu hvozdu a páčila sa vám, tak jej ďalšia kniha Spinning Silver vás dostane ešte viac!

You May Also Like

12 komentárov

  1. Nedávno jsem si Ve stínu hvozdu pořídila a šíleně moc se na to těším!
    Po přečtení Tří temných korun, které jsou také šíleně pomalé, jsem si na to pomalejší tempo v knihách zvykla a tolik mi už nevadí, pokud to nekazí potenciál knihy a příběhu. Třeba u Princezny popela to také není špatné, ale tam to kazí postavy. :/
    Ani dlouhé popisy mi nevadí, Cassandra Clare mě je naučila přetrpět a najít v nich i něco dobrého, takže se nebojím. :D
    Je to už pár let zpátky, ale narazila jsem na recenzi od jedné slečny, která knihu četla v angličtině a byla z ní nadšená! Nalákala na mě ni opravdu hodně, ale v té době jsem se bála úrovně angličtiny, a stále si nevěřím, že bych to dala. Ten poetičtější styl psaní, tak s ním mám jen jednu zkušenost, má ho na svědomí autorka Laina Taylor, autorka Dcery kostí a dýmu nebo Snílka neznámého. A líbil se mi, jen jsem v Dceři dál nepokračovala, jelikož knihy už nebyly k sehnání.
    Takže se na knihu těším a doufám, že vyjde i dvojka, Spinning Silver, která je prý ještě lepší. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cassandra naučí každého :D Aj ja som u nej prišla na chuť opisom. Laini je fantastická, Dcéra dymu a kostí ma vďaka jej štýlu úplne iné čaro. Posledná časť je fakt super, ak sa k nej raz dostaneš, tak verím, že sa ti bude páčiť :) Spinning Silver je už iný príbeh a ešte lepší. Ve stínu hvozdu je stand alone, ale podľa mňa naozaj kvalitný. Dúfam, že sa bude páčiť, pretože mňa si príbeh aj na druhýkrát získal :3

      Odstrániť
  2. To bych opravdu mohla zkusit. Pomalejší tempo bych řekla, že by mi vadit nemuselo. A co jsem poslední dobou zjistila, tak pokud jsou opisy pěkně podané, tak se mi hodně líbí. Takže si ji píši na seznam, abych ji zkusila. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak sa teším, že tomu dáš šancu :3 Opisy sú naozaj skvelé a ešte aj krásne napísané :) Teším sa potom na tvoj názor :)

      Odstrániť
  3. To je hodně propracovaná recenze! :) A díky za ni, jinak bych se téhle knížce asi úplně vyhnula. Teď si ale říkám, že to zní dost zajímavě a že ji jednou (ehm, času je prostě málo :)) ráda přečtu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 Dúfam, že keď sa k nej raz dostaneš, tak sa ti bude aspoň z polovice tak páčiť ako mne :)

      Odstrániť
  4. Tak ja si prečítam hocičo pre mňa nie je problém kniha mňa nech len zaujme :) Skôr by som povedala, že sa vyhýbam skôr knihám, ktoré sú naozaj len o romantike o živote a o tom čo prežívali a čo nie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak skús tvorbu autorky, možno ťa zaujme. Ja rozhodne odporúčam :)

      Odstrániť
  5. Moc pěkná recenze :) Od Naomi Novik už jsem četla její dospěláckou dračí sérii Temeraire. Svého času jsem ji měla neskutečně ráda, takže je pro mě naprosot jasné, že musím zkusit i tuhle její novou knihu :) Vypadá skvěle :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3
      O Temeraire som počula, ale z nejakého dôvodu sa ju bojím začať čítať. Možno raz ;) Dúfam, že sa ti bude páčiť, pretože za mňa je fakt super! :)

      Odstrániť
  6. Už jenom ten název mi tak nějak říká, že se mi to prostě bude líbit. A nevím proč, kvůli tomu Hvozdu se mi hned vybavilo Karmínové pouto. :D
    Pomalá fantasy? Skvělé!
    Maličká romantika? Dokonalé!
    Přátelství jakožto důležitý faktor? Úžasné!
    Netradiční záporáci? Tak to je snad jasný, že si to musím přečíst!
    Vývoj postav, vývoj vztahů... potřebuju k životu!
    Krásné popisy? Ještě lepší!
    A v tom posledním jsem se vůbec nenašla. Tohle musím číst! Zase na tebe dám! Protože vím, že budeš mít pravdu! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teraz dúfam, že ťa to nesklame. Ale toto by sa ti fakt mohlo páčiť! Myslím si, že Hvozd si ťa získa, už len preto ako funguje. A ak sa ti páčilo Karmínové pouto, tak aj toto si ťa získa :3

      Odstrániť