Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Jeden život nekonečno verzií

by - mája 28, 2021


Teší ma, že čo raz viac ľudí objavuje čaro magického realizmu, či už čitatelia alebo samotní autori. Prekladová i pôvodná tvorba sa nebojí skúšať nové veci a posúvať hranice. A to ma veľmi teší, keď vidím, ako niektorí dokážu pracovať s textom a budovať atmosféru pomocou slov. Niekedy je to náročnejšie ako inokedy, ale sú autori, ktorí to zvládajú excelentne. Magický realizmus priamo nevyhľadávam, ale keď sa mi už nejaká kniha z tohto žánru pritrafí do hľadáčika, rada po nej siahnem. A presne takto sa ku mne dostala aj kniha The Midnight Library. 

Dopredu upozorňujem, že The Midnight Library zasahuje do viacerých žánrov. Ťažko sa zaraďuje len do jedného, a to z viacerých dôvodov. Na jednej strane je tam citeľný magický realizmus, ale iní ju zaraďujú aj do sci-fi či fantasy žánru. V tomto prípade sa veľmi ťažko určuje žáner, keďže autor využíva prvky vyššie spomínaných žánrov. Matt Haig prináša námet o paralelných svetoch, ktoré vznikajú na základe väčších aj menších rozhodnutí v živote. Týmto spôsobom vzniká niekoľko variácií života, čo ale neznamená nutne lepší a šťastnejší život. Zároveň ponúka možnosť podobnú cestovania v čase, len s inými pravidlami, ktoré neovplyvnia ani minulosť alebo budúcnosť. Vytvoril priestor medzi životom a smrťou, a prináša tak trochu nový ale zároveň obohratý pohľad na život. 

Hlavná hrdinka Nora trpí depresiami, cíti sa neužitočná a jej psychický stav jej nedovoľuje žiť plnohodnotný život. Okrom toho smrť ju v živote zastihla niekoľkokrát, čo ju značne poznačilo. A pre mnoho iných dôvodov sa Nora rozhodne svoj život ukončiť. A takto sa ocitá medzi životom a smrťou. Vo svojej vlastnej knižnici. Každá jedna kniha je jedna verzia Norinho života, akoby jej život vyzeral, keby neprestala s plávaním, keby ostane v kapele, keby sa vydá a pod. Iný život, iná Nora. To ale neznamená, že je to šťastná verzia hrdinky alebo dokonalého života. 

Nečakajte bad ass hrdinku, ktorá ide spasiť svet, alebo ktorá sa dokáže zachrániť sama. Nie je to o samostatnosti jedinca. Nora má vážne problémy, ktoré vychádzajú z predchádzajúcich rozhodnutí, ale niektoré veci skrátka má vpísané v osude. Autor s nimi pracuje len do určitej miery. Je to hrdinka, ktorá potrebuje odbornú pomoc, je odkázaná na pomoc druhých a potrebuje usmernenie v živote. Je to veľmi osviežujúce, keď zrazu čítate o postave, ktorá nie je prehnane sebavedomá a správa sa primerane k svojmu psychickému stavu. Ide o rozhodnutia, ktoré človek spraví. Ako dokáže jedno rozhodnutie zmeniť nielen jeden, ale aj viac životov. 
Okrem toho Nora trpí aj existenčnou krízou, čo tak trochu dopredu určuje aj cieľovku.  O to lepšie, ak sa bude páčiť aj mladším čitateľom. Jazyk je miestami lyrický, plný metafor, prirovnaní a krásnych myšlienok o živote. 

Koncept, ktorý autor vytvoril mi pripomína časovú slučku. Nemám rada knihy, kde sa opakuje jeden deň dookola. Žiaľ, viackrát sa mi stalo, že autor/autorka mi nedokázali dostatočne predať celý príbeh bez toho aby som sa nenudila. Tu je to podobné, až na jeden fakt, že sa neopakuje jeden deň, ale život, ktorý je vždy iný. Aj to je dôvod, prečo to nepadlo do nudného stereotypu, ktorý som očakávala. Autor preberal len životy, ktoré dokázali zmeniť perspektívu vnímania samotného života a zároveň pracoval s nimi len epizodicky. Bavila ma rôznorodosť, ktorú dokázal vykresliť a otvorenosť, ktorej sa nebál. Každý jeden život bol predstavený len do určitej miery, ani jeden nebol uzavretý, pretože nešlo priamo o život ako taký. Nora mala nájsť zmysel života a nie hľadať únikovú cestu v smrti. Ak si porovnám časovú slučku, čiže opakovanie jedného dňa, a epizódy, ktoré hrdinka prežila v tom istom čase len iným spôsobom, tak rozhodne sa prikláňam tej druhej možnosti. Neprekvapivo to tiež obsahuje cestovanie v čase, aj keď priamo cestovaním by som to úplne nenazvala.

Kapitoly sú krátke, miestami vtipné, inokedy vážne. Autor zabŕda do každej možnej témy, ktorú síce nespracováva do detailov, ale práve cez ne ponúka možnosť zoznámiť sa s aktuálnym Noriným životom. Na The Midnight Library sa mi páčilo viacero vecí, než len dej. Ide o celý koncept. O možnosť zmeniť svoj, ale aj život iných na základe jedného rozhodnutia, ale aj napriek tomu každé iné rozhodnutie má svoju vlastnú reakciu. Miesto medzi životom a smrťou nie je len samotná knižnica, ale môže to byť hocičo iné. Pre niekoho knižnica môže byť mainstream a uvítal by galériu a život v obrazoch alebo videopožičovňu a život, ktorý by bol zaznamenaný na videopáske a pod. Možností, ktoré autor ponúka aj v tomto smere je neúrekom. 

Nehľadajte v deji dynamickosť, všetko sa nesie v pokojnej rovine. Autor si dáva záležať na metaforách a obrazoch, pomocou nich nastavuje aj atmosféru knihy. Je to trochu melancholické, zamerané na psychické rozpoloženie a vnímanie. Určité scény sú plné emócií, iné sú až príliš umelo vytvorené, čo dosť cítiť. Ale nič to nemení na fakte, že ide len o samotný pohľad čitateľa. 
 
Čo som si pri čítaní uvedomila je niekoľko možností interpretácie. Nielen knižnice, ale aj samotného príbehu či konca. The Midnight Library je taký skrytý klenot. Čarovný názov, zaujímavá téma, krásne myšlienky o živote, témy, ktoré nie sú jednotvárne a pod. Je to kniha o druhej šanci
, akoby život vyzeral keby... 

You May Also Like

0 komentárov