Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Koruna z temnoty alebo dámy a páni Celaena Sardothien ešte ani zďaleka neskončila

by - decembra 14, 2015


Autor: Sarah J. Maas
Názov: Koruna z temnoty
Originál: Crown of Midnight
Diel: 2/6
Žáner: YA, fantasy

Boj o záchranu kráľovstva sa v románe Trón zo skla len začal. Koruna z temnoty je očakávané a napínavé pokračovanie jednej z najpopulárnejších fantasy sérii dneška!
Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna – dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v kráľovom nezmyselnom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva.
Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní. Celaena dostane za úlohu vznikajúcu revolúciu krvavo potlačiť. Ale ako môže bojovať práve proti tomu, po čom najviac túži? Pridá sa k povstalcom za cenu životov svojich najbližších? Neľútostná nájomná vrahyňa sa nezastaví pred ničím – ale kráľ Adarlanu tiež nie...
Trón zo skla (recenziu nájdete Tu!) bol pre mňa skvelým štartom a od pokračovania som čakala naozaj veľa. A úprimne už vám teraz prezradím, že kniha moje očakávanie viac než splnila.
Koruna z temnoty (Trón zo skla, #2)Sarah má skvelý štýl, jej opisy ma neskutočne bavia, ale to čo si na nej cením zatiaľ najviac je to, že sa nebojí riskovať. Neviem, že či to celé má v hlave premyslené, alebo už len dolaďuje pri písaní posledné detaily alebo len tak, pretože sa jej chce, tam dá nejaký zvrat, ktorý ste vôbec nečakali. Ale nech to robí akokoľvek, tak nech neprestáva! Koruna z temnoty je nielen temnejšia časť, ale konečne sa dozvedáme tajomstvá, ktoré síce niektorým docvakli skôr (ja osobne som si ich vyspoilerovala sama ešte pred vydaním knihy, takže som nebola až taká prekvapená), ale sú to informácie, s ktorými vieme pracovať ako čitatelia. Aspoň teraz môžeme hádať, čo nás čaká, aj keď je to dosť trúfalé, pretože Sarah je vo svojom remesle naozaj dobrá. Čo nečakáte, to urobí a posledné strany vo mne vyvolávali rôzne pocity, ale spokojnosť to veru nebola. Skôr zúfalosť nad tým, že kedy do ruky dostanem pokračovanie.

Pamätáte si na Celaenu v jednotke? A na časti, keď bola chladná ako kus ľadu? Tak teraz sa Celaena správa ako vraždiaci stroj! Ide si svoje a na následky neberie ohľad! Celaena Sardothien je hrdinka, ktorá bola stvorená presne podľa môjho gusta. Trochu drzosti, arogancie, zmyselnosti, hravosti, krutosti, tvrdohlavosti, záhadnosti a hlavne rebeluje rôznym spôsobmi. Myslíte si, že je vám oddaná a pri tom je vás schopná v priebehu sekundy zabiť. Verte mi chcete o nej čítať!  Hlavne, keď vraždí! Chcem viac takých scén! A chcete aj čítať o chlapoch, ktorí sa okolo nej krútia. Trojuholník lásky, ktorý vznikol v jednotke a len tak medzi nami neznášala som ho, dostal v tejto časti menšiu stopku. Celaena Sardothien si vybrala......až po nejakú udalosť, kde sa to celé zmrvilo, takže toľko k milostnému životu nájomnej vrahyne, pretože sa zdá, že sa opäť ocitla medzi dvoma mlynskými kameňmi. A popritom ona už má dávno vybraté! (poznámka z knihy: Za akýchkoľvek okolností by som si vybrala teba.) Otázne je, že či dokonca série zostane pri ňom.
Chaol alebo Dorian? Je na vás koho si obľúbite, ale obidvaja mládenci sa musia vysporiadať oveľa s vážnejšími vecami než si zohnať Príručku ako dobyť srdce slečny Sardothien. Chaol je môj miláčik a to na veciach nič nemení, hoci v tejto časti sa dopustil viacero chýb, bohužiaľ, na dvore nastanú kruté časy a to nie len pre Chaola, ale aj pre Doriana, ktorého aj keď možno nemáte v láske (alebo ho milujete), tak vám ho príde ľúto. Absolútne netuším, čo chce autorka robiť s postavami, ale Dorian bude v tom tom celom hrať veľkú úlohu a obávam sa, že si to zlízne asi zo všetkých najviac. Poprípadne ešte Chaol, keďže jeho rodinné vzťahy sú dosť na prd. Alebo viete čo by ma vôbec neprekvapilo? Keby sa Sarah rozhodla, že si ich podá všetkých troch naraz. Mám pocit, že by to u nej vôbec nebolo prekvapivé.

Pripravte sa na nové postavy a záhady, o ktorých sa vám ani nesnívalo. Ono to začína naberať naozaj veľmi silné grády. Otázne je, že či budeme schopní mi čitatelia všetko spracovať, pretože Sarah nás šetriť nemieni. Miestami to vyzeralo, tak, že si aspoň nachvíľku vydýchneme, lenže o pár strán ďalej vás prekvapí nielen autorkina trúfalosť, ale hlavne veci, čo na vás začne vyťahovať. Toto už nebola jazda na horskej dráhe plnej rýchlych pádov, tu ste ani nestihli padnúť a už ste sa zas ocitli vo vzduchu. Netuším, čo si ešte Sarah pre nás pripravila, ale pochybnosti druhých, že či to je naozaj kvalitná fantasy zmení, ak si počkajú na preklad tretej časti, pretože mám pocit, že toľko nadprirodzena sme okolo Celaeny ešte nevideli a keď tak porozmýšľame v tejto časti jej tiež bolo habadej.  Mágia ožíva, niektoré tajomstvá sú cennejšie než život a Celaena Sardothien si ide po spravodlivosť, hoci možno ani o tom nevie.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU!

You May Also Like

0 komentárov