Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Milý priateľ, dovoľ mi, aby som Ti predstavila jednu knihu

by - marca 26, 2016

Charlieho malé tajomstvá
Milý priateľ!
Sú dni keď si poviem, že niektoré knihy sú rovnaké, ale predsa ich čítam a zaujímam sa o ne. Nie je to menšia irónia? Presne viem, čo mu by som sa mala vyhýbať a aj tak sa na to vrhnem s veľkým očakávaním, až nakoniec skončím sklamaná a trochu aj smutná. Je to ten typ smútku, ktorý je zároveň, aj plný hnevu. Hnevu, že som sa mohla venovať iným knihám. Knihám ako sú Charlieho malé tajomstvá. 

Teraz si povieš, aké tajomstvá by mohol mať 15-ročný chlapec menom Charlie, ktorý ani nevie, čo znamená v skutočnosti žiť? Nuž, dovoľ mi ti to vysvetliť. Zjavne si už zabudol, aké je to mať 15 a vyrastať v spoločnosti, ktorá ťa nechápe a svojím spôsobom aj odcudzuje. A presne o tom to celé je. O dospievaní. O hľadaní samého seba. A o tom ako nájsť vo svete svoje miesto. Byť tínedžerom nie je byť ľahké a Charlie to vie. Charlie ťa chápe, pretože aj ty chápeš Charlieho. 

Charlie je pozorovateľ, chlapec, ktorý na párty sedí v kúte a púšťa ostatným hudbu, na základe svojho pozorovania. Klamala by som, keby som Ti napísala, že Charlie bol bezchybná postava. To nie. Dokonca som niekedy mala pocit, že čítam o nejakom dievčati, ktoré má presne svoje dni a je rozcitlivená. Teraz si povieš, že čo je to za chlapca, ktorý v kuse fňuká. Vedz, že aj mne to trochu išlo na nervy, ale zjavne ani ty ani ja sme neprišli o blízkeho priateľa, ktorý spáchal samovraždu. A nie, nie je to spoiler, priateľu. Ak sa pýtaš ako Charlie môže fungovať so svojou úzkosťou, ktorú prejavuje zvyčajne plačom, tak sa pýtaš tú správnu otázku. A doteraz neviem na ňu odpovedať. Charlieho si pod ochranné krídla vezmú dvaja maturanti: vtipný Patrick a krásna Sam, pri ktorých budeš mať niekedy pocit, že to nie je pre dospievajúce dieťa vhodná spoločnosť. Zvyklo sa často spomínať, že rodinu si nevyberáš, ale priateľov áno. A Charlie si svojich priateľov vybral. Nesúď ho, pretože keď spoznáš Patricka, ktorý je nielen vtipný, ale má aj talent a podľahneš krásnej a múdrej Sam, pochopíš prečo sa Charlie cítil v ich spoločnosti dobre. Svojím spôsobom ho chápali a považovali ho za viac než 15-ročného chlapca, aj keď dosť často plakal. Ak sa pýtaš teraz sám seba, že prečo je kniha taká ospevovaná, tak nie je to kvôli postavám a možno ani kvôli príbehu, ktorý je písaný v listoch, tak ako teraz píšem ja, a zaznamenáva skôr Charlieho dni a zážitky. Je to lepšie ako denník. Denník je síce osobný, ale Charlie posunul intimitu listov na inú úroveň. Nehanbí sa rozoberať intímne témy ako napríklad prvé rande alebo časté masturbovanie. Či vnímanie opačného pohlavia. A aj keby som chcela uveriť, že chlapci takto premýšľajú, tak viem, že to tak nie je. Charlie bol až príliš citlivý, ale na druhej strane aj príliš reálny. Ale skôr ako som odbočila opäť k Charliemu chcela som Ti napísať, v čom je kniha taká odlišná. Autor sa nádherne pohral s niektorými myšlienkami, vystihol dokonale situácie a osobne som pár takých aj prežila. Presne viem ako sa cítil Charlie a dokonale som sa vedela vžiť do jeho pocitov. Keby sa mi táto kniha dostala do rúk vtedy, keď som sa cítila osamelo, tak by som vedela, že Charlie ma chápe a že je mojou oporou. Okrem toho stránky knihy sa pretáčali sami a na každej strane ma čakala iná myšlienka, nad ktorou by som sa mohla zamyslieť. Okrem sile priateľstva v knihe nájdeš aj posolstvo rodiny. Na niektoré situácie potrebujeme niekoho blízkeho, komu môžeme dôverovať a aj keď máš s danou osobou pár nezhôd, tak vieš, že sa na ňu vždy môžeš spoľahnúť, pretože v žilách vám koluje nielen rovnaká krv, ale zdieľate aj spoločnú lásku.
Priateľu, táto kniha vyjadruje presne to ako sa cíti dospievajúce dieťa. Ako hľadá svoje miesto v novom prostredí a ako vníma samého seba. Charlieho malé tajomstvá dodajú dospievajúcim deťom nádej, že niekde tam vonku niekto rieši podobné situácie ako oni.  Je to puto tých, ktorí dospievajú, a ak si už zabudol aké to je, keď ťa sužuje beznádej a bezmocnosť, tak dovoľ tejto knihe Ti tvoje dospievanie pripomenúť. Ak tým to obdobím len prechádzaš, tak vedz, že to zvládneš. Život Ti prichystá ešte väčšie prekážky. A raz aj ty pocítiš ten pocit nekonečna. To Ti sľubujem.

                                                                                                                     Tvoja kamarátka Nataša!

A skôr než sa zas odklikneš preč, prejdi si moju výberku, ktorú by som si ja nahrala na kazetu, ak by sa ešte používali:
1) Alexander Hamilton (Muzikál Hamilton, odporúčam aj You'll be back alebo My Shot)
2) Nirvana- Smells like teen spirit
3) Fall Out Boy-Phoenix
4) Edward Sharpe and Magnetic zeros-Home
5) The Neighbourhood- Sweater Weather
6) Fall Out Boy- Irresistible (Alebo čokoľvek iné od nich)
7) Panic! At The Disco: Victorious
8) Crucify my Enemy (Remix)
9) Imagine Dragons- It's time
10) Foster the people- Pumped up kicks
11) Green Day- Boulevard of Broken Dreams



Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU! 

You May Also Like

6 komentárov

  1. úžasně napsaná recenze na úžasnou knihu :) A jdu si poslechnout ty písničky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 Snáď tie pesničky sa ti budú páčiť :)

      Odstrániť
  2. Úžasná a krásna recenzia :)! Až som dostala chuť dať si ihneď re-reading... Charlie je skrátka skvelá kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Charlie je kniha, ktorá človeka neomrzí :3

      Odstrániť
  3. Krásne si to napísala. :) Úplne si mi pripomenula ten pocit, keď som knižku čítala. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 Som rada, že sa ti recenzia páčila a vylolala v tebe taký pocit :)

      Odstrániť