Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Shadow and bone mala byť kniha úplne eňo-ňuňo....nebola

by - marca 20, 2016


Autor: Leigh Bardugo
Názov: Shadow and Bone
Diel: 1/3
Žáner: fantasy


The Shadow Fold, a swathe of impenetrable darkness, crawling with monsters that feast on human flesh, is slowly destroying the once-great nation of Ravka.Alina, a pale, lonely orphan, discovers a unique power that thrusts her into the lavish world of the kingdom's magical elite - the Grisha. Could she be the key to unravelling the dark fabric of the Shadow Fold and setting Ravka free?The Darkling, a creature of seductive charm and terrifying power, leader of the Grisha. If Alina is to fulfil her destiny, she must discover how to unlock her gift and face up to her dangerous attraction to him.But what of Mal, Alina's childhood best friend? As Alina contemplates her dazzling new future, why can't she ever quite forget him?


Nebudem klamať na túto knihu som sa neskutočne tešila a to nielen kvôli obálke, nakoniec mám aj tak to fialové vydanie a nie to sivé, ktoré je úplne nádherné, ale hlavne žeby to mohlo byť niečo nové a dobré. A ako náhle mi prišla správa od Zásielkovne, tak som si dobre že nešla ruky vylámať. Avšak aká kniha je zvonka pekná, nehovoriac o mapke, ktorá patrí medzi tie najkrajšie aké som kedy videla, tak takým veľkým bol príbeh sklamaním.

Shadow and Bone (The Grisha, #1)Celý príbeh začína sľubne. Ravka, čo pripomína Rusko, kde testujú deti v určitom veku a ak sa u nich prejaví nejaká schopnosť mágie, tak ich vycvičia v hlavnom meste, kde žijú v prepychu. To sú prosím pekne ľudia zvaní Grisha. Znie to zaujímavo, že? Aj podľa mňa, až kým sa poriadne človek nezačíta.
Autorka pokazila všetko čo sa len dalo. Od sľubného začiatku to prešlo do toho obyčajného stereotypu a najhoršie je, že autorka ako pobabrala celý dej, tak postavy totálne pomrvila.

Hlavná hrdinka Alina sa zmietala vo svojej vlastnej naivite, Darkling čo bol asi jediná postava, ktorá bola nejako extra výrazná a Mal, ktorého si človek zapamätá len preto, že Alina naňho v kuse myslí. Je to taký čudný trojuholník postáv. O ostatných ani nemá zmysel sa nejako vyjadrovať, pretože sú všetky ako keby na jedno kopyto. Ale úprimne ani spomínané trio nie je nejako extra geniálne premyslené. Dokonca ani nemám chuť sa s nimi extra zaujímať. Alina ako hlavná hrdinka síce sa tvárila ako zlé dievča, ktorá nakopáva zadky, ale ja som to autorke nejako nezhltla. Síce takmer celú polovicu príbehu, ak nie takmer celú knihu, bolo to naivné dievča, ktoré sa utápa v žiali, pretože miluje niekoho koho už možno nikdy neuvidí. Darkling je síce výrazná postava a podľa mňa úplne geniálne zamiešal karty v príbehu a síce za to autorku neznášam, bohužiaľ toto je jedno z mála vecí, ktoré viem oceniť.  Mal na druhej strane....stačí ak poviem, že ho nemám rada?

A síce rada by som povedala, že autorka domrvila len postavy, ale príbeh utrpel aj na mieste, kde sa to odohrávalo a celé to uzavrel autorkin štýl písania. Miesto, kde sa príbeh odohráva je niekedy dôležitý, hlavne ak sa jedná o fantasy. A autorka opísala minimum. Čo mňa veľmi nepotešilo, pretože detaily mohli celý príbeh oživiť, keď už postavy boli úplne mimo celého diania. Autorka sa jedine zmohla na vnútorné  myšlienky hlavnej hrdinky a Alina, keď šla niečo opisovať bolo to jednou vetou, ktorá mala maximálne dve tri slová. Dokonca ani jej tréningy neboli také úžasné ako mohli byť. Čo tak trochu utrpenia, krv, pach potu a bolesť? Jednoducho Alina trénovala a potom zrazu porazila svoju súperku...Nie, ďakujem o tom čítať vážne nechcem. Všetko až príliš jednoduché!
Vlastne celé to bolo tak, že som čítala a zrazu sa niečo stalo, čo som nečakala. Neviem či autorka sa rozhodla z ničoho nič urobiť mi taký malý škrt cez môj rozpočet, alebo to mala premyslené dopredu, ale moment malého prekvapenia sa jej podaril asi tak dvakrát. Párkrát som sa dokonca pristihla, že čítam a ani neviem o čom, tak som sa musela vrátiť a prečítať to znova.
Čo sa týka jej štýlu vyslovene nebol zlý, to nie, len jednoducho mne osobne to trochu trvalo, kým som si zvykla na to celé. Neviem ako dopadne pokračovanie, ale som zvedavá, že či skončí podobným fiaskom ako Shadow and bone, možno autorka potrebuje len trochu nakopnúť, ale teraz jej to u mňa nevyšlo. Možno nabudúce.

Ak ste rozhodnutí čítať Shadow and bone, tak sa pripravte na hrdinku, ktorú budete chcieť niekedy prefackať, na minimum opisov za čo možno ďakovať tomu, že príbeh je písaný z pohľadu prvej osoby a autorka sa viac sústreďuje na Alinine pocity a na pár maličkých momentov prekvapenia.Kniha Shadow and bone bola pre mňa rozhodne veľkým sklamaním a osobne ju zaraďujem medzi slabší premier, modlím sa, aby druhý diel nebol slabší ako ten prvý,inak to nedopadne dobre.


You May Also Like

6 komentárov

  1. Oh nie, to vážne? :O Ja som sa na túto knihu tak veľmi tešila...teraz sa ju bojím začať. Ale vďaka za recenziu, aspoň trochu znížim očakávania. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa osobne kniha dosť sklamala, pretože taký potenciál mal celý príbeh a autorka ho nevyužila. Možno tebe sa bude páčiť, teda dúfam :D

      Odstrániť
  2. Super recenzia! Uprimne ja som túto knihu veľmi nepoznala,rozšírila si mi aj môj knižný svet :D ,ale trošku sa bojím si ju prečítať,lebo asi nebola veľmi dobrá :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 Taký slabý priemer, aj keď kniha mohla byť lepšia :)

      Odstrániť
  3. Výborná recenze :) Od knížky jsem čekala hodně, teď se na ní těším o něco méně, ale zvědavá jsem stejně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 Snáď sa tebe bude páčiť viac ako mne :)

      Odstrániť