Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Ste pripavení prísť o svoju dušu?

by - marca 06, 2016


Autor: Sabaa Tahir
Názov: Jiskra v popelu
Originál: An Ember in the Ashes
Diel: 1/2
Žáner: Fantasy

Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechejte.Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy odehrávající se v brutálním světě podobném Římské říši.
Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod tvrdou nadvládou Válečnického impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii a bude pro ně špehovat, zachrání jejího bratra před popravou.
Elias, nejlepší voják na akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se Zkoušek, nemilosrdné soutěže, z níž má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.
Když se Laiiny a Eliasovy cesty na akademii zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propojené víc, než by si vůbec dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.


Jiskra v popelu je mnohými ospevovaná kniha, ktorá má nielen potenciál, ale aj menšie čaro utrpenia. Možno práve aj preto sa zaraďuje medzi tie knihy, pri ktorých mnohí očakávajú, že pokračovanie bude nielen oveľa viac drsnejšie, akčnejšie, ale aj hlavne oveľa lepšie ako prvá časť.
Po pravde zo začiatku som sa obávala dvoch vecí: postáv a štýl autorky. Čiastočne to boli zbytočné obavy....Čiastočne.

Čo môžete očakávať od ženy, ktorá má originálne meno? Ešte originálnejší príbeh.
Tiež by to platilo vždy.
Jiskra v popelu (Jiskra v popelu, #1)Svet inšpirovaný starovekým Rímom, čo znamená, že pripravte sa niečo brutálne dobré, pretože autorka vás nebude šetriť. A hrdinov už vôbec nie.

V poslednej dobe som čítala len o takých postavách, čo maximálne skrývali jedno, dve tajomstvá, ale nijako inak sa nelíšili od postáv z iných kníh. Jednoducho samé jednohubky, ktoré boli naozaj dobré, ale buď bol dobrý príbeh a postavy trochu kolísali nad priepasťou alebo naopak.
Práve preto som sa obávala zo začiatku postáv a potom sveta, v ktorom sa príbeh odohráva.
Svet, ktorý má vlastné pravidlá, zvyčajne prináša aj postavy, ktoré sú premyslené, každý jeden čin vedia odôvodniť a majú zaujímavú minulosť, pre ktoré sú práve také aké sú. A presne takýmito postavami sa kniha celkom hemží. Okrem hlavnej hrdinky, ktorú práve formuje jej vlastná prítomnosť.
Laia dievča, čo prišlo o všetko a teraz sa snaží zachrániť to na čom jej najviac záleží: jej brata. To všetko sa  vlastne dozviete v anotácii, ale čo vám anotácia neprezradí a nie je to ani spoiler, je že Laia je dievča, ktoré síce pozná bylinky a vie sa takmer vždy zachrániť pred smrťou, ale je to typické hanblivé dievča, ktoré sa trasie strachom a snaží zo seba robiť odvážnu ženu. Cítiť z nej strach a nebojácnosť nie je práve jej vlastnosť. Síce postupom príbehu sa jej osobnosť formuje a to je jej jediné šťastie. Pretože inak by mi liezla na nervy a vďaka jej ufňukanosti- neviem ako inak by som to mala nazvať, by som ju posielala do horúcich pekiel. Nakoniec možno z nej predsa bude niečo, čo sa zapíše v mojej mysli ako hrdinka, ktorá nielen nakopáva zadky, ale svojím umom dokáže obamalutiť protivníka. Síce to nie je presne na tej ceste ako by som chcela, ale nikto mi nemôže zaručiť, že to tak nebude.
Laia je úplný opak Eliasa, ktorý sa má zaujímavú minulosť a o budúcnosti ani nehovorím. Okrem toho, Elias sa zaradil u mňa medzi postavy, ktoré by mohli viesť revolúciu alebo niečo podobné. Má v sebe tú iskru vodcu. Je celkom prefíkaný a dokáže sa vysporiadať so situáciami, ktoré by Laiu pravdepodobne zabili. Síce je to vojak, ktorý má špeciálny výcvik, dokonca patrí medzi top vojakov Šerosrázu. O jeho minulosti budete chcieť vedieť viac, ale mám pocit, že sa nám to nebude páčiť, pretože autorka nám v tejto prvej časti dokonale predviedla ako sa s nami hrá a to nielen prostredníctvom postáv, ale aj tým ako príbeh smeruje. Je tu kopu ďalších postáv, ktoré si zaslúžia čitateľovu pozornosť ako napríklad krásna a nebojácna Helena, ktorá vám rozkope zadok za každý jeden chlipný pohľad, tajomný chlapec Keenan, ktorý má oveľa viac tajomstiev než si myslíme, kuchárka alebo otrokyňa Izzy. Všetky vedľajšie postavy majú svoje menšie čaro, ale ani jedna postava nesiaha na Veliteľkinu krutosť. Práve ona patrí medzi tie najzaujímavejšie mrchy. Ak ste čítali Kráľovná Tearlingu, tak ju pokojne môžeme porovnávať s Červenou kráľovnou. Jej krutosť nemá hranice a to je na tom trochu fascinujúce.

Sabaa Tahir nám jednoducho  naservírovala postavy, ktoré buď budete milovať alebo nenávidieť. Okrem toho vytvorila svet, ktorý je stvorený pre krutosť a otroctvo. Bez týchto dvoch vecí by krajina zjavne bola na výslní milosti, lenže vďaka určitým ľuďom je krajina zotročená a za každý malý prešľap môžete prísť nielen k modrinám, ale i oko či ruku. Rany s bičom sú oproti iným trestom malé utrpenie, takže ak ich prežijete, máte smolu. Ak umriete máte šťastie, pretože ste sa zbavili zotročenia.

Jiskra v popelu je jeden brutálne dobrý príbeh. Nájdete tam všetko! A v tom prípade myslím aj  na trojuholník lásky, z ktorého možno bude štvoruholník. Síce je tam badateľný len letmo a ja sa modlím v duchu, aby autorka mu nevenovala až takú veľkú pozornosť, pretože táto séria ho nepotrebuje. Ak by som chcela čítať o zaľúbenom trojuholníku, ktorý by mi liezol na nervy, tak siahnem po Hunger Games alebo Selekcii. Kniha sa delí na tri časti a každá jedna z nich je svojím spôsobom zaujímavá, ale osobne pre mňa najzaujímavejšie bolo sledovať/čítať o skúškach, ak ste si mysleli, že Hry o život boli zvrátené, tak myslím, že Jiskra v popelu môže pokojne konkurovať spomínanej knihe.

Jiskra v popelu je kniha, ktorej základy pramenia hlavne zo zrád, z tajomstiev, utrpenia a zotrčenia ľudí. Je to kniha, ktorá si zaslúži nielen vysoké hodnotenia, ale aj tú pozornosť. Je to kniha, ktorá vás zasvätí do sveta, ktorý je síce trošku komplikovaný, ale číta sa to rýchlo. Čo je na 450 stranovú knihu zriedkavé. Navyše je tam kopu prekvapivých momentov a aj keď Laiine časti boli trošku nudnejšie, tak Eliasove kapitoly vám to vynahradia. Ak sa tento príbeh rozhodnete čítať, tak sa pripravte na krviprelievanie, krutý svet, kde bytosti z príbehov a z báji majú úplný iný rozmer. A myslím si, že po dočítaní vôbec nebudete ľutovať.


Za recenzný výtlačok ďakujem e-shopu Megaknihy.sk
Knihu si môžete zakúpiť TU! 




You May Also Like

2 komentárov

  1. Boží recenze! Jsem rád, že jsem si jí nepřečetl, dřív, než dneska, bo bych asi padl nedočkavostí - byl jsem bez peněz a bohatě mi stačilo, že jsem si přečetl tvou recku na Odinovo dítě, to jaksi odstartovalo můj chtíč po tej knize. :D Jiskru jsem si právě rozečetl a jsem fakt zvědav. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :3
      Som rada, že som ťa "prinútila" si zaobstarať Ódonivo díte je to úplne geniálna kniha, ktorá si pozornosť rozhodne zaslúži! Som strašne zvedavá, že čo povieš nielen na Jiskru, ale hlavne na Ódina :D Dúfam, že ani jedna ťa veľmi nesklame, aj keď len tak medzi nami budem neskutočne rada, keď sa ti viac bude páčiť hlavne Ódonivo díte :D

      Odstrániť