Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Unboxing áno alebo nie?

by - júla 21, 2016


Dáme si pauzu od recenzií a povinných článkov, ktoré sú stále rozpísané v konceptoch a dnes sa s vami podelím o môj názor na unboxingy. Pred pár dňami som sa rozhodla, že zavítam do skupiny Knižní blogeri a  poriadne si to tam prečekujem a prečítam si pár recenzií od ľudí, ktorých nesledujem cez GFC s myšlienkou, že ich podporím komentárom a dám možno odber, lenže tu nastal menší zádrheľ.
Síce prvé príspevky boli spomínané recenzie, ale čím viac som rolovala dole recenzie a zaujímavé tematické články začali striedať unboxingy. Máte tri možnosti ako na ne môžete naraziť. Forma rozsiahleho článku, forma "článku" len s fotkami a s minimum textu alebo vo forme videa. Z týchto troch možností obľubujem svojím spôsobom len dve a dvakrát môžete hádať, ktorý mi začína liezť krkom.


Unboxingy, ktoré obsahujú len fotky a minimum textu ma vždy najmenej zaujmú a mám pocit, že tie sú u ľudí asi najobľúbenejšie. Osobne mám rada, ak sa ku kúpe danej knihe viaže nejaký príbeh, názor alebo hocičo! Ak sú v unobxingu len fotky, tak u mňa také "články" strácajú význam a pomaly sa mi k nim vytvára taká nechuť. Je rozdiel, keď niekto nafotí síce krásne fotky a tým jeho "článok" končí, ako keď niekto si nafotí tiež pekné fotky, ale venuje tomu článku aj kúsok seba, svoj čas a poriadne sa rozpíše. Baví ma to potom oveľa viac, pretože nielen to má väčší význam, ale daný bloger ma dokáže aj lepšie na knihu nalákať a je mi potom o kúsok aj sympatickejší.
Takéto typy článkov len s fotkami maximálne len rýchlo prebehnem očami alebo rovno zatvorím. Neberte to osobne, ale mňa také články vôbec nezaujímajú, pretože sú to len fotky s maximálne s nejakým popiskom a o tie ja už vážne nestojím. Také niečo nájdem na instagrame alebo aj na fb stránkach blogov a podľa mňa také typy "článkov" na také miesta aj patria.

Je mi jasné, že unboxing je trend zo zahraničia, ktorý je dosť populárny, či už články alebo videá, aj keď mne sa páčia oveľa viac videá, pretože tam sa o knihe daný človek dokáže tak rozkecať, že už iba spôsob ako drží tú knihu ma presvedčí, že ju aj ja tak chcem držať.
Ale úprimne v článkoch už dávno nevidím veľký zmysel. A aj preto, ak sa  samých seba pýtate, že prečo už nerobím unboxingy, tak tu je pravý dôvod. Podľa mňa unboxingy slúžia hlavne na upútanie pozornosti širokej verejnosti, ktorá si klikne na váš článok. Z toho polovica ľudí alebo aspoň štvrtina sa rozhodne váš blog lepšie preskúmať a tým pádom si prečíta aj viac vašich článkov. Čo z toho má majiteľ blogu? Vyššiu návštevnosť, komentáre, po ktorých niektorí vážne bažia a sľubných nových čitateľov, ktorí sa pridajú k GFC. Je to taktika, ktorú asi využíval každý z nás. Pretože dám aj ruku do ohňa, že polovica ľudí, čo fotí unboxingy to robí práve z povinnosti a tú ďalšiu to vážne baví. Unboxingy dokážu nakopnúť začínajúci blog, teda ak má bloger viac ako tri knihy a následne na to nerobí s tými troma knihami aj chvastačku. A to je ďalší problém. Buď sa vzdať unboxingov alebo mesačných chvastačiek, pričom je to strata, pretože práve tieto dva typy článkov zvyčajne mávajú najvyššiu návštevnosť a taktiež slušný počet komentárov. Nevravím, že na blogu nemôžu byť aj unboxing aj chvastačka. Lenže aký zmysel to má, keď si niekto kúpi tri knihy a o dva týždne na to urobí s nimi chvastačku? Je rozdiel, keď niekto pomaly nazbiera 15 kníh za celý mesiac a postupne robí rozkecávajúci unboxing a na konci mesiaca ešte rozkecávanejšiu chvastačku. Ale tu nastáva ďalší problém.... Mnoho blogov, nikoho teraz neodcudzujem, má práve blog preplnení unboxingmi alebo chvastačkami. Ako niekto môže viesť blog, kde sa takmer nič iné nenachádza len unboxing, aby sa nepovedalo, tak sa tam šupne aj nejaký ten tag? A čerešničkou na torte sú recenzie, ktoré sa vyskytnú raz za uhorský rok.

Nič proti unboxingom nemám, ale ak je to presne ten typ, že iba fotky a minimum textu, tak podľa mňa to nepatrí na blog. Nevravím, že raz za čas sa taká forma unboxingu niekomu nepritrafí, ale keď si dá s tým niekto námahu, tak to aj vidieť. Navyše existuje kopu ďalších zaujímavých článkov ako napríklad Týždeň s knihou alebo čo by sa stalo, keby sme prestali opakovať zahraničných blogerov a vymysleli si niečo vlastné?

Aký je váš názor na unboxingy?


You May Also Like

23 komentárov

  1. Naprostý souhlas. Také chválím originální námět na článek a osobitý názor, víc takových blogerek :) www.hanka.mablog.eu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Děkuji za tenhle článek. Trochu mě to uklidnilo, že nejsem jediná, koho všechny ty bezduché unboxingy rozčilují. Přijde mi to hloupé, bez nápadu, nezajímavé.... jako někdo rozbaluje krabici s knížkami, které si objednal? No to je teda vzrůšo!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno unboxingy boli zaujímavé zo začiatku, ale už to nie je to čo to bývalo.... "Články" tohto typu už nedokážu priniesť do blogosféry nič nové, bohužiaľ :)

      Odstrániť
  3. Souhlasím. :) Unboxingy nemám ráda a když už je rozkliknu, tak jenom sroluju na poslední fotku, kde je už vidět celá knížka, ale ten text ani nečtu, protože se v něm většinou člověk nedozví nic zajímavého, než že se dotyčný těší, až si knihu přečte. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si otvorím nejaký unboxing, ktorý má dlhší text, tak sa začítam a ak ma chytí písanie autora, ktorý svoj článok píše s humorom nemám problém. Zvyčajne na odreagovanie a na zasmiatie mi článok postačí, ale ak tam je minimum textu, tak tiež len zrolujem a pozriem si poslednú fotku knihy.

      Odstrániť
  4. ,,Je to taktika, ktorú asi využíval každý z nás. Pretože dám aj ruku do ohňa, že polovica ľudí, čo fotí unboxingy to robí práve z povinnosti a tú ďalšiu to vážne baví."

    Trefa do černého, v tomto (a i se zbytkem) naprosto souhlasím. Když jsem s blogem začínal, tak jsem unboxingy dělal taky, byl tu super ,,trend", no postupem času jsem měl těch fotek s knížkou, vytáhnutou z tý samý bublinkový obálky dost a dělat jsem je přestal úplně. (Jop, jeden jsem nedávno sice zveřejnil, ale bylo to proto, že mi to poslala kamarádka a měl jsem k tomu co říct.)
    Unboxingy čistě vzato považuji za jeden z nejhorších druh článků. Sice se človíček pochlubí a ukáže pár načančaných knížek, ale čtenáři to vůbec nic nepřinese. Líbí se mi, když udělá unboxing někdo jednou za čas, ale s tím rozdílem, že ukáže třeba knížky, na které čekal delší dobu, nebo cizojazyčný balíček na úvod do čtení v anglině - to mi přijde hezký, ale jinak mě tenhle druh už vůbec neoslovuje. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že zdieľaš tento môj názor :) Tiež som robila unboxingy lebo mi to jednoducho prišlo cool a zaujímavé, našťastie je to už za mnou. (Náhodou ten tvoj jeden unboxing som čítala a prišlo mi to v pohode-mal si na to dôvod a taktiež tam bol zmysluplný text) Bohužiaľ, ja mám pocit, že tomu prepadáva čoraz viac ľudí... Presne ako hovoríš, síce sa človek pochváli, ale nič to nové neprinesie. To rovno môže z unboxingu urobiť chvastačku.... Tiež sa mi páči, keď niekto urobí unboxing s knihami, na ktoré dlhšie čakal a keď sú tie knihy cudzojazyčné, tak mi to prinesie aspoň nejaké nové knihy, o ktorých som možno nevedela... Mám pocit, že tí čo sa v blogosfére nachádzajú už nejakú dobu, tak unboxingy im už neprídu také ako tým, ktorí len teraz do nej vstúpili...

      Odstrániť
  5. Já jsem ještě žádný unboxing nedělala. Teď mi přišla knížka z jedné soutěže, kterou jsem ihned rozbalila, než se zdržovat nějakým focením, tak nebude zatím ani žádná premiéra unboxingu :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fotenie krabice zdržuje... Takže o nič si neprišla a máš môj obdiv, že si tomu neprepadla :D

      Odstrániť
  6. Súhlasím, nezaujímajú ma a ani na také články neklikám. Pre mňa to nemá žiadnu informačnú hodnotu.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja s tebou neskutočne súhlasím...Unboxingy mi neprídu ako plnehodnotný článok hodný blogu...najmä nie ak sú to fakt iba fotky bez žiadneho textu...Takisto aj chvastačky prestávam sledovať, lebo vážne...aký to má zmysel?
    Čo sa týka tých unboxingov, hej, je to fajn keď to niekto pridá na snapchat alebo na fb, tam to vkľude môže byť ale príde mi to ako úplne zbytočný článok na blog pričom sa tým blog iba zbytočne zahlcuje a nemá to žiaden vyšší zmysel... Ale bohužiaľ, takéto články sa tešia najväčšej obľube a dosť ľudí ich preto aj robí...nie preto, že by ich to bavilo alebo nie...proste im ide iba o zobrazenia a to je smutné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chvastačky sa ma celkom ešte držia...ale dokedy, to tak bude to neviem :D Ale Unboxingy mi všeobecne prídu zbytočné...Na snapchate alebo fb mi to nevadí, ale ako hovoríš zbytočne to zahlcuje blog a nemá to žiaden hlbší zmysel...Mám pocit, že byť blogerom nie je o písaní, ale o získaní vzhliadnutí a komentárov, bohužiaľ... :)

      Odstrániť
  8. Jsem ráda, že nejsem jediný člověk, většinu unboxingů z jiných blogů ani neotvírám, protože právě většina lidí o knížkách nic neřekne, jen přidá fotky a zkopíruje anotaci a takový článek pro mě nemá velký význam :) sama jsem na svůj blog přidala zatím jediný unboxing, protože, když už si nějakou knížku koupím, je to důvod k oslavě :D místo toho přidávám články o návštěvách knihovny ke každé knížce přidám alespoň dvě věty - něco o tom, proč jsem si ji vlastně půjčila a tak :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie unboxingy, kde sa nachádzajú anotácie rovno zatváram, ak teda nejakú otvorím :D Úprimne články o návštevách knižníc otvorím len sem tam, ale je ich oveľa menej ako unboxingov, takže mne osobne až tak zatiaľ nevadia :D

      Odstrániť
  9. Asi budu černá ovce, ale mě unboxingy strašně baví :D
    Možná je to tím, že je to právě jednodušší článek, na který se při čtení nemusím moc ''soustředit'' např. jako u recenzí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nájdu sa unboxingy, ktoré zaujmú aj mňa, ale zvyčajne je to forma videa a málokedy článkov :) Ja mám radšej články, ktoré sú "zložitejšie" a videá mi slúžia na odreagovanie :D

      Odstrániť
  10. Jsou unboxingy a chvástačky, které mě hodně baví. Docela mě zajímá, jaké knihy si někteří blogeři kupují protože vím, jaké recenze nejspíš budou následovat. Souhlasím ale s tím, že často to bývá dost o ničem. Nezajímá mě osm fotek krabice, chci vidět knihy a ideálně si k tomu i něco přečíst. Anotace si přečtu u recenze nebo si je najdu sama... sedm unboxingů na jednu recenzi mi taky nepřijde úplně zajímavé.
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom tom máš tiež pravdu... Záleží od blogera, ktorý tie chvastačky a unboxingy robí :D Ale ide to dolu vodou, pretože podľa mňa unboxingy stratili svoje čaro už dávno :)
      Ja neznášam, keď niekto má plný blog unboxingov a recenzie nájdem tak jednu za mesiac.... príde mi to zbytočné....

      Odstrániť
  11. Tenhle typ článků nepíšu a nefotím, protože mě to brutálně nebaví a připadá mi, že je to trochu ztráta času. U ostatních blogerů ale na přírůstky mrknu ráda...a když na takový článek nemám náladu, nerozklikávám ho. Ale naprosto chápu, proč se ti unboxingy tak doceka nezdají - také mi připadá, že je to občas jen zbytečná vata bez hlubšího smyslu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fotenie mi príde už ako strata času a úplne ma to prestalo baviť asi po roku alebo pól roku...
      Bohužiaľ, už to nie je to čo bývalo :/

      Odstrániť
  12. Úplne súhlasím. Unboxingy mám síce celkom rada, ale článok iba s fotkami tiež väčšinou len preletím a idem ďalej alebo ani to nie. A problém s chvastačkami a s unboxingom tiež poznám. Ešte jeden taký článok človeka zaujme, ale keď vidí tie isté knihy tak to už nie je ono. Sama som robila unboxing iba raz a aj to len preto, že šlo o moju prvú výhru v súťaži a bola to pre mňa celkom veľká vec (lebo dovtedy sa mi nikdy nič nepodarilo vyhrať). Tým to ale u mňa skončilo a síce mi také články na iných blogoch nevadia a občas si ich rada pozriem, mne príde zbytočné robiť ich na svojom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teraz si trafila klinec po hlavičke :D Takmer vždy sa jedná o tie isté knihy a človeka to postupom času prestane baviť :D Zbytočne by si si zahltila blog s "článkami", ktoré strácajú svoj význam :)

      Odstrániť