Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Pomsta Bohov sa práve začala

by - augusta 04, 2016


Autor: Richelle Mead
Názov: Věk X: Šachovnice bohů
Originál: Age of X: Gameboard of the Gods
Diel: 1/3
Žáner: Fantasy
Když vyženeme bohy z našeho světa, jednou se stejně vrátí. A pomsta bude krutá. 
V blíže neurčené budoucnosti se vinou náboženských extrémistů svět dostal nebezpečně blízko k samotné hranici zkázy. Následný vývoj událostí připravil velkou chvíli pro Justina Marche, detektiva se specializací na náboženské skupiny, který byl ovšem po zásadním profesním selhání poslán do exilu. Sám je překvapen, že dostává druhou šanci, a v doprovodu Mae Koskinenové se vrací do Republiky spojené severní Ameriky, aby tam splnil nejvýznamnější misi svého života.
Mae byla vychována jako příslušnice aristokratické kasty, ovšem nyní je členkou nejelitnější a nejděsivější jednotky v armádě. Vyniká nejen uměle vylepšenými schopnostmi a reflexy, ale také mrazivě dokonalou krásou, což je paralyzující kombinace – zejména pro samotného Justina.
Společně jsou nasazeni k případu série rituálních vražd a oba si brzy uvědomí, že je pátrání vystavilo strašlivému nebezpečí. Jak totiž jejich vyšetřování pokračuje, shlukují se kolem nich neznámí nepřátelé. Justinovi a Mae se brzy potvrdí neblahé tušení, že kdesi v neznámu se chystají k úderu tajemné mocné síly: vyčkávají na svou šanci zmocnit se vlády nad světem. A pokud se jim to podaří, lidé se stanou pouhými figurkami na šachovnici samozvaných bohů.



Šachovnice bohů (Věk X, #1)Ja viem, že mnohí z vás knihy Richelle Mead zbožňujete. Ak sa medzi vaše TOP knihy neumiestnila jej Upírska akadémia, tak ste možno milovníci Sukuby, ktorá ma sklamala na prvej čiare. Postupne ku mne prichádzajú tiež negatívne recenzie na Glittering court a tiež na Neslyšno, čo ma dostalo pred pár týždňami do dosť obtiažnej situácie, či si mám prvé dve časti sérii Věk X kúpiť alebo nie.  A viete čo z toho vzniklo? Asi jedna z najlepších investícií za tento mesiac.  Ako sa hovorí do tretice všetko dobré, pretože tak ako ma prešla mánia po VA a sklamanie zo Sukuby, ktoré ešte stále predýchavam, tak ma práve Šachovnica bohov úplne získala a to takmer od prvej strany. Takmer, pretože zo začiatku som bola dosť skeptická nielen kvôli príbehu, ale aj postavám, či práve kvôli tomu, že je Meadová. Myslela som, si že to bude jedna z tých kníh, ktoré potom posuniem do sekcie na predaj, ale teraz mi tá predstava prináša menší srdcové kolabs. Poviem vám, prečo práve séria Věk X, ktorá aj napriek tomu, že aká je úžasná nedostáva toľko pozornosti koľko by mala, pretože je to škoda.

Věk X je kniha, ktorá dokáže ponúknuť zaujímavý príbeh rôznorodých postáv a pritom ich dosadiť do sveta, v ktorom slovo boh ( s malým b) naberá úplne iný rozmer a nebezpečenstvo. Náboženskí fanatici zrazu v tejto knihe naberajú nový zmysel slova a verte mi, že ako čitateľovi sa vám táto podivná zmes bude páčiť, teda ak si potrpíte na trochu toho tajomna. Najlepšie na tom tom príbehu okrem nápadu a podania, o ktorom sa vyjadrím neskôr, sú postavy, ktoré som ako spomínala sú rôznorodé. Či už sa to týka našich dvoch hrdinoch medzi, ktorými to vrie alebo vedľajšie postavy, ktoré skvelo doplňujú príbeh, pričom autorka využíva ich prítomnosť nielen v deji, ale taktiež ich dokáže zahaliť do rúška tajomna a sympatií dodáva čitateľovi aspoň trošku reálneho pocitu v tom nadprirodzenom svete.

Čo sa týka hlavných postáv, tak tlieskam. Pretože či už Justin alebo Mae, obidvaja mali skvelý základ na to, aby sa mohli v priebehu knihy ďalej vyvíjať. Badateľný vývin je hlavne vidieť na Justinovi, ktorý svojím umom môže konkurovať Sherlockovi-teda ak jeho postava nebola samostatným Sherlockom inšpirovaná. Zo začiatku môžeme sledovať Justina síce ako služobníka vyhnaného do exilu, kde dáva celkom dosť najavo nielen svoj egoizmus, ale miestami až povýšeneckosť alebo namyslenosť a taktiež rád púta pozornosť mladých žien. Svoje sexuálne radovánky nijako extra neskrýva a svojej samoty si zo začiatku ani nie je vedomý. Teda samoty ako samoty, pretože v sprievode dvoch havranov je človek ledva sám.  To že Justin počuje hlasy-havrany ho robilo ešte zaujímavejším a jeho profesia a dôvod prečo ho poslali do exilu je ešte viac vzrušúcejšia. A hlavne dôvod, preč je vlastne vyhnanec.  Justin svojimi poznámkami a chytrým okom si dokáže podmaniť nielen pozornosť všetkých žien v miestnosti, ale taktiež aj čitateľovu. Ja osobne ho prirovnávam k Sherlockovi a svoj názor nehodlám meniť. Pri Mae je to už o niečo ťažšie. Nie je tak ľahko čitateľná a navyše má tvrdý výcvik ako vojak, ktorý má svoje reflexy vylepšené o niekoľkokrát viac ako bežný smrteľník. Navyše Mae pôsobí viac ako vraždiaci stroj než slečna, ktorá potrebuje zachrániť.  Automaticky ju váš mozog zaradí medzi bad ass hrdinky, už len z toho z dôvodu, že ona vážne nepotrebuje záchranu pred bandou chlapov, ktorí sa nevedie zmestiť do kože.  To, že to medzi nimi riadne iskrí je jasné už od prvého stretnutia, ale spôsob akým sa to celé zvrtne je Justin nútený docieliť, aby ho Mae nenávidela, alebo aby sa s ňou nedal do nejakého bližšieho telesného kontaktu, pretože následky môžu byť katastrofálne. Samozrejme, Mae má tú svoju hrdosť až niekde v nebesiach, takže títo dvaja si snažia liezť na nervy, pretože poníženie od toho druhé bolí oveľa viac a chcú si navzájom spôsobovať  ešte väčšiu bolesť, čo samozrejme vedie niekedy ku zaujímavým scénam, ktoré mi trhali srdce.

Hlavnou témou sú bohovia, ktorí dokážu si podmaniť k sebe tých vyvolených a síce rada by som vám o tom povedala viac....nemôžem. Po prvé viem o tom nielen mrte málo, ale taktiež je to na čitateľovi ako sa tou tou témou popasuje. Richelle dokázala svoju originalitu a kreativitu, pretože spôsob akým podáva tento príbeh mi spôsoboval niekedy až závraty.  Síce sa vám po prečítaní môjho výlevu zdá, že všetku pozornosť Richelle venovala  vzťahu medzi Mae a Justinom, nenechajte sa rušiť. Síce zo začiatku to tak vyzerá, ale čím viac sa prípad zamotáva a čím viac je nútený Justin nielen premýšľať nad svojím osudom, tak tým viac dej naberal grády. Vzťahy sa presúvajú na druhú koľaj a do popredia sa dostáva hlavný problém, ktorý sa postupom času ešte viac zamotáva. Na druhú stranu vzťah Justina a Mae je dosť dôležitý a veľa vecí to nielen komplikuje, ale aj na druhej strane uľahčuje. Veľké plus knihy je tiež mytológia a miešanie kultúr, čo pri čítaní neskutočne funguje na zavádzanie čitateľa, pretože ak sa práve chystá nejaké hluché miesto, ktoré by nás ako čitateľov mohlo nudiť, tak autorka si na nás pripravila kopu nových vecí a podá to tak, že si ani neuvedomíme, že sa už dávno nič prevratné nestalo.


Prvý diel zo série Věk X je originálny príbeh, ktorý dokáže ponúknuť strhujúce momenty, zaujímavé zvraty a hlavne sympatické postavy, ktoré aj napriek svojim chybám dokážu čitateľa presvedčiť nielen o svojej ľudskosti, bystrosti, ale aj lojálnosti. Aj vďaka tým svojim chybám vyzerajú vo svete technológii v ďalekej budúcnosti uveriteľne. Ja ako čitateľ som mala pocit, že čítam o dvoch ľuďoch, ktorí si navzájom odopierajú šťastie a pokoj v duši, ale cítila som napätie a akciu z každej strany, ktorá bola znásobená...nazvime to sexuálnym napätím medzi hlavnými hrdinami, ktoré výborne doplňovalo atmosféru, v ktorá bola ešte vyburcovaná s nadprirodzenými javmi.  Rozhodne najlepšia kniha od Richelle Mead, ktorá sa mi zdá oveľa viac prepracovanejšia ako všetky jej knihy dokopy. A bola by rozhodne škoda túto sériu nedokončiť... Takže Meadová žiadne nové série a dopíš najskôr túto!

You May Also Like

6 komentárov

  1. Pěkná recenze. Knížku mám už delší dobu půjčenou od kamarádky a vůbec se mi do ní nechtělo, ale budu muset přehodnotit a přece jen si ji přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Určite neváhaj a pusti sa do nej čím skôr! A navyše je to podľa mňa jej najlepšia kniha, ktorá ťa dúfam nesklame :D

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia! :-) Ja som od Rišely čítal zatiaľ len prvú VA, a síce sa mi nesmierne páčila, to odhodlanie sa vrhnúť do ďalších dielov ma akosi opustilo, aj keď ešte stále chcem pokračovať v tejto sérií. Sukubu som skúšal čítať, poviem pravdu, nebavila ma vôbec. A o tomto Věku X každý hovorí samé chvály, takže to asi vážne bude pecka :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      VA mánia na mňa ako rýchlo prišla, tak aj rýchlo odišla :D Nevravím, že tá séria nie je dobrá, to nie. Navyše ju radím medzi tie upírske knihy, ktoré sa zaraďujú medzi tie lepšie, ale nejako ma neťahá si prečítať ostatné časti... Čo sa týka Sukuby, tak nápad dobrý, ale pri čítaní som sa nudila a celkovo ma vývin deju v druhej knihe sklamal... Takže so Sukubou som skončila a neplánujem v nej pokračovať.
      Ver mi, Věk X je niečo úplne iné, ale má všetko, čo dobrá kniha potrebuje mať! Takže neváhaj! :D Podľa mňa toto je jej najlepšia séria a je veľká škoda, že sa venuje iným knihám a nejako sa nevie dokopať k dopísaniu záverečnej časti, pretože toto je vážne pecka! :D

      Odstrániť
  3. Pěkné napsané! :)
    Já jsem od Richelle právě včera v noci dočetla šestá a závěrečný díl Vampýrské akademie a láska to byla už od první stránky v prvním díle. Mě si Richelle získala okamžitě :3 Mám od ní v plánu i Věk X- v poličce na mě čeká první díl, ale nevím, kdy se k ní dostanu. Pravděpodobně dám přednost Pokrevním poutům a Sukubě :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      O Pokrvných putách od nej veľa neviem, len to, že je to spojené s VA :D Ale na tvojom mieste by som Věk X uprednostnila pred Sukubou, pretože Sukuba je podľa mňa vážne slabota :D

      Odstrániť