Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Kniha o nich bez nich

by - apríla 25, 2017

Autor: Kimberly Derting
Názov: The Taking
Diel: 1/3
Žáner: YA

Anotácia:

A flash of white light . . . and then . . . nothing. When sixteen-year-old Kyra Agnew wakes up behind a Dumpster at the Gas ’n’ Sip, she has no memory of how she got there. With a terrible headache and a major case of déjà vu, she heads home only to discover that five years have passed . . . yet she hasn’t aged a day. Everything else about Kyra’s old life is different. Her parents are divorced, her boyfriend, Austin, is in college and dating her best friend, and her dad has changed from an uptight neat-freak to a drunken conspiracy theorist who blames her five-year disappearance on little green men. Confused and lost, Kyra isn’t sure how to move forward unless she uncovers the truth. With Austin gone, she turns to Tyler, Austin’s annoying kid brother, who is now seventeen and who she has a sudden undeniable attraction to. As Tyler and Kyra retrace her steps from the fateful night of her disappearance, they discover strange phenomena that no one can explain, and they begin to wonder if Kyra’s father is not as crazy as he seems. There are others like her who have been taken . . . and returned. Kyra races to find an explanation and reclaim the life she once had, but what if the life she wants back is not her own?

Môj názor: 

Priznám sa, že The taking by som možno ani nezačala čítať, keby že si to nepomýlim s Alive od Scotta Siglera. Nechápem ako som si to mohla popliesť, ale napriek tomu som bola zo začiatku spokojná.

Prvá polovica sa čítala doslova sama. Aj keď žiadnu veľkú akciu zo začiatku nečakajte. Je tam skôr to tajomno, ktoré mňa osobne pohltilo. Časť, kde sa Kyra po piatich rokoch objaví bez toho aby vedela, čo sa jej vlastne stalo je z celého príbehu asi tá najlepšia. Do toho je zapletené ešte kopu menších záhad a to knihe dáva ten správny šmrnc. Avšak...Čím viac je to zamotanejšie, tým menej sa autorka venuje hlavnej téme a rieši úplné banality, ktoré dej nijako neovplyvňujú a všetko dôležité posúvajú do úzadia. A to všetko vďaka chlapcovi menom Tyler.

A čím viac sa mladý Tyler objavuje, tým viac to tajomno a všetko okolo toho ide do úzadia. Kyra už nerieši veci typu: Kde som po celých 5 rokov bola?  Ale od polovice začína riešiť to aký je Tyler pekný, aké má pekné oči a že ho zjavne asi ľúbi. Ale to nemôže, pretože je teoreticky od nej o 5 rokov mladší a je brat jej frajera! Pardon...Ex-frajera. A mňa vtedy išlo roztrhnúť! Dievča drahé, veď teba uniesli mimozemšťania! Zabudni na chlapca...

Áno, je to kniha o mimozemšťanoch, kde ale mimozemšťania fyzicky nevystupujú. A to je to na tom najlepšie. Netušíte, čo sa deje a prečo sa to vlastne deje. Ale potom to začne na originalite strácať. A teraz nemyslím len Tylera. Začína to byť typická YA sci-fi/fantasy. Pretože Kyra začne byť výnimočná a ešte k tomu má aj nebezpečných nepriateľov. A vtedy pekne povedané ide všetko do kytek. Začína to byť rovnaké ako každá druhá YA kniha. Miestami je to prekombinované, inde sú scény, také....čudné.  Pýtam sa samej seba načo to trebalo siliť na určitých miestach? Dlho sa nič nedeje, tak autorka spraví bum-bum-bum, aby sa niečo dialo aspoň ku koncu. Akcia sa v knihe ku koncu nachádza, ale nie je to nič nad čím by ste si hrýzli nechty. Dokonca niektoré časti sú aj predvídateľné, čo príbehu veľmi nepomáha.

Kyra vyzerala celkom schopne ako hrdinka, do kým nezačala riešiť lásku. Ale na druhej strane ako sa pasovala s určitými vecami po svojom návrate oceňujem. Dokonca aj keď frflem ohľadom Tylera, aj ten sa dal zniesť. Svojím spôsobom zo začiatku boli takí normálni.
Ostatné postavy sú nemastné neslané, až na jednu dve výnimky, kvôli ktorým som sa rozhodla, že sa pustím aj do pokračovania. Vzťahy sú tam rôzne a fakt čudné. A niektoré situácie sa odrážajú od tých vzťahov, čo je na jednej strane dobré, ale na tej druhej...Jednoducho ja som sa nevedela vžiť do určitých situácií, pretože som nevedela, či tie postavy odsudzujem za to, čo spravili alebo sa ich budem snažiť pochopiť.

Ak sa rozhodnete pustiť do The taking, tak nečakajte prehnane veľa, ako ja. Možno budete ohľadom tejto knihy rozpačití. (Aj keď ma GR hodnotenie varovalo). Výhodou je, že kniha má ľahkú angličtinu, číta sa to rýchlo a dej má zo začiatku celkom spád. Na celej knihe je najlepší začiatok a to tajomno. Postupne to je YA ako každá druhá. Ako jednohubka na oddych je The taking ako stvorená, ale originalitu za ňou nehľadajte.

You May Also Like

0 komentárov