Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Môj knižný rok 2019

by - januára 07, 2020


A je to tu! Tak ako každý rok, ani tento nebude výnimkou, som spísala knižný súhrn. Ale neodpustím si pár slov do nového roka... Verím, že sviatky ste prežili v zdraví, užili ste si ich a primerane aj oslávili v kruhu svojich najbližších. Ja som mala dokonca menšiu mini pauzu od sociálnych sietí, bol to vážne oslobodzujúci pocit.

Rok 2019 bol vážne dobrý. Priniesol so sebou žánre, ktorým som sa doteraz vyhýbala, a hlavne druhý pol rok bol plný naozaj dobrých a kvalitných kníh. Takže nikoho neprekvapí, keď poviem, že vody YA literatúry pomaly opúšťam. Nevravím, že navždy, ale rozhodne si neplánujem pridávať na to read zoznam každý jeden zahraničný hit. Sú série, ktoré dokončím a sú série, ktoré ma zaujali natoľko, že im dám šancu. Ale nemyslím si, že to bude viac ako jedna YA kniha za mesiac.

Keď si to vezmeme podľa štatistík, tak môj goodreads hlási:
  • 99 kníh
  • 30 812 strán
  •  moje priemerné hodnotenie za rok: 3,7 (minulý rok to bolo 3,8)
  •  priemerná dĺžka kníh 311 strán
Či som spokojná? Samozrejme! Nikdy mi nešlo o čísla, ale hreje ma to pri srdiečku. Som šťastná, že systém, ktorý som si zaviedla, som vedela zosúladiť nielen s robotou, ale aj so školou. Hoci tento rok ma trošku posadlo menšie pokušenie dať stovku, ale nakoniec, dva dni pred koncom starého roka sa mi nechcelo začať ďalšiu knihu. Či ma to mrzí? Nie.

Snažila som sa vybrať knihy, tak aby sa neopakovali. Veľa knih by som tam ešte aj pridala napríklad Giordana (Ahoj, Veronika!), ale ten sa už objavil v minulom odporúčaní. Takže som prenechala miesto iným knihám. A teraz už bez zbytočností, poďme na to! A odpustite mi, ale čas ma trošku tlačí, takže som použila obálky z GR. (Nechcelo sa mi fotiť nové fotky...)

Knihy, ktoré ma prekvapili



Tell the Wolves I'm Home - Neuveriteľne krásny a bolestivý príbeh, ktorý som roky odkladala. Netušila som, čo za poklad skrývam v poličke.
Bezbarvý Cukuru Tazaki... - Neprečítať aspoň jedného Murakamiho za život je hriech. Je jedno, či vám to sadne alebo nie... Šancu by ste mu rozhodne mali dať! Možno vás prekvapí ako mňa.
Keď svrčky plačú - Najlepšie knihy sú tie, ktoré vás citovo zničia... Nemám pravdu? 

Knihy, ktoré nesplnili moje očakávania alebo tiež plytvanie mojím časom


Half-Blood - Armentrout som milovala, stále milujem jej Lux sériu, ale toto bolo tak mimo... Tak neoriginálne, až plakať sa mi chcelo.
Kingdom of Sleep - Čo som sa ja natrápila, kým som získala toto krásne vydanie. A zbytočne. Krásna obálka nezachráni obsah. 
Uspávanka - Slimani a jej prácu obdivujem, veľmi, ale aký dobrý začiatok mala táto kniha, tak otrasne sa to zvrhlo na nudné čítanie.
Rozvláčna dáma - Ak nepoznáte mesto, ktoré nikdy nespí, presnejšie NY, tak si toto veľmi neužijete. Strácala som sa v uliciach, poviedky mi prišli obyčajné bez štipky originality. Až sa na seba všetky začali podobať. 

Knihy, ktoré mi vyrazili dych


Sérotonín - Houellebecq je majster, v tom čo robí. Doslova vám vezme vietor z plachiet. Sérotonín alebo Elementárne častice...Choďte do toho! 
Vzdelaná - Autobiografie slávnych ľudí sú super, ale autobiografie obyčajných ľudí, ktorí sú pre mnohých inšpiráciou a dokázali sa oslobodiť z okov svojich vlastných démonov, sú ešte lepšie.
Píseň krve - Síce už nechcem pokračovať v sérii, ale to neznamená, že táto high fantasy je zlá. Práve naopak. Skvelý debut s koncom, ktorý mi trhá srdce.
Mäso - Nuž, stačí keď poviem, že Mäso ešte stále spracovávam? Nie je to pre slabé žalúdky, ale o to viac vás to nechá v napätí.

Kúsok od dokonalosti


Elantris - Rozprávkový Sanderson je moja nová láska. Viem, že všetci milujete Mistborn, a ja vám sľubujem, že o rok, bude určite v podobnom zhrnutí, ale Elantris ako jeho debut bola vážne chuťovka. A Warbreaker? Skrátka skvelé knihy.
The Seven husbands of Eveln Hugo - Budete plakať, smiať sa a znova plakať. A konečne si Evelyn a jej príbeh môžete prečítať v slovenčine. Skvelá kniha. Dokonca asi jedna z najlepších romantických kníh, aké som kedy čítala.
Spinning Silver - Naomi Novik je moja bohyňa! Ale to už asi viete. Uprooted bola skvelá, Spinning Silver mi sadlo ešte viac. A bude aj český preklad. Hádajte, kto si ho kúpi? Naomi nikdy nie je dosť. 


Sklamanie roka


The Priory of the Orange Tree - Stačí, keď poviem, že Shannon to dokáže aj lepšie? Oveľa lepšie?
The Reckoning of Noah Shaw - Čakám na tretiu knihu s tým, že už teraz viem, že to bude fiasko. Toto má tak ďaleko od Mary Deyer, že sa mi chce plakať. Toto je príručka, ako pokaziť, to čo ste si vybudovali pred pár rokmi. 


Najlepšia kniha roka


Hodiny z olova - Tá kniha je masterpiece! Tak skvelá, poučná... A keď už mám svoj výtlačok doma, rereading je istý. Ženská česká tvorba je neuveriteľná! Ja stále čakám na slovenskú generáciu autoriek, ktoré dokážu spracovať nejednu závažnú tému, ktorá sa netočí len okolo lásky.


A keďže tu máme to naše milované skúškové, tak taká čerešnička na torte, ako to vníma človek, ktorý študuje slovenčinu. Moja spolužiačka v tom má jasno!
Aké boli tie vaše najlepšie, najhoršie, najnudnejšie... knihy za rok 2019? Čo by som si mala tento rok prečítať, prípadne čomu sa radšej vyhnúť?  Uvidíme sa pri ďalšom článku, ktoré tu snáď bude hneď ako spravím poslednú skúšku. Dúfajme, že to bude ešte tento mesiac. 

You May Also Like

8 komentárov

  1. Tak to je dobré, tvoje spolužačka to má skvělý. Pobavila jsem se. :D
    Jinak jsi přečetla krásný počet knih a znovu jsi mi připomněla Píseň krve. Budu si ji muset dát do čtecích plánů, abych na ni nezapomněla. Přemýšlím, zda na únor. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som sa na tom bavila, žiaľ, jej to až tak vtipné neprišlo :D
      Ďakujem pekne! :) Píseň krve je naozaj dobrá kniha! Určite aspoň tej prvej časti treba dať šancu, keď už nie celej trilógii :)

      Odstrániť
  2. Pauza od sociálních sítí je vždy naprosto dokonalá, taky jsem si ji dala a nelituji. Brzy si stanovím další termín. :D
    Souhlasím, nejlepší knihy jsou ty, které nás citově zničí. :D
    Skvělý článek, gratuluju k takovým číslům, je skvělé, že se za nimi nehoníš a dělá ti to radost. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Druhá část komentáře se mi smazala, je to prokleté. :D Za mě nejhorší byly tituly jako Rudá královna a Sníh nebo popel, ale to jistě víš. :D Nejlepší pak Oba na konci zemřou (to je zrovna něco, co mě pocitově rozložilo :d), Zloději dýmu, audio V šedých tónech a mnoho dalších. :D

      Odstrániť
    2. Ja tiež plánujem ďalší offline deň, dúfam, že to bude čoskoro :D Ďakujem, nevidím v tom zmysel naháňať za číslami, ale to číslo ma fakt teší :D (Zas klamať nebudem :D)
      Sníh nebo popel bola fakt zlá kniha, teda určitá jeho časť a postavy..aj plot bol taký, že nemasný neslaný...Takže sa ti ani nedivím... Skôr sa čudujem, že sa to ľuďom páči, ale vkus máme každý iný, takže.... Obaja na konci zomrú....už iba ten názov...Viem, prečo sa tej knihe vyhýbam :D

      Odstrániť
  3. "Najlepšie knihy sú tie, ktoré vás citovo zničia" - nooo vieš čo ja si chcem väčšinou len oddýchnuť. :D
    Inak super článok, páči sa mi, ako stručne a výstižne si tie knihy zhodnotila.:) A rozhodne sa musím dostať k ďalším Sandersonom. :D
    No a spolužiačka to zaklincovala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D Sanderson je život...teda no, chápeme sa, je to pán spisovateľ, ktorý to skrátka vie... Neskutočne sa teším na jeho ďalšie knihy, a že ma ich čaká tento rok viac než dosť... Neviem sa dočkať :D

      P.S. Knihy, ktoré ťa citovo zničia sú skrátka najlepšie!!! :D

      Odstrániť
  4. AAA Hodiny z olova!! Mám to tu už několik měsíců připravené a hrozně se těším, až si to přečtu

    OdpovedaťOdstrániť