Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Učnica, princ, mágia...ale v skutočnosti nič nového

by - marca 08, 2020

Učnica v knižnici, princ a mág v jednom a ich nezničiteľné magické puto.Ríša Solaris má na dosah zjednotenie celého vojnami zničeného kontinentu. A živelná mágia driemajúca v sedemnásťročnej učnici môže priniesť Cisárovi definitívne víťazstvo.Vhalla Yarlová žije sen každého knihomoľa – pracuje ako učnica v knižnici, kde je dňom i nocou obklopená kopami kníh z celej ríše. Odmalička jej opakovali, aby sa stránila tajomnej Veže, v ktorej prebývajú mágovia a čarodejky. Potom však nevedomky zachráni život najmocnejšieho mága – samotného princa Aldrika. Vhalla by najradšej naveky ostala medzi knihami, lenže v žilách jej koluje dávno zabudnutá mágia, ktorá sa derie na povrch a túži slobodne žiť a dýchať. Musí sa rýchlo rozhodnúť, či prijme svoje dedičstvo a stane sa prvou Veternou čarodejkou po stopäťdesiatich rokoch alebo svoju mágiu zahubí a do konca života bude dýchať knižničný prach. Odvekí nepriatelia číhajú za každým rohom a Vhallina nerozhodnosť ju môže stáť oveľa viac, ako si kedy dokázala predstaviť.
S YA fantasy literatúrou mám taký menší problém. Príbehy sa mi na seba podobajú, postavy sú cez kopirák a autori používajú pomaly jednu šablónu. (Určite ste si viacerí všimli, že ma to začína ťahať k iným žánrom.) Snažím sa selektovať, premýšľať a vyberať si knihy, ktoré vyzerajú, že by mohli v YA žánri niečo nové ponúknuť. Často riskujem svoj zdravý rozum a nervy, pretože dobre zvládnutá anotácia je iba pár percent úspechu.  Prvá veterná čarodejka znela zaujímavo, zo všetkých tých kníh, ktoré minulý mesiac vychádzali bola jednoznačne najzaujímavejšia. Lenže ani zaujímavý námet netromfne slabé spracovanie. Okej, ani námet nebol úplne originálny, ale prišlo mi to oveľa originálnejšie než zvyšok noviniek.

O hrdinkách, ktoré zrazu disponujú s určitou mocou sa už čo to popísalo. Aj o hrdinkách, ktoré mali pred sebou náročnejšie rozhodovanie o svojej budúcnosti. Učnice v knižnici, vojna, princovia, mágia, to všetko tu už bolo. Nič nové, nič prevratné, ale predsa sa to číta dobre. Prvá veterná čarodejka je o nenápadnej hrdinke, ktorá sa nevie rozhodnúť a riskuje toho oveľa viac než si myslí, ale viete ako sa vraví: S veľkou mocou prichádza aj veľká zodpovednosť. A to Vhalle asi nik nepovedal.

Najskôr by som asi začala so slabými stránkami, ktoré dej obsahoval. A tých bolo viac než dosť. Svet, v ktorom Vhalla žila znel síce tuctovo, ale toľko nevyužitého potenciálu som už dávno nevidela. Autorka po celý čas ponúka len omrvinky. Politická situácia je takmer úplne zamlčaná, a to  krajina čelí vojne. História je tiež veľmi slabo načrtnutá, hoci autorka sa často vracia k určitým udalostiam. Ale dôvody sú záhadou. A pre mňa ostáva záhadou, prečo autorka nevyužila Vhallu, učnicu z knižnice, aby cez ňu sprostredkovala informácie, ktoré by nám, alebo aspoň mne, určite pomohli lepšie pochopiť jej svet a fungovanie mágie. Nerada prirovnávam, ale Sanderson v Elantris to spravil naozaj šikovne. Takto to síce vyzerá, že mágia je nejaká určitá forma privilégia, ale nevieme o nej takmer vôbec nič. Ak to naozaj funguje tak jednoducho, tak som z toho trošku sklamaná. Trochu komplikovanosti by deju určite nezaškodilo, práve naopak.  

Ale najväčšie sklamanie je hlavná hrdinka, ktorá je neznesiteľná. Jej detinskosť a bezohľadnosť sú neskutočne iritujúce. Jej nelogické uvažovanie niekedy až bolí. Neberie ohľad na city iných, snaží sa to všetko uhrať na kamarátske vzťahy. Jej správanie sa snažím odôvodniť predovšetkým ako zámer autorky. Pevne v to dúfam! Záver prvej knihy napovedá možnému posunu Vhally ako postavy. Autorka Vhalle načrtla celkom zaujímavú budúcnosť, takže živím v sebe nádej, že jej vývin bude prospešný pre celú sériu.  Ale to nič nemení na fakte, že Vhalla je jedna z najotravnejších hrdiniek, ktoré sa v YA žánri vyskytujú. Nechcem tvrdiť, že je hlúpa, pretože potenciál by v nej aj bol, ale čo sa týka citových záväzkov je nepoučitelná. Nerozmýšľa dopredu, zo začiatku ani nerozmýšľa nad zodpovednosťou, ktorá automaticky ide v ruka v ruke s mágiou. Pre mňa Vhalla bola najväčším nedostatkom knihy.

Čo ale nemôžem povedať o vedľajších postavách. Je síce pravda, že mnohé z nich sú ploché a autorka ich využíva len vtedy, keď jej to príde vhod, inak po nich ani pes neštekne, ale pár z nich má naozaj potenciál vynahradiť prehrešky hlavnej hrdinky. Princ Aldrik je rozhodne zo všetkých najzaujímavejší, jeho minulosť, správanie sú zahalené tajomstvom a nezdá sa, že by boli odhalené v nasledujúcej časti. Okrem toho na scéne je ešte mladší princ. Aldrik a jeho brat majú zaujímavý vzťah. Okrem toho, že sú ako oheň a voda, tak spolu v deji ledva vystupujú. Ich vzťah je síce zaujímavý, ale majú tak málo spoločných výstupov, že nedá sa priamo odhadnúť, čo sa medzi dvoma princami deje.

Veľmi veľké plus je romantická linka, ktorá nie je úplne tradičná. A hoci som čakala, že práve na tom bude postavený celý dej, tak som sa mýlila. Autorka necháva postavy postupne spoznávať. Nikam sa neponáhľa a hoci by ste to nepovedali, tak to deju pomohlo. Je otázne, že či sa vôbec medzi Aldrikom a Vhallou prelomia určité bariéry a bude z nich pár. Veľmi by som na to nevsádzala, keďže autorka ku koncu dokázala prekvapiť. Neprekvapilo by ma, keby ich vzťah ostane na určitej platonickej rovine. A aj keď medzi nimi fungovala chémia, tak viem si predstaviť, že Vhallina druhá polovička v knihe ešte ani nevystupuje. Taktiež to možno má nabehnuté na milostný trojuholník, je otázne akou cestou autorka sa rozhodne ísť. Takže nebudem predbiehať, ale je možné naozaj všetko. A ako bonus, veľkou výhodu knihy je, že autorka píše pútavo, takže sa to číta samo, aj keď sa nič nedeje. Hluché miesta sa, žiaľ, v knihe objavujú, ale aj napriek tomu sa to číta naozaj dobre. Samozrejme, to neznamená, že neprídete o pár nervov.

Prvá veterná čarodejka, žiaľ, nie je ničím výnimočná YA fantasy. Ale je to self-publish, a čo sa týka tejto kategórie, tak je to jedna z tých lepších kníh, ktoré nevyšli priamo cez vydavateľstvo. Je to zlatý stred, ktorý neurazí a nesklame. Ak znížite očakávania, tak verím, že budete dostatočne spokojní a pokračovania sa nebudete vedieť dočkať. Ja si ale dvakrát premyslím, či dám Vhalle a jej príbehu šancu. Má to potenciál byť úspešnou sériou, ale obávam sa, že nič nové v tom to žánri nám autorka neprinesie.






You May Also Like

6 komentárov

  1. Též se začínám YA fantasy trochu vyhýbat. Hlavně se snažím o multi žánry, takže u ničeho toho moc nenačtu a baví mě to. Teď co nad tím tak přemýšlím, tak už je to pěkná doba, co jsem nečetla žádné YA fantasy a popravdě ani mě to neláká.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja stále čakám, že nejaká tá pecka sa v tom žánri ešte nájde. Len asi budem musieť nazrieť do hlbín zahraničného trhu, pretože v poslednej dobe mám pocit, že vydavateľstvá sa boja riskovať pri prekladoch a siahajú po zaužívaných vzorcoch, ktoré sa v knihách opakujú.

      Odstrániť
  2. Já osobně se YA knihám vyhýbám úplně :D A je jedno jestli je to fantasy nebo cokoliv jiného. Ve finále je totiž, jak sama píšeš, vše na jedno brdo. Stejný děj, stejné občas až stupidní zápletky a myšlení atd. Já s radostí od tohoto žánrů držím krok zpět :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako spomínam vyššie v komentári, tak osobne si myslím, že vydavateľstvá sa boja riskovať pri prekladoch a siahajú po knihách, ktoré im zaručia úspech. Určite sa nájde aj niečo neobkukané, ale zjavne nie v našom preklade. Samozrejme, to chápem, pretože sme malý trh a priniesť niečo nové neznamená hneď úspech. Ale už by to naozaj potrebovalo niečo nové/osviežujúce :)

      Odstrániť
  3. Tak ja sa snažím čítať knihy podľa toho či ma zaujmú anotáciou, ale niekedy som si naozaj všimla už, že všetko akoby bolo na jedno kopyto len sa to inak volá a inak je to svetu pomenované :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! Ale už ani obálky sa nesnažia byť originálne.... Teda ako ktoré :)

      Odstrániť