Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Chorobné romantizovanie, manipulovanie a osudová nenaplnená láska

by - decembra 16, 2020


Keď vyšla Ty krásna, temná Vanessa bolo mi jasné, že to bude najčítanejšia kniha v mojom okolí. Aj z toho dôvodu som čítanie odkladala. Žiaľ, školské povinnosti ma zdržali a ku knihe som sa dostala oveľa neskôr. Bolo to náročné čítanie, ktoré malo veľa hluchých miest a knihe trochu škodí, že je zbytočne rozťahaná. Vanessin príbeh by mal rovnakú silu, keby je to len novela bez zbytočných naťahovačiek.

Veľa názorov (alebo recenzií) označuje antihrdinu za pedofila, pričom to nie je úplne správne označenie, na čo ma upozornila spolubývajúca. Keďže ide o hebefíliu. Hebefília je podľa online slovníka: "Porucha sexuálnej preferencie, kedy zrelý muž uprednostňuje pubescentky. Nevyhýbajú sa však sexu so staršími dievčatami či dospelými ženami,..." alebo "Hebefília je sexuálna uchýlka, keď sa postihnutý zameriava na dospievajúce dievčatá, ktoré majú náznaky zväčšujúcich sa pŕs, pubického ochlpenia a ďalších sekundárnych znakov." A ešte jeden taký menší fakt, že potrebujú na to súhlas dotyčnej osoby/obete.  

Tí, ktorí Vanessu čítali určite budú súhlasiť, že predchádzajúce definície na profesora Stranea sedia viac ako označenie pedofil - hádam tu nikomu netreba význam slova ozrejmiť. A tiež si spomeňme na to, ako v určitých chvíľach Strane od Vanessy pýtal povolenie, prípadne Vanessu zmanipuloval, aby to povolenie získal. Teraz skúsme ignorovať knihy, v ktorých hlavná zápletka je založená na vzťahu medzi učiteľom a študentkou. Osobne nie som fanúšik týchto kníh, ale viem, že mnohé čitateľky majú v obľube tento typ románov. Tieto knihy majú jednu šablónu, ktorej sa držia, aby to bolo v rámci zákonov a nebolo to príliš "nechutné" a pod. Autorita, čiže učiteľ, je v akceptovateľnom veku pre hlavnú hrdinku, ktorá je zvyčajne pár mesiacov pred dovŕšením dospelosti. Alebo úplne ideálne je ak sa to odohráva na VŠ, kde jeden z problémov nastáva v morálke, že či je správne spať so svojou študentkou/učiteľom. V týchto knihách je veľa romantiky, tajnostkárstva a nejakých tých sexi scén. Vanessa a jej aférka s učiteľom, ale nie je romantická a už vôbec nie je sexi. 

Vanessin príbeh, ak vás to teda obišlo, je hlavne o manipulovaní, zneužívaní, o vnímaní hnutia Me too a obetí zneužívania. Jej príbeh je možno o niečo iný, čím nechcem zovšeobecňovať osudy iných obetí, ale je založený na súhlase. Vanessa sa ako obeť nevnímala, hlavne kvôli súhlasu, ktorý dala, hoci v myšlienkach si často protirečila. A presne tu nastáva zlom. Ak človek nemá v hlave upratané, tak sa ľahko môže stať, že do toho s Vanessou skĺzne. Je úplne v poriadku, ak vám Vanessa ako hrdinka nebude sympatická. Je v poriadku, ak jej činy nebudete chápať. Ja osobne som prekrúcala očami, aj sem tam nadávala, čo to dievča stále stvára. Vanessa ako človek potrebuje odbornú pomoc, ale kým si uvedomí, že je obeť tak musíte prečítať strašne veľa strán, prebrodiť sa s nezaujímavými časťami a ku koncu zistíte, že autorka len načrtla smer...nie riešenie. Aj preto je veľmi veľa čitateľov z konca sklamaných. 

Russellová často spomína Nabokova, Vanessa sa v príbehu Lo vidí a svoj vzťah s učiteľom považuje za osudovú nenaplnenú lásku. A to nielen v puberte, ale aj v dospelosti. Romantizovanie hrdinky je strašne frustrujúce a musíte mať na to aj žalúdok. Autorka sa nebráni explicitným scénam, takže ak ste si mysleli, že to bude písané podobne ako Lolita, tak vás asi sklamem. O to je to náročnejšie čítanie. Ale nič to nemení na mojom názore, že ak by to bola krátka novela, tak by kniha šokovala ešte viac. Stred knihy je takmer doslova vata, autorka načrtne nejakú blížiacu sa drámu, ale nakoniec ju len odbije pár slovami. Chápem autorkin zámer, nielen vykreslením Vanessy, ale aj situácií, hoci veľmi ťažko som sa vedela s hrdinkou stotožniť a pochopiť ju. Je to ďalšia kniha do zbierky "Nie je to kniha pre každého". A to hneď z viacerých dôvodov: explicitné scény, romantizovanie, psychická labilnosť, a pod.,... Ale ak máte v hlave jasno, možno trochu znížite očakávania tak dostanete celkom solídny príbeh o žene, ktorá sa nedokáže začleniť do spoločnosti a o pubertiačke, ktorá si až príliš nezdravo romantizuje svoj vzťah k učiteľovi.




You May Also Like

0 komentárov