Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Drsnosť a dominancia

by - augusta 07, 2021


Sú knihy, ktoré si vyberiete na základe určitých kritérií a preferencií. A potom sú tu knihy, ktoré sa k vám dostanú, a vy neviete ani ako. Boy Parts patrí do tej druhej skupiny. Debut Elizy Clark je znepokojujúci, drsný, prinášajúc pohľad na život ženy, ktorá bojuje nielen so svojou vlastnou závislosťou. 

Hlavná hrdinka Irina fotografuje priemerne vyzerajúcich mužov, ktorých oslovuje len tak na ulici. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by nešlo o explicitné fotky. A keď sa Irine naskytne príležitosť vystaviť jej prácu v londýnskej galérii, neváha. Naskytne sa jej prvá možnosť utiecť zo sveta drog, alkoholu a sexu. Irinin život je v tomto smere veľmi pestrý a nechýba ani toxicita v podobe najlepšej kamarátky Flo. 

Boy Parts je v skutočnosti jednoduchý príbeh o žene, ktorá sa tvári, že svoj život drží pevne v rukách, ale v skutočnosti život s ňou zametá ako s handrou. Irina je veľmi svojská postava, sarkastická, nie práve najmilšia, hoci kreativita jej nechýba. Objekty svojho záujmu si vyberá na základe vzhľadu, čím obyčajnejší, tým lepšie. Fascinuje ju obyčajnosť, hoci ona sama je označovanú za veľmi peknú ženu, ktorá si uvedomuje svoj sexepíl a využíva ho všade, kde sa dá. Lenže za peknou tvárou sa skrýva niečo desivé, na čo aj sama postava nie raz poukazuje. Psychické problémy, nedoriešené traumy alebo nie práve najlepší vzťah s matkou, to je len veľmi malý zlomok Irininých problémov. 

Irina vystupuje ako nespoľahlivý rozprávač, ktorý koná na základe svojich potrieb. Využíva všetky dostupné zbrane na to, aby dostala, to čo chce. Problém nastáva, že nie vždy to skončí, tak akoby si to priala. Na jednej strane tu máme mladú umelkyňu, ktorá je naozaj svojská, na druhej strane, je tu žena, ktorá má taký zničený život, že nejeden psychiater by sa s ňou natrápil. 

Zaujímavá postava, ktorú autorka do deja dosadila, bola jej najlepšia kamarátka Flo, ktorá predstavovala toxicitu a nezdravý vzťah. Tak ako Irina mala svoje závislosti, tak zároveň bola určitá závislosť aj pre Flo. Flo, ktorá bola presný opak Iriny, ale nejakým zvráteným spôsobom boli tieto dve ženy prepojené. Spoločná minulosť bola len zlomok toho, čo ich spájala. Irina svojou mocou vedela k sebe pripútať ľudí, ktorí boli ľahko manipulatívni. A podobne na tom bol aj jej objekt záujmu: hanblivý Eddie. A presne v tom momente sa to všetko začne rúcať... 

Dominantná Irina, submisívny Eddie, presne taký typ, aký ona vyhľadáva. Príliš obyčajný, hanblivý, a aj keď jej liezol na nervy, tak ju to k nemu ťahalo. A Eddie to cítil rovnako. Možno o niečo skôr ako ona. 

Môžeme Boy parts označiť za love story? Nie. 

Boy parts je v skutočnosti kniha o fetiši, o krvi, dominancii, toxicite a pod. Nie je to kniha pre každého. Drsných scén je tu pomerne celkom dosť, nie sú ničím prikrášlené, sú plné krvi, skla, modrín... Nejde o zázračné vyliečenie hlavnej postavy, ktorá trpí psychickou chorobou. Ide len o časť života ženy, ktorá má vážne problémy, ktoré nerieši. A tým, že postava je nespoľahlivý rozprávač, nemáme potuchy určiť, čo je pravda a čo je len výplod jej fantázie. 

Celá kniha je svojská a drsná, podobne je na tom aj autorkin štýl písania. Autorka miestami využíva metafory alebo dokonca do textu zahrňuje súčasné témy, či už brexit alebo bizarné témy v podobe celebrít, napríklad Kardashianky. V konečnom dôsledku to vyzerá naozaj komicky. Avšak humor mi absolútne nesadol, ale s tým som rátala, keďže zvyčajne drsný humor ide mimo mňa. Interakcie medzi postavami sú viac-menej na podobnej vlne. 

Boy parts je v skutočnosti veľmi drsná záležitosť, ktorá sa nebojí poukázať na drsnú časť života dominantnej osoby. Skrýva v sebe toho mnoho, ale sama neviem určiť, či ide o knižný poklad alebo skôr to bola zbytočná strata času. Aj preto kniha ostáva u mňa bez hodnotenia. 

You May Also Like

0 komentárov