Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

To naj v roku 2014 /1. časť/

by - decembra 22, 2014

Holaaaaaa Hej!
Cítite tú vôňu medovníkov a  iných koláčikov? Vo vani vás prekvapí každé ráno kapor s veľkými očami a vianočný stromček svieti od rána až do večera? Koledy na vás číhajú na každom kroku? (vianočné reklamy nespomínam :D ) A to, že ešte niektorí  nemáte nakúpené darčeky vás trápi asi zo všetkých najmenej, pretože neviete, kde vám hlava stojí?  To znamená len jedno! Blížia sa Vianoce! Čas predvianočného stresu a zároveň pohody.
 Len pre informáciu: Ja medovníky necítim.
Kapra nemávame, nech žije filé!
Vianočný stromček je ešte stále v škatuli, pretože ešte sa nikto nedokopal k tomu, aby ho ozdobil. (Hoci dnes to vyzerá nádejne!)
Namiesto kolied mi tu hrajú 5 Seconds of Summer a ich cover verzia What I Like About You, áno viem naozaj vianočné, ale ešte nie som v tej nálade, aby som počúvala koledy. (Kedy budem?)
Darčeky mám dávno zabalené a odložené.
Takže pohodaaa, ale ako sa poznám, všetko sa dokazí napr. vianočné svetielka budú odmietať spolupracovať, brat objaví darčeky a v tom horšom prípade ich aj otvorí, takže stres len príde. Tiež by aj moja mama bola taká pohodová ako sa ja cítim v tejto chvíli. Ale tento článok nepíšem, preto lebo sa blížia Vianoce, ale preto, že rok 2014 sa za chvíľu končí a nastupuje nový rok s novými predsavzatiami, ktoré si ja zo zásady nedávam.  A pri pohľade na moju takmer preplnenú poličku vidím pár kúskov, ktoré boli tou najlepšou investíciou za tento rok, ale moje oči vidia aj knihy, pri ktorých len tupo zatváram oči a chce sa mi plakať.
Začneme tými, ktoré sa mi nepáčili/nebavili, aby sme si potom tú chvíľu spríjemnili knihami, ktoré ma naopak očarili.

POZOR!  Nieže teraz si ten to článok vysvetlíte tak, že tu zhadzujem vaše obľúbené knihy, takže nasledujúce riadky neberte ako urážku, prosím, len vyjadrenie svojho osobného názoru. Nikoho nechcem uraziť a ani si pohnevať. Ďakujem za pochopenie! :)



Medzi zbytočné knihy, ktoré by som absolútne nepotrebovala k prežitiu patrí určite Katarína Soyka a jej Lokaj. Prepáčte, ale tí, ktorí ste ju čítali a páčila sa vám, úprimne mi povedzte, čo na tej knihe vidíte? Dajte mi vedieť, aby sme sa mohli škriepiť, až do rána, kým vy by ste poukazovali na kvality tej knihy a ja by som i naďalej protestovala a tvrdila by som si svoje.

Pri slovenských spisovateľoch ešte zostaneme: Beata Štrauchová Tiene vášne. A tu sa utvrdzuje názor, že školy nevedia vybrať zaujímavú knihu pre tínedžera a vezmú, hneď prvé čo im príde pod ruky. (Teda aspoň tá moja)  Bohužiaľ, vybrali knihu pre štyridsať ročnú ženu, ktorá by sa bola schopná opúšťať nad príbehom dvoch hrdinov, ktorí sa ľutujú. A aby toho nebolo málo muž si začne so synovou frajerkou.... Nie, nemyslím si, že raz budem vedieť oceniť toto dielo. Alebo aspoň nie v blízkej budúcnosti......

A pre zmenu tu máme.... Vek zázrakov od Karen Thompson Walkerovej! Buď to bolo tým, že hlavná hrdinka nebola v mojej vekovej kategórii alebo.... autorkin námet ma nezaujal?
Práveže príbeh ma zaujal, vlastne anotácia, ale ak si dobre spomínam hlavná hrdinka, ktorá sa volala Julia? Juliet? *rýchli presun k poličke, rýchle hľadanie, rýchle listovanie* Takže Julia a mala 11 alebo 12 rokov? Nepamätám si presne, ale jej zmýšľanie a konanie mi bolo niekedy proti srsti....  Och a ešte jedna pripomienka: Oveľa viac ste sa dozvedeli o spomaľovaní ako o životoch hrdinov, ale úprimne zaujíma ma, čo sa stalo so Sethom.  Ak by ste o tom niekto niečo vedeli, hoci asi viem ako sa to s ním skončilo, tak dajte mi vedieť, rada vytváram rôzne teórie, len nie je s kým sa s nimi podeliť :)

Ďalej na tom tom dlhom zozname za tento rok....... Uršula Poznanski a jej prepracovaná kniha Erebos, ktorá ma bohužiaľ nudila.... Znelo to zaujímavo, vyzeralo to zaujímavo, po prvých stranách som bola unesená a v štvrtine to šlo dole z kopca... Nebudem klamať, prvýkrát keď som videla skratku U. Poznanski som si myslela, že to je chlap (moja chyba) potom prišlo milé prekvapenie. Predsa málokedy sa stáva alebo ja sa málokedy s takým stretávam, aby si autorka vybrala hlavného hrdinu opačného pohlavia a ešte k tomu sa pustila do dosť zložitej témy počítačovej hry. Znie to skvele no nie?  Ale som dievča, rada si zahrám počítačové hry, vlastne voľakedy som na nich lipla (aj teraz), ale toto je kniha určená pre chlapcov, ale nevylučujem, že aj dievčatám by sa mohla páčiť, ale u mňa bohužiaľ nie. Má zmysel sa vôbec púšťať do jej ďalšej knihy Saeculum? (Nie som si istá, veľmi zložitý názov :D)

Detektívky nie sú pre mňa (a už vôbec nie dystopické detektívky) a Beth Revisová mi to potvrdila. POZOR! Naprieč vesmírom kniha nie je zlá! Je na ňu oveľa viac kladných recenzií ako záporných, len mňa jednoducho nebavila. Niektoré pasáže mi prišli zdĺhavé a konanie hrdinov niekedy absurdné. V recenzii som spomínala, že nemienim pokračovať v tejto trilógii, ale nemám rada, keď veci nemám dokončené (to že Lokaja som nedočítala sa ešte dá pochopiť...) Aj keď to nie je úplná detektívka, pretože je to skôr dystópia, ktorá vážne neznie zle, len my tam proste vadilo to dlhé hľadanie pravdy a nudilo ma to...

Dievča, ktoré nesmie plakať. Myslíte správne Lauren Kate a jej Slza, ktorá má úplnú mega obálku. S príbehom je to už trochu inak. Viete čo mi najviac vadilo? Eureka! Nerozhodná, ale veľmi! Podľa mňa viac ani netreba dodať. Poznáte ten pocit, keď vám hlavná hrdinka pokazí zážitok s čítania? Ja vďaka Eureka a pár ďalším áno!

Dan Wells a jeho Potomkovia. Ono to vlastne nie je zlé, ale hluché miesta, ktoré sa tam objavili ma trochu hnevali a nudili. Akcia, ktorá sa niekedy odohrala oveľa rýchlejšie než by mala ma zas málokedy prekvapili. Ale má to jedno veľké plus, pretože taká bola iba polovica knihy, tá druhá polovica naozaj stála za to, a keď ma to konečne začalo baviť prišiel ten koniec! Takže Potomkovia ma nebavili, iba tak na polovicu. (Takže by to malo byť v tej druhej polovičke :D )

Prosím, pekne prosím! Neukameňujte ma! Neupáľte ma! Nebodaj si ma niekde neodchyťte a nezbite! Autorka sa pýši s ryšavou hrivou a neuveriteľnou sériou, ktorú som ešte nečítala a dvakrát si premyslím či sa do nej pustím. Možno Upírska akadémia bude iná ako Sukuba. Áno, presne tak. Richelle Mead a jej Georgina alias Sukuba. Som seknutá  v druhej časti na strane 195/285. Moje pocity  mi nie sú jasné. Som zmätená! Jednom smere ma to strašne nudí, ale nájdu sa aj časti, ktoré ma bavia. Nedokážem prečítať viac než päť maximálne desať strán, pretože ma doslova kniha vyčerpáva. Trápim sa s ňou už pomaly MESIAC! A to sa mi nestáva často, aby som tak dlho čítala takú, pomerne, tenkú knihu.  Takže asi aj bez Sukuby by som sa ten to rok zaobišla, hoci....

Huf sa mi to zdá alebo je tento článok už aj tak dlhý? Takže tú druhú polovicu, čiže knihy, ktoré ma očarili, si necháme nabudúce :D Aj keď neviem kedy, pretože cez sviatky neplánujem blogovať (ale vieme ako to dopadne, takže neklamme si :D )

Ak by som niekoho urazila, tak sa ospravedlňujem, nebol to môj zámer a budem rada, ak sa podelíte o váš názor :)


You May Also Like

3 komentárov

  1. Nepoznám nikoho, komu by sa Lokaj páčil. Ja som ho skoro z okna vyhodila :D Tiež sa mi nepáčilo Naprieč vesmírom a Vek zázrakov, ale páčili sa mi Sukuba a Slza. Tie autorky mám proste rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oh, a hlavne nikdy nepíš vety ako "Prosím, pekne prosím! Neukameňujte ma! Neupáľte ma! Nebodaj si ma niekde neodchyťte a nezbite!" Je to tvoj názor, máš naň právo a to, že sa nezhoduje s väčšinou nie je podstatné (ten môj sa s väčšinou často tiež nezhoduje). Nemáš sa za čo ospravedlňovať.

      Odstrániť
    2. Ta to máš šťastie, že nepoznáš nikoho, komu by sa Lokaj páčil.Ja také šťastie nemám :D Bohužiaľ,....
      A čo sa týka toho ospravedlňovania, nechcela by som byť terčom útokov, tak ako jedna blogerka z maďarskej blogosféry. Niektorí sa do nej pustili hlava nehlava a chudera sa potom musela ospravedlňovať.... Ale určite si tvoju radu vezmem k srdcu :)

      Odstrániť