Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Ak prežije, stane sa legendou, ale ak zlyhá jej meno bude zahalené hanbou

by - februára 07, 2015

Autor: Erika Johansenová
Názov: Kráľovná Tearlingu
Originál: The Queen of Tearling
Pokračovanie: 1/3
Žáner: YA, dystópia, fantasy

Anotácia: 
V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Neboja sa použiť ani najtemnejšiu mágiu. Hoci Kelsey koluje v žilách kráľovská krv, necíti sa ako vodkyňa. Nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú.


Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom, ktorá z nej spraví legendu... ak sa jej podarí ostať nažive.


Môj názor:

Nepochybujem o tom, že ste určite počuli o Kráľovnej Tearlingu a ani o tom, že ste už o nej čítali X recenzií, v ktorých autori buď tú knihu chválili alebo ju označili ako celkom slušný priemer.
Určite sa v recenziách spomínalo, že je to zmes, YA, fantasy a dystópie, v ktorej hlavnú rolu nehrá láska, ale boj o prežite.  A aj možno preto pod nadpisom máme menší podnadpis, ktorý nás varuje, že táto kniha nás vtrhne do sveta, ktorý zničil Priechod, o ktorom sa v tejto časti nič nové nedozvedáme. Sledujeme cestu devätnásťročnej, obyčajnej a ničím nevýraznej Kelsei, ktorá má nahradiť svoju mŕtvu matku a vládnuť kráľovstvu, ktoré je už aj tak odsúdené na zánik...

Prvých 100 strán 

Veľa blogerov sa sťažovalo alebo skôr len oznamovala nudný začiatok. To je presne to zoznamovanie sa s postavou a s prostredím, ktoré veľa z nás nemá rado a to z jasného dôvodu- dlhé opisy a vnútorné zoznamovanie sa s hrdinami.

Táto kniha tiež zapadá medzi tie, kde sa to pomaličky rozbieha a kde spoznávame na začiatku hl. hrdinku, ktorá žila dlhé roky v izolácii, tak je samozrejmé, že sa obáva či vôbec dokáže viesť krajinu, ktorá už ako som spomínala je odsúdená na zánik. Presne týchto prvých sto strán je možno tých najdôležitejších. Spoznávame nielen Kelseu a jej zmýšľanie, ale aj kopu chlapov, ktorých opisy sú zhrnuté do dvoch maximálne troch krátkych viet a sem-tam sa spomenie aj meno, ktoré si samozrejme nemáte šancu zapamätať, iba tých najdôležitejších, a ktorí  tam pravidelne vystupujú.
V týchto 100 stranách spoznávame aj tajomného Fantóma, ktorý vám nedá spávať, vážení. Fantóm alebo skôr Robin Hood, ktorý peniaze, ktoré zhrabne nedá chudobným, ale Boh vie čo s nimi robí, na vás zapôsobí. Jeho prefíkanosť a tajomné správanie vás prinúti chcieť sa o ňom dozvedieť oveľa viac. Spoznať jeho najtemnejšie tajomstvá však nebude až také ľahké, pretože už len ten kúsok, čo sa dozvedáme takmer pred koncom knihy je až príliš neuveriteľný a donúti vás chcieť viac. Oveľa viac, než je vám táto kniha schopná ponúknuť.

Po 100 stranách

Spoznávame hlavného záporáka, ktorého však už každý pozná a každý vie kto je zač. Červená kráľovná, čarodejnica a žena, ktorá je krutá do špiku kostí. A predsa ju budete obdivovať za jej zvrhlé činy, ktoré zapredali jej temnú dušu ešte temnejšiemu stvoreniu než je ona sama.
A presne po tých základných 100 stranách sa všetko začína.  Pripravte sa na krviprelievanie a odseknuté končatiny. A ak vás do deja nedokázal vtiahnuť začiatok o čom pochybujem, tak po tých osudných sto stranách sa od knihy nebudedete vedieť odtrhnúť.
Striedanie pohľadov vám dovolí nahliadnuť do mysle nielen Červenej kráľovnej, Regenta, Fantóma, kňaza Tylera a kopu ďalších, ale spoznáte neobyčajne-obyčajné zmýšľanie postáv, ktoré do tohto príbehu prinášajú rôznorodosť všetkého druhu.

Dovolím si túto knihu označiť trochu za morbídnu, ale každá morbídnosť, zvrhlosť, čo sa v tejto knihe udeje ukazuje na svet v budúcnosti, ktorý sa odohráva v minulosti. Táto kniha v sebe skrýva kráľovnú, ktorá možno nie je obdarená krásou, ale umom, šľachetnosťou a čestnosťou. Aj keď vás možno začiatok knihy nepresvedčí o tom, že naozaj taká je. Úprimne ešte som nečítala knihu, kde by bol tak pekne vykreslený charakter hlavnej hrdinky, ktorá každou jednou stranou nadobúdala nielen skúsenosti, ale podstatne sa menil aj jej charakter. Takže na konci vidíme mladú ženu, ktorá s dievčaťom, ktorá nasadla na desiateho koňa nemá nič spoločné.
Kráľovná Tearlingu je jednoducho kniha, ktorá v sebe skrýva kopu ďalších príbehov, nepochybne budú zaujímavé a plné krvi a utrpenia. Za peknou obálkou nájdete príbeh, ktorý je jednoducho neuveriteľne plný intríg, ľudského utrpenia a smrti...

Možno to nie je klenot literatúry, ale je to dielo, ktoré keby možno bolo o niečo trochu lepšie spracované, tak od toho nemá ďaleko.
Teraz nám nič iné nezostáva než čakať na druhé pokračovanie, ktoré ešte nevyšlo ani v Amerike, ale avšak ja verím, že autorka nám konečne prezradí ostávajúce tajomstvá, alebo aspoň kúsok z nich a konečne sa dozvieme niečo aj o Priechode, ktorý zapríčinil ten svet v takom stave v akom sme o ňom čítali.

A určite ste počuli aj o filmovom spracovaní, kde Kelseu stvárni nik iný ako krásna Emma Watson, takže ja sa rozhodne teším, teda, ak je pravda, čo sa šušká. :)


You May Also Like

2 komentárov

  1. Napriek pár chybičkám sa mi páčila. A už sa teším na druhý diel, hlavne kvôli Fantómovi. :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Óóó áno Fantóm! :3 Ak už len čítať, tak len kvôli nemu :D

      Odstrániť