Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Upírska akadémia

by - marca 15, 2015

Autor: Richelle Mead
Názov: Upírska akadémia
Originál: Vampire academy
Diel: 1/6
Žáner: YA, fantasy...
 Akadémia sv. Vladimíra nie je ďalšou z radu nudných internátnych škôl uprostred amerických hôr. Na tejto akadémii sa mladí upíri priúčajú tajom mágie a dampíri, v ktorých sa zmiešala krv upírov a ľudí, sa tu učia ich brániť. Upírka Lissa je morojská princezná, posledná zo svojho rodu, a jej najlepšia priateľka Rose je dampírka vycvičená na jej ochranu. Pred dvoma rokmi utiekli z Upírskej akadémie a pretĺkali sa naším svetom. No ich čas vypršal a skupina dampírskych strážcov ich priváža späť. Medzi múrmi akadémie na nich číha veľké nebezpečenstvo. Nielen zo strany závistlivých spolužiakov, ale hlavne Strigojov, najnebezpečnejších upírov, ktorých nikto a nič nezastaví.


Toto nie je ďalšia tuctová upírska séria. Je to najlepšie upírska séria vôbec.“ Presne toto je napísané nad anotáciou. A prvá myšlienka, keď som si ju dookola čítala v kníhkupectve bola: „Zobrať? Nezobrať? Richelle Mead ma predsa so sukubou, tak neohúrila. Ale tak pekná obálka!“ A tak ďalej a tak ďalej. A tak nakoniec som si ju zobrala. 
Ale čím je táto upírska kniha odlišná od iných? Prečo ju takmer každý zbožňuje a chváli do nebies? Odpoveď je veľmi ľahká.  Je ich dokonca viac.

Badass hrdinka
Humor
Akcia
Napätie
Stredoškolské prostredie
Intrigy
A slovenské vydanie je neuveriteľne nádherné! Kto by predsa odolal červenej knihe s čiernou ružou a s čiernymi stranami? No predsa nikto! 

Badass hrdinka Rosmarie Hathaway a umrnčaná princezná Vasilisa Dragomírová.

Určite si bezpochyby každý a to bez výnimky obľúbi Rose. 
Nielen že je vtipná, má trefné odpovede, ktoré sú buď plné irónie alebo sarkazmu a vyvoláva menší strach i rešpekt u svojich rovesníkov, ale je aj nesmierne odhodlaná a vytrvalá.  Za svoje činy berie plnú zodpovednosť a snaží sa ochrániť Vasilisu pred pekelnými bránami za múrmi školy. Alebo skôr pred ľuďmi/upírmi, ktorí sa v nej nachádzajú. 

A pri Vasilise máte dve možnosti: 
a) buď si ju obľúbite
b) bude vám liezť na nervy- čo je aj môr prípad....

Je tu možnosť, že autorka chcela, aby sme niektorí Lisu nemali radi. Aby na konci série sme mohli porovnať novú Vasilisu s tou starou a zistiť, že princezná svoje správanie zmenila a postúpila veľké zmeny, čo sa týka jej osobnosti. 
Ale i tak to nemení na fakte, že v tejto časti sa našli momenty, keď ma prešla všetko chuť, pretože som bola zvyknutá na Rosine „tvrdé“ reči a jednoducho občasné princeznovské fňukanie,  ľutovanie a porovnávanie sa so svojím mŕtvym bratom  ma privádzalo takmer k šialenstvu. A úprimne ani Lissa od toho nemala ďaleko. 

Takže ako Rose u mňa pozdvihla knihu Lissa ju dokonale vedela naspäť uzemniť a občas mi čítanie znechutiť. Ale iba občas.

A ako to už býva...
Dve hrdinky = dvaja hot hrdinovia

Tí, ktorí ste knihu čítali, dobre viete, že žiaden Edward Cullen s trblietkami na vás nečaká, ani nebezpečný Damon Salvatore alebo jeho brat Stefan. Nie, nie, žiadni nesmrteľní upíri, z ktorých by sa položila nejedna tínedžerka v tejto knihe nie je. No, dobre.... Predsa je tu jeden Rus, ktorý by nejednu z nás dokázal dostať do varu a to Dimitri. Dimitri Belikov. 
Detail, že Rusi mi nie sú sympatický je len detail, veď viete to ten ich jazyk a písmo mi strpčujú život na strednej už dva roky! 
Ale Dimitri....Veď dobre viete ako to chodí. A žiaden trojuholník lásky. Jupííí, ale viem, že na mňa v nasledujúcich častiach striehne Adrian Ivashkov. Takže..... Už ho teraz nemám rada!

A vydedenec spoločnosti.... Christian Ozeran. Podľa mňa stačí, ak vám len o ňom prezradím, že je tak isto vyšinutý ako Rose. To jeho podstatu absolútne vysvetľuje....

Ešte ste asi nepochopili, prečo sa Upírska akadémia líši od iných upírskych kníh, že? 
Tak si zapamätajte, že tu sa upíri nedelia na lesknúcich sa alebo na upírov čo sa rozpadnú na slnečnom svetle na prach. To je otrepané a už nezáživné! Halóóó!
Teraz tu máme:
a)Dampírov
b)Morojov
c)Strigojov

Alebo presnejšie povedané: Strážcov, kráľovské detičky a mŕtvych upírov, ktorí zabíjajú morojov, pričom nie jeden dampír príde pri tom  o život. Je to niečo iné.  Je to svet, v ktorom platia úplne iné pravidlá ako si vytvorila Meyerová v Twilighte. Vlastne nechápem, prečo  tu spomínam Twilight. Nech si vás ani nenapadne prirovnávať VA k Twilightu, hoci téma môže byť rovnaká, ale spracovanie je úplne iné.

Richelle Mead ona vie písať, čo si budeme klamať! Má neuveriteľný zmysel pre humor, dokáže vytvoriť zaujímavé postavy a zápletky. A čo je najdôležitejšie, tento raz ma už dokázala vtiahnuť do príbehu, ktorý som si konečne vychutnala. Kde sa hrabe Sukuba? Niežeby som Sukubu nechcela dočítať,a le na VA rozhodne nemá.... Rovno som mala začať s Upírskou, pretože ľudia, nepochopíte prečo to každý zbožňuje, kým si to vy sami neprečítate! Inak ja vám tu môžem písať básne na tristo strán, do kým nespoznáte Rose, jej zmýšľanie, sarkastické poznámky a jej „psycho“ povahu nemá to zmysel. 
Vy doslova na pochopenie toho, prečo je to milujeme musíte prečítať túto 319 stranovú knihu, ktorá sa možno na začiatku vlečie, ale čím ďalej tým viac vás pohlcujú intrigy, zakázané lásky a túžba po krvi.

Takže ak ste ju ešte nečítali, tak to je chyba! Veľmi veľká chyba! Tak ju bežte napraviť! 

You May Also Like

4 komentárov

  1. Tiež som pri tejto sérií váhala, no nakoniec som po nej siahla a som rada :D Príbeh je dosť odlišný od tých iných upírskych a hlavná hrdinka skvelá. Páčili sa mi jej vtipné reakcie.
    A čo sa týka Hot Boys? No Dimitri je ... skvelý! A Adrian... úžasný! Teš sa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som nakoniec tiež rada, že som si ju prečítala :D Áno, Rose má skvelý zmysel pre humor :D Ale Dimitri je Dimitri! :D No tak, ale uvidíme, čo so mnou urobí Adrian :D

      Odstrániť
  2. Jednotku už mám za sebou a akurát teraz som si požičala z knižnice dvojku aj trojku (pričom je dvojka zakakaná od nejakej brečky :() ... Musím súhlasiť s tebou, je to paráda. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Brečka nebrečka aspoň si ich skôr prečítaš ako ja :D Takže ti trošku závidím, ale len trošku :D

      Odstrániť