Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Cinder alebo novodobá Popoluška, ktorú si musíte prečítať!!!!

by - júna 29, 2015


Autor: Marissa Meyer
Názov: Cinder
Originál: Cinder
Diel:1
Žáner: re-telling, fantasy

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet...



Ukážte mi jedno dieťa, ktoré pozná rozprávku o Popoluške, ktorá o polnoci stratí črievičku, a ja vám ukážem kopu knihomoľov, ktorí čítali novodobú Popolušku a lá Cinder. A verte mi, je ich viac než dosť.

http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/126/l126539.jpgRe-tellingy sú v tejto dobe dosť populárne, keď vezmeme do úvahy, koľko originálnych príbehov mali ako predlohu práve nejakú klasickú rozprávku, kde sa vždy všetko začalo so slovami: "Kde bolo tom bolo..." alebo "Za siedmimi horami a siedmimi dolami..." a končilo "Žili šťastne až do smrti" alebo"....kým nepomreli" avšak teraz tu máme trochu iný súdok šálky.Nie je to len obyčajný re-telling. Kedy sú re-telling obyčajnými re-tellingmi? Nikdy! A o to je to zaujímavejšie! Pretože, táto kniha je neskutočne skvelá.
Nový svet, nové pravidlá a postavy, ktoré sa snažia bojovať za svoju slobodu! Prosím, ja takýchto kníh chcem viac! A to je jedno, či to bude v podobe Popolušky, Snehulienky alebo Martinka Klingáčika! Jednoducho tzv. prerozprávačky dokážu fantasticky prerozprávať klasický príbeh oživiť detskými spomienkami, ktoré nadobúdajú nové rozmery! A čím je to originálnejšie, bláznivejšie a odlišnejšie tým lepšie, pretože to, čo nám dávajú re-tellingy sú jednoducho novodobé klasické rozprávky, ktoré otvárajú nové možnosti!

Budúcnosť  v preplnenom Pekingu, kde hlavná hrdinka je kybork a zaobchádzajú s ňou horšie ako s handrou. Neznie to úžasne? To čo nám naservírovala autorka sa len tak často nevidí a ešte k tomu je to tak skvelo napísané, až mám chuť si celú knihu ešte raz prečítať!

Nečakajte typickú rozprávku s typickými hrdinami a s typickým zamotaným dejom, pretože Marissa Meyer úplne, ale že totálne zmenila pravidlá klasík a priniesla do sveta niečo iné. A predovšetkým niečo skvelé, priam až fenomenálne!

Nie, nebudem sa tajiť, že ma uchvátil celý príbeh Cinder, a že sa táto knihy vyhupla k medzi mojim obľúbeným. Pretože, táto kniha má skvelé postavy-aj tie záporné sú geniálne, úplne skvelý dej-kašľať na to, že je predvídateľný a autorka ma zaujala, hneď od začiatku až dokonca, a to až tak, že som bola totálne zdrvená, keď som si uvedomila, že mám pred sebou posledných 50 strán.

Cinder a Princ Kai, nech si hovorí, kto chce, čo chce, nemôžete poprieť, že ich spoločné chvíle vám nevyčarili maličký úsmev na tvári, pretože ja som ho mala skoro stále v jednom kuse nalepený na ksichte. Oni dvaja sú jednoducho pre seba stvorení, ale dosť bolo z tohto môjho rozplývania!

Cinder bola jednoducho skromná, ale zároveň svojím spôsobom bola tak trochu rebel. Spierala sa tak trochu systému, ale snažila sa dodržiavať pravidlá. Dokonca mám pocit, že dokázala si zachovať svoju hrdosť, aj pri posledných kapitolách, aj keď to vážne bolo zahanbujúce, ale odvážne.

Princ Kai bol také zlatíčko, ktorý trpí Peetovským syndrómom-typickí hrdinovia, ktorí netušia, čo sa okolo nich deje, ale aj tak bojujú za to, čo je správne, alebo si to aspoň myslia. Milí, zlatý a ešte neviem aký...jednoducho také zlatíčko, ktoré je stratené vo veľkom svete, ktorému má raz vládnuť.

Tých postáv je vážne dosť a každá hrá v Cinderinom živote dosť veľkú rolu, od zlej macochy Adri až po malého rozkošného robota menom Iko. Každý z nich si zaslúži vlastný príbeh alebo iba jednu kapitolu, pretože aj zlo raz aspoň raz muselo byť dobré!

Čo nás privádza k Levane.
Ach, krásna spanilá kráľovná, čo za ohavnosť, zas chystáš? 
Levana, tá, ktorá si zaslúži môj obdiv, pretože:
a) je nádherná-čo je len očný klam-už iba to znie geniálne
b) považujem ju za geniálnu
c) ak by som mala byť zloduch, tak by som chcela byť ako ona!
d) tú mrchu proste musíte mať rady svojím spôsobom

Chápete?
Ak ste nečítali Cinder, je to vaša veľká chyba a ja vám radím kúpte/ požičajte si ju a prečítajte čo najskôr, pretože ono to vážne stojí za to! Zabudnite jednoducho na rozprávky bratov Grimmovcov a staňte sa fanúšikom Marissy Meyer, ktorá má úžasnú fantáziu, skvelý štýl písania a všetko má premyslené. Klobúk dole a tlieskam, pretože túto knihu budem odporúčať každému, ale ani mak ju nikomu nepožičiam, pretože ak by sa jej niečo stalo, asi by som to neprežila....

You May Also Like

6 komentárov

  1. Teraz si ma svojím nadšením nakazila. :D Začínam ľutovať, že som sa rozhodla toto obdobie šetriť... Ale k Vianociam si ju musím definitívne zadovážiť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa ešte chceš viac nakaziť pozri si tie úžasné fan arty na pinterest-e alebo weheartit-e :D Tie ťa zaručene navnadia ešte viac :D Vianoce sú ďaleko! :D

      Odstrániť
  2. Na tuto knihu už jsem slyšela spousty kladných recenzí :) Vážně uvažuji, že si knihu v co nejbližším okamžiku přečtu ! :) Díky za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodne si ju prečítaj! Dúfam, že sa ti bude páčiť, pretože je naozaj skvelá, priam až geniálna :3

      Odstrániť
  3. Já si stále nejsem jistá :D. Cinder je jedna z těch knih, která mě zaujala obálkou, ale anotací a celkově obsahem vůbec..:D Už jenom proto, že já jsem zastánce těch klasických pohádek s mírnými změnami, ale proměnit hlavní hrdinku v něco ...takového? No, nevím, nevím, moc na to chuť nemám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daj tomu šancu *smutný kukuč* :D Teoreticky to môžeme nazvať originálnym sci-fi príbehom, ak to pomôže, pretože s Popoluškou to má spoločné pár prvkov, ale nie je to presne to isté :D Ale, ak na to nemáš chuť, tak chvíľu počkaj a pozri si tie mega fan arty na internete a ja ti zaručím, že na tú knihu chuť dostaneš ;)

      Odstrániť