Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Nemám rada

by - októbra 21, 2017

Každý z nás má pár vecí,  ktoré sa mu na knihách nepáčia. A teraz nemyslím estetický vzhľad, ale skôr po tej dejovej stránke. Verím, že viacerí sú na tom podobne ako ja, že ak sa jedno z tých daných vecí v knihe objaví, tak dočítanie knihy istý čas trvá. (Dosť dlhý čas).
Je pravda, že u mňa sa tieto prvky-nazvime ich tak, nachádzajú v YA/NA literatúre, keďže je to žáner, ktorý ma baví asi zo všetkého najviac, ale bohužiaľ, v poslednej dobe si uvedomujem, že čím viac kníh mám takých už prečítaných, tým ťažšie sa mi hľadá kniha tohto žánru, ktorá by ma sadla úplne bez toho aby som mala nejaké pripomienky. A zistenie, že čo raz viac vecí ma na tejto literatúre pre „mladých dospelých“  začína naozaj vytáčať je menší signál, že asi by som mala na chvíľu presedlať na iný žáner.


Uholníky lásky

Jednou z vecí, ktorá kraľuje tomuto rebríčku je milostný trojuholník, či hocijaký iný uholník, ktorý je posplietaný z rôznych vzťahov. Nikdy som tomu neprišla na chuť a po čítaní Storm od Brigid Kemmerer som definitívne prišla na to, že je to vec, ktorú nikdy obľubovať v knihách nebudem. Na jednej strane chápem, že autori chcú vyvolať  napätie medzi hrdinami a zamiešať karty, ale myslím, že sa to dá aj inak vymyslieť než nerozhodnosť hrdinky, ktorá sa nevyzná vo svojich citoch.

Nové dievča

Ďalšou vecou je dosť klasické klišé. Nové dievča v škole, po ktorom zrazu túži každý jeden chlapec na škole. A z toho niekedy vznikajú tie spomínané uholníky lásky. Ešte keď som bola také mladé dievčisko, ktoré navštevovalo knižnicu, tak som podobné knihy zbožňovala. Napríklad Škola noci, kde hlavnú hrdinku každý chcel a kde boli všelijaké uholníky lásky ma v tej dobe bavili (hlavne, keď sa tam objavil Kalona) Bohužiaľ, teraz mi to príde až príliš nereálne a naozaj je to jedna z vecí, ktorú ťažko prelúskávam. Keď už nové dievča, tak prosím nech sa chlapci nejdú za ňou zblázniť.

Príliš veľa sexuálnych scén

Týka sa to skôr NA literatúry a červenej knižnici. Ako tínedžerka, ktorá snívala o nejakom knižnom hrdinovo (bolo obdobie aj Christiana Grey, áno, hanbím sa za to obdobie a aj za všetky iné obdobia hrdinov z erotických románov) tak sexuálnych scén som sa nevedela nabažiť (áno, bez servítky na plné ústa, predsa všetci sme si prešli nejakým podobným obdobím) Teraz keď už knihy kde je častý pohlavný styk , tak len na odreagovanie, ale aj to s nejakou mierou, nepotrebujem preplnené strany plné sexu a príbeh bez pointy.

Nahé mužské hrude

Keď sme už pri sexuálnej stránke kníh, tak ďalšou vecou, ktorú naozaj nemusím je opisovanie nahej mužskej hrude. Je mi jasné, že všetky sa rozplývame nad tehličkami (či teraz alebo v minulosti) ale v poslednej dobe som si uvedomila, že ma to naozaj začína vytáčať. Síce nie v každej jednej knihe, ale ak sa hrdinka rozplýva nad jednou mužskou hruďou a potom ju začne porovnávať s druhou, tak myslím, že mám trošku právo sa znervózňovať (Čerstvý adept je Sníh nebo popel, s ktorým zápasím takmer dva týždne, hádajte prečo). Navyše hrdinky potom prestávajú normálne uvažovať, keď niečo také vidia. Či už je to pekáč buchiet alebo pivné brucho. (Zväčša je to ten pekáč) 

Máte aj vy nejaké podobné veci, ktoré vám vadia a ťažko ich predýchávate? 

You May Also Like

4 komentárov

  1. Úplne do bodky súhlasím :D Uholníky lásky mi už lezú na nervy, pretože kým kedysi to bolo niečo nezvyčajné, teraz je naopak nezvyčajné nás príbeh, kde nie je. Nové dievča na škole je naozaj klišé, rovnako ako dievča s tajomnou minulosťou alebo z rozvrátenej rodiny, už je toho trošku veľa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Temná minulosť mi nevadí, ak je podaná dobre a dokáže priniesť niečo nové a nezvyčajné. Ale ak sa jedná stále o to isté ako to v YA literatúre býva, že 95% kníh sa zhoduje so zvyšnými knihami tohto žánru, tak áno, právom patrí na tento zoznam :D

      Odstrániť
  2. Vystihla si do nadmieru presne. Tieto veci ma dokážu vytáčať. Čo sa týka uholníkov lásky, tak proste, veď pokojne nech existuje, ale najväčšmi ma iritujú nezmyselné uholníky, ktoré nemajú pointu :D Mne už pomaly začínajú na nervy liezť traumy. Postava musí mať nejakú traumu z destva - zneužívanie, smrť blízkeho, pocit viny... už mi to nepríde také zaujímavé.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to príde, že čo raz viac autorov vymýšľa hlúpe prepojenia medzi postavami, ktoré tam ani nemusia byť a zbytočne to komplikuje celý príbeh (aspoň keby to komplikovalo v dobrom XD ) Tak ako v predošlom komentári som písala, že ak je to podané dobre, tak mi to nevadí, ale je málo kníh z tohto žánru, ktoré vedia ponúknuť viac než príbeh, ktorý bol vyrozprávaný stokrát rôznymi autormi, ale predsa rovnakým spôsobom. Mali by už konečne vymyslieť niečo nové po čom by sa mohli začať všetci opičiť a čo by nám neliezlo na nervy :D

      Odstrániť