Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Pár knižných tipov anglických kníh

by - októbra 02, 2018

Ja viem! Nemusíte mi pripomínať, že podobných článkov je xy! Ale prisahám, že som sa snažila vybrať knihy, ktoré až tak veľmi iní blogeri neodporúčajú a to z dvoch dôvodov: buď ich ešte nečítali alebo ani netušia, že nejaká podobná kniha existuje. Je tu aj tretí dôvod, že na ne skrátka zabudli, že by mohli byť vhodné napríklad aj pre začiatočníkov. Ale to je úplne jedno, pretože ja vám prinášam pár kníh, ktoré sú ideálne, ak začínate čítať v angličtine! A dúfam, že ešte vám ich nik neodporučil, pretože som svoj GR zoznam riadne prečesala kvôli tomuto článku. Verím, že mnohí z vás sú už v tom tom zbehlí a nerobí vám problém Sarah J. Maas a podobní autori, ale predsa dúfam, že sa tu objaví aspoň niekto, kto môj výber ocení.

Pre úplných začiatočníkov
(pre tých, ktorí anglické knihy ani nevideli)

  • Sarah Andersen vám asi nemusím predstavovať. Sarah je autorka komiksov Adulthood is a myth, Big Mushy Happy Lump alebo jej najnovšia zbierka ilustrácií nesie názov Herding Cats. Milé a zábavné ilustrácie, ktoré obsahujú výstižný text a dokážu pobaviť.

Prečo práve tieto komiksy? 
Ja som síce čítala len Adulthood is a myth, ale čo si budeme klamať. Angličtina je tu naozaj ľahučká a tí, ktorí si v nej naozaj neveria sa tejto knihy naozaj nemusia báť.  Všetko je podložené navyše obrázkami, takže sa v tom nestratíte. A garantujem vám, že vás pobaví.


All My Friends Are Dead

  • Pri komiksoch alebo skôr obrázkových knihách zostaneme. All my friend are dead od Avery Monsen a Jory Johna je to trochu morbídne, vtipné a plné obrázkov.
Prečo práve táto kniha? 
Síce tam je viac obrázkov než textu, ale pre tých, čo anglickú knihu ani nevideli, tak im to bude vyhovovať. Ako som spomínala je to morbídne, vtipné a ilustrácie sú naozaj podarené. 


Keď sa chceš prekonať 
(pre tých, ktorí v angličtine čítajú čisto len YA literatúru)

Wendy Knights FEUDLiNGS
  • Verím, že túto knihu pozná minimum ľudí. Vo svete sa o nej veľmi nehovorí, čo je veľká škoda, pretože je to naozaj slušný nadpriemer. Feudlings od Wendy Knight si zaslúži viac pozornosti už len preto, že sa to číta naozaj samo a nápad môže byť už klišé, ale je to naozaj pútavé čítanie. 

Prečo práve táto kniha? 
Feudlings aj keď má v sebe prvky fantasy, tak myslím si, že nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť (ak ste už skúšali čítať HP v angličtine, tak toto myslím dáte ľavou zadnou). Je to zo začiatku podobné iným YA knihám, ale potom to naberá naozaj dobrý spád.  Nájdete tam starú odvekú vojnu, zakázanú lásku a skvelé postavy v školskom prostredí. Uvedomujem si, že to znie ako jedno veľké klišé, ale je to naozaj dobré! Miestami vás to pobaví, ale aj šokuje.


Dark Star by Bethany Frenette. Tags: paranormal, dystopian, super powers
  • Dark Star od Bethany Frenette je tiež neznáma kniha v našich končinách. Síce to nie je žiadny literárny skvost, ale angličtinu si rozhodne precvičíte na tejto YA fantasy, ktorá mohla dopadnúť aj lepšie.
Prečo práve táto kniha? 
Okrem toho, že angličtina patrí medzi tie ľahšie, tak téma je rozhodne zaujímavá. Aké je to byť dcérou superhrdinky? Je to trochu komplikované, nebudeme si klamať, ale ak máte pár kníh v angličtine za sebou alebo celkom slušnú slovnú zásobu, tak myslím, že vám dej nebude robiť problém. Je pravda, že na úplne prvú knihu v angličtine to nie je vhodný adept, ale ak chcete niečo skúsiť iné než je sladká YA literatúra, tak Dark Star by ste mohli dať šancu. 

Beauty and the Beast (Timeless Fairy Tales, #1)
  • Beauty and Beast od K.M. Shae je retelling na Krásku a Zviera prekvapivo. V našich končinách tiež viac - menej neznáma, avšak už len vďaka menšiemu zvratu ku koncu si zaslúži kniha viac pozornosti.  
Prečo práve táto kniha? 
Retellingov nikdy nie je dosť. A je ich síce už naozaj strašne veľa, ale vždy sa nájde niečo, čo dokáže v každej jednej prekvapiť. Možno pre niekoho jednoduchý názov a príbeh je každému hneď jasný, ale na to, že je to prerozprávanie klasického príbehu s menšími zmenami je to celkom dobré. Romantikov s trochou drámy na konci to bude baviť určite. Tak isto ako pri Dark Star na úplne prvú knihu v cudzom jazyku to nie je, ale ak sa chcete prekonať určite odporúčam.

Ak pochopíš túto knihu, tak pochopíš už všetko 

Marrow

  • Marrow je jedna z kníh, ktorú si budem pamätať navždy. Celý nápad je postavený na hlavu a aj keď je to NA literatúra, tak je to jediná kniha, ktorá ma úplne odrovnala už od stredu deja...A odrovnaná som bola dokonca. A ešte stále som!


Prečo práve táto kniha?
Pretože Tarryn je neskutočná autorka, ktorá má presne s tou tou knihou presvedčila, že by som od nej prečítala aj telefóny zoznam. Dej sa točí okolo Margo, ktorá je iná ako ostatné dievčatá. Až na to, že táto kniha nie je to typické klišé, na ktoré sme všetci zvyknutí. Toto je niečo neuveriteľné a miestami na hlavu postavené. Ak pochopíte dej a vývin Margo, tak si myslím, že knihy v angličtine vám problém robiť nebudú. Nerátajme teraz fantasy knihy, ktoré sú postavené na nejakom brutálne zložitom svete. Ale čo sa YA/NA literatúry týka, ak pochopíte Marrow, tak sa tohto druhu literatúry v angličtine nemusíte báť. 



Aké sú vaše typy na anglické knihy? 

You May Also Like

0 komentárov