Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Naším nebom bol oceán + ukážka z knihy aj s ilustráciami

by - novembra 10, 2018

Patrick Ness a jeho novinka And the ocean was our sky (recenzia Tu!) sa dočkala aj slovenského prekladu. Naším nebom bol oceán oficiálne vychádza 16. novembra 2018, avšak tento víkend si ju viete zakúpiť už aj na Bibliotéke, ktorá sa koná v Bratislave.
A musím povedať, že dosť ľutujem, že som nepočkala na slovenský preklad. Tá kniha je naživo neskutočne krásna. Ešte krajšia ako môj anglický paperback. A to teraz nemyslím len grafickú stránku knihy, ale aj obsahovú. Navyše rozhodne to nie je plytké čítanie.

Oficiálna obálka
"Nový prekrásne ilustrovaný román Patricka Nessa je variáciou na Bielu veľrybu. Príbeh je síce vyrozprávaný hore nohami, ale v duchu dnes už kultového románu „Sedem minút po polnoci“, ktorým Patrick Ness dobyl srdcia miliónov čitateľov na celom svete. Hlavnou hrdinkou je veľryba Batšeba. So svojím loveckým húfom narazí na mincu s iniciálkami T. W. Kapitánka Alexandra usúdi, že ju tým najobávanejší ľudský námorník Toby Wick vyzýva na súboj. Podľa Batšeby to nemôže byť pravda. Toby Wick je predsa len mýtus, legenda, ktorú si veľryby vymysleli. Je totiž nepredstaviteľné, aby ich nenávidení ľudia mohli premôcť v boji. Ale toto nie je príbeh o Toby Wickovi. Toto je príbeh o hneve, nenávisti a našej potrebe bojovať až do úplného konca, keď už neostáva nič iné len česť a smrť."

Patrick Ness je obľúbený hlavne kvôli jeho nápadom, ktoré sa odlišujú od mnohých súčasných autorov. Nebojí sa experimentovať, píše knihy na rôzne témy, nepoužíva rovnakú šablónu pri svojich knihách a takto by som mohla menovať ďalšie a ďalšie odlišnosti Jeho knihy sú vždy o niečom inom a ako bonus je jeho štýl písania. Stránky jeho kníh sa čítajú samé a vždy v sebe skrývajú oveľa viac než sa na prvý pohľad zdá. Tento raz nás čaká dobrodružstvo, ktoré však v sebe nesie posolstvo. Dovolila som si sem pripojiť pár názorov aj od iných ľudí. Presnejšie od editora a prekladateľky. Celé ich recenzie nájdete na goodreads (Tu a Tu)

Batsheba je len svedkom udalostí a anonymne o nich rozpráva. A dnes som si uvedomil, že máme s Batshebou niečo spoločné. Sme svedkami, stojíme v úzadí, poťahujeme za nitky... lebo mám tú česť spolupracovať s úžasnými ľuďmi-s autormi, prekladateľmi, redaktormi a čitateľmi. To oni sú hviezdy našich obľúbených kníh, oni tvoria, prinášajú, dolaďujú príbehy, ktoré sa nám vryjú do sŕdc. Taká je sila kníh a príbehov v nich skrytých. Ak sa nám kniha páči, ľúbme ju a vychvaľujme, kde sa dá. Ak sa nám nepáči, zdržme sa hejtu, lebo možno práve ten zabráni, aby tento poklad objavil niekto, komu prirastie k srdcu. Všetci sme rozdielni, no najväčšie zlo si tvoríme spolu my sami.  (Erik Fazekaš - editor)

Ani neviem, ako to zhrnúť. Ness nikdy nenapísal jednu knihu dvakrát a toto nie je výnimka - je to niečo nové, niečo iné, niečo absolútne svojské a bolo to potešenie prekladať. (Ivana Cingelová - prekladateľka) 

Pár z nás už knihu čítalo, niektorí boli nadšení, iní sklamaní. Ale verte, že nám, ktorí sme z nej nadšení, tak ju odporúčame všade, kde sa len dá. Ak ste od Nessa ešte nič nečítali, tak určite vám ho ako autora odporúčam.
Ak si nie ste istí, či chcete ísť do tejto novinky, ktorá si pozornosť naozaj zaslúži, tak mám tu pre vás aj  ukážku. Samozrejme, aj s úžasnými ilustráciami. Verím, že viacerým sa zapáči, tak ako mne.

                

You May Also Like

2 komentárov

  1. Vypadá to naprosto krásně. Určitě bych ho měla zkusit. Slyším na něj jen samé pěkné ohlasy. A ty ilustrace jsou boží. :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite áno! Ja ti ju odporúčam, či si už čítala niečo od Nessa alebo nie, tak rozhodne by si mala ísť do toho! Tie ilustrácie sú ako bonus ;)

      Odstrániť