Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Ste si istí, že Nevernight je kniha pre vás?

by - marca 22, 2019



Dátum vydania sa blíži a pred tým než budete zahltení doslova recenziami na Nevernight (preferujem anglický názov na Nikdynoc si neviem zvyknúť), som sa rozhodla spísať pár bodov, prečo si knihu prečítať. Prípadne sa jej vyhnúť.

Nie je to YA fantasy! 
Twitter
Predtým než sa do knihy pustíte mali by ste vedieť, že to nie je YA literatúra. Hoci to tak vydavateľstvo propaguje, čo je chyba. Autor sa sám vyjadril, že to k tomu žánru nepatrí a on sám si neželá, aby sa táto séria do tejto kategórie zaraďovala. A toto môže byť veľmi veľký problém, pre určitú skupinu ľudí, ktorí majú menej než 15. Nechcem nikoho diskriminovať a poúčať, ale nie je to nevinné a sladké ako iné knihy. A prosím vás, ak niekde vidíte prirovnanie Jaya Kristoffa ku drsnejšej Maasovej, tak to ignorujte. Maasová je skvelá, ale určite by sa od autora mohla niečomu priučiť. 

A keďže ste oboznámení, že to nie je YA literatúra, tak sa môžeme pustiť do ostatných bodov. 

Nevernight budete milovať, ak...
...vás nebaví jednoduchosť a nuda
Ak hľadáte niečo iné, niečo neobyčajné, či už formou, postavami alebo len svetom,tak Nevernight si užijete. Angličtina tu je náročnejšia (začiatok bol fakt boj) a poznámky pod čiarou čítanie vôbec neuľahčujú, ale je to jeden z najlepších spôsobov ako pochopiť svet, v ktorom hlavná hrdinka žije. A verte mi, že tie poznámky boli niekedy naozaj vyčerpávajúce, ale zároveň poučné. Preto dúfam, že preklad sa podarí a vy si príbeh Mii vychutnáte aspoň tak ako ja. Je to trochu komplikované a zamotáva sa to stále viac a každý jeden chybný krok môže byť posledný. O to je to viac vzrušujúce. 

...máte radi, keď autor svoje postavy trýzni
Pod slovom trýzniť myslím naozaj trýznenie a nie to čo nám niektorí autori predvádzajú vo svojich knihách. Jay Kristoff využíva svoju krutosť vo všetkých smeroch, ktorých len môže. A o to viac je to sympatickejšie, pretože nemáte pocit dokonalosti. Hrdinka robí chyby a dá si aj povedať, keď treba.  Autor ju vôbec nešetrí. Počas prvej časti si odniesla toho toľko, že som celkom zvedavá koľko vydrží, kým sa zlomí. Či už psychicky alebo fyzicky. 

... sa vyžívate v intrigách 
A myslím také, pri ktorých ide miestami o život alebo aspoň o riadny výprask. 

.... milujete čítať o pomste
Verím, že kým Mia pomstí smrť svojej rodiny, tak to bude trvať nejaké tie pády, na sto percent potečie veľa krvi a umrie nie jedna postava, ktorá vám prirastie k srdcu. Už len námet je naozaj originálny, keďže Mia potrebuje nejaké tie zručnosti na to, aby sa mohla pomstiť prípadne ich  zdokonaliť a hlavne dostať sa k cieľu svojej pomsty. Takže je to beh na dlhú trať, ktorú si určite obľúbite.

.... máte radi drsnú a komplikovanú minulosť
A teraz nemyslím len hlavnú hrdinku a jej nešťastný osud, ale aj vedľajšie postavy, ktoré majú svoj príbeh. Napríklad Don Tric, jednoznačne kruté, ale na druhej strane to považujem aj za zaujímavé oživenie. Ako náhle v tejto knihe poznáte niekoho minulosť je to ako keby ste otvorili dvere do nového sveta. 

....vyžívate sa v detailoch
Či už vo svete, ktorý je dokonale vymyslený a stále má čo nové priniesť alebo tréningové scény, ktoré sú do detailov premyslené, každý jeden pohyb a slovo. Skvele to vnáša do deja napätie, pretože dopredu viete, že autor im všetkým nakope zadky. 

Nevernight budete milovať pre...

... postavy
Mia, Don Tric alebo iné vedľajšie postavy si vás získajú pre ich originalitu, tajomno a rôznorodosť. Samozrejme, Cassius je kategória sama o sebe. Okrem toho Mia aj napriek tomu, že vystupuje ako hrdinka, ktorá nielen nakopáva zadky, ale aj ten jej dostáva riadne zabrať, tak dokáže rozoznať medzi zbytočnou smrťou a smrťou v zmysle vyššieho dobra a podobne. Toto je téma na dlhšiu dobu a bez spoilerov to nejde. Chcem tým povedať, že na to, že je budúci assassin je viac než ľudská a empatická. To jej dodáva sympatie navyše, aj keď má podrezaný jazyk.

....netradičné domáce zvieratko
Okej, domáce ako domáce, ale rozprávajúca mačka? To chcete! Je to vtipné, má to trefné hlášky a je to pod rúškom tajomna. Je to veľmi veľké plus. 

...atmosféru
Celý dej sa nesie v duchu vraždenia, odplate a tajomna. Ani si neviete predstaviť ako dokázal autor pomocou týchto troch veci vytvoriť atmosféru, ktorá vo vás bude burcovať krv a pripravovať na finálne scény. 


Táto kniha nie je pre vás, ak... 

...nemáte viac ako pätnásť
Nechcem nikoho podceňovať, ale fakt si tento príbeh užijete viac, ak budete patriť k tým starším. Myslím, že od 15 + začína byť človek ako čitateľ viac vnímavý. Samozrejme, je to na vás či sa na to cítite alebo nie. Vy samých seba poznáte najlepšie, ale podľa mňa čitateľovi, ktorý má menej ako 15 rokov by táto kniha nemala čo hľadať v rukách. 

...nemáte radi vulgarizmy, cigarety a sex
Mia nie je úplne ukážkový typ postavy v správaní. Nadávky sú v jej slovnej zásobe bežné, fajčenie cigariet k nej patrí a keby skončí, tak to už nie je Mia Corvere. Sexuálne scény sa budú podľa mňa stupňovať a verte mi na také čosi fakt treba dospieť. Okej, nejdem vychovávať :D Ale ak nemáte radi v knihách vulgarizmy, sexuálne scény - alebo len sexuálny podtón - tak to naozaj nie je nič pre vás. Autor sa s tým nese...ehm nemazná.

... nemáte radi pomalý rozbeh
Zaraďujete sa k čitateľom, ktorí potrebujú akciu a napätie od prvej strany? Tak ruky preč alebo vydržte približne 150 strán, kým to začne naberať...grády. Autor sa vás snaží v prvej štvrtine pripraviť na všetko, vysvetľuje, opisuje a je to na jednej strane nudné, pretože čakáte kedy sa to naozaj rozbehne, ale na druhej strane.... Neviem si predstaviť, žeby som hneď čítala o veciach, ktorým by som vôbec nerozumela. Až to by bol chaos. 

....nemáte radi drsnosť a neznášate krviprelievanie! 
Je to drsné, miestami až cez čiaru, ale mňa bavilo aj v tom to smere posúvať moje hranice. Krv, veľa krvi, či už postáv alebo nie. Pripravte sa na krvavý kúpeľ. Doslova. 

....ak si potrpíte na romantiku
Nechcem povedať, že to je antiromantická kniha. Ale autor má svoju predstavu a nenecháva sa od nej rozptyľovať. Neviem či je to kvôli tomu, že je to mužský autor, kým zvyčajne ženské autorky sa nechajú zlákať milostnými chodníčkami a zvyšok deja potom trpí, pretože milostná linka začína byť tou hlavnou témou a pôvodná hlavná téma ide do úzadia. Tu sa autor venuje naozaj tým veciam, ktorým sľubuje anotácia a romantika v tejto časti mala naozaj malú rolu. A úprimne ani neviem či to môžem nazvať romantikou.


Dúfam, že som vás nalákala a úplne neodradila. Minimálne aspoň vo vás vyvolala kúsok zvedavosti. Ak ste Nevernight čítali určite mi dajte vedieť, ak sa na knihu chystáte dúfam, že sa vám bude páčiť (bez rozdielu na vek- naozaj som to nemyslela v zlom).

You May Also Like

6 komentárov

  1. Já tomu budu říkat Nikdynoc, to zní dobře. :D
    Tak ten obrázek mě děsně pobavil. :D
    Tohle musím číst! Bože, tohle bude zatraceně boží! Já to potřebuju!
    A tvoje poslední věta ohledně romantiky, která se snad ani romantikou nedá nazvat? Sakra, dejte mi to!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si na ten názov nie a nie zvyknúť :D Och autor má fakt skvelý zmysel pre humor :D Odráža sa to aj v jeho knihách (pozri sa na Illuminae :D )
      Na 99% sa stavím, že sa ti to bude páčiť! Možno ťa bude sem tam niečo rozčuľovať, ale táto kniha je pre teba ako stvorená :D

      Odstrániť
  2. Ach, Nevernight... už aby konečne vyšlo Darkdawn, nemôžem sa dočkať, lebo dvojka má ešte vražednejší koniec ako jednotka a to som si nemyslela, že by ešte bolo možné.
    Áno, rozprávajúce domáce zvieratká - v dvojke je ich viac, máš sa na čo tešiť. :D
    Ale myslím, že najviac ma na knihe bavilo to, aká bola krvavá a temná a ako sa Jay jednoducho s ničím a nikým nepáral. Ako Hra o tróny, ale napísať oveľa lepším a nadanejším spisovateľom a navyše na oveľa menšom a menej vyčerpávajúcom priestore.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem sa dočkať, kedy si prečítam dvojku, síce asi umriem, ale teším sa veľmi! :D Ale mám taký plán...aby som nemusela čakať na pokračovania, tak si vždy nechám rezervu :D Takže moje nervy budú ako tak ušetrené :D
      Ja som niekedy naozaj len pozerala ako teľa na nové vráta, pretože som fakt nečakala, že Mia dostane až takto zabrať. Je to hlavná postava a jemu to bolo ako keby jedno. A mňa to úplne dostalo.

      Odstrániť
  3. Zní to opravdu dobře a myslím, že já bych ji klidně zkusila. Jen spíše bude na menším pozadí, podle toho, kdy dočtu ty knihy, které si fakt chci přečíst a ještě rozečtené série. No, uvidí se. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, áno, áno! Určite tomu daj šancu! Nejdem ti vravieť, že všetko odlož bokom a choď čítať Nevernight, ale dúfam, že sa k tomu raz dopracuješ! Pretože toto sa naozaj oplatí!

      Odstrániť