Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Tento raz to nebude YA literatúra

by - decembra 14, 2019


Blíži sa koniec roka a ja už pomaly zostavujem rebríček tých najlepších kníh. Tohtoročné zhrnutie bude fakt stáť za to, už len z toho dôvodu, že začínam čítať žánre, ktorým som sa roky vyhýbala. Chválabohu, konečne sa moje ja uvedomilo a vzdalo sa klapiek, ktoré som roky nosila na očiach. A aj preto som sa rozhodla spísať pár tipov kníh, ktoré nie sú zo žánru YA. A keďže nepíšem na každú jednu knihu článok, to by som sa asi zbláznila, tak aspoň takouto formou by som vám rada posunula knihy, ktoré sa na blog nedostali. Navyše idú Vianoce, takže možno vás inšpirujem k nejakej tej kúpe, ktorá vám spríjemní sviatky, prípadne skúškové, ktoré sa začína. (Neklamte, ja viem, že prokrastinujete s knihou. Aj spolu so mnou.)



Paolo Giordano – Požierači neba
(Slovart)

Paolo Giordano je autor, ktorého vám snáď nemusím predstavovať. Aj keď je pomerne známy, tak jeho najnovšia kniha Požierači neba bola moja premiéra. A neviem ju dostať z hlavy. Stále sa k nej vraciam a tým pádom aj samú seba trestám. Nie, nie je to úplne jednoduché čítanie, ale páni moji! Kniha preberá toľko tém: viera, ekológia, sex, závisť, túžba po dieťati a pod. Atmosféra talianskeho vidieku, skvelý štýl autora, to všetko len prispieva na kvalite knihy. Samozrejme, nikdy nemôže byť všetko podľa našich predstáv. Postavy sú nedokonalé, zbytočne si komplikujú svoje už bez tak komplikované životy... Koniec knihy je iba taká čerešnička na torte, ktorá len umocní vaše pocity z príbehu. 

Tara Westover – Vzdelaná
(Tatran)

O Vzdelanej som toho popísala, ale nikdy nie je na škodu si pripomenúť knihy, ktoré v sebe nesú posolstvo. Skutočný príbeh ženy, ktorá vyrastala v rodine, ktorá sa dištancovala od okolitého sveta a chystala sa na blížiaci koniec sveta, ktorý neprichádzal... Miestami si poviete, že to je už príliš bláznivé na to, aby to bola pravda. Žiaľ, sklamem vás. Rodina Westoverovcov mala viac šťastia ako rozumu. Nie je to len kniha o vzdelaní, ale nájdete v nej témy ako rodina, vzťahy a okrajovo aj spoločnosť. Sledujete život Tary do momentu, keď si musí vybrať. Rodina alebo vzdelanie?  

Amor Towles – Džentlmen v Moskve
(Tatran)

Priznám sa, že Džentlmen je čudná kniha. Na jednej strane nudná, na druhej strane ju nebudete vedieť spustiť z ruky. Môže za to sympatický hlavný hrdina, malé dievčatko, ktoré vyrastie v krásnu mladú dámu a jej prosba... Ale kým sa k tomu v príbehu dostanete, tak prelistujete veľa strán. Džentlmen je vtipný, milý a ľudský príbeh, ktorý sa odohráva v Moskve od roku 1922.... A že hotel Metropol je pompézne miesto vás presvedčí nielen gróf, ale aj autor. Rozosmeje vás, zlomí vám srdce, ale predsa vám vyčarí svojím koncom úsmev na tvári. 


Michel Houellebecq – Sérotonín
(Inaque)

Pre tých, ktorí sa neboja experimentovať a nevyhýbajú sa tabu témam, tu mám Sérotonín. Najnovšia kniha Houllebecqa ma priviedla do rozpakov. Zas je to kniha, ktorá preberá veľa rozličných tém a autor ich bravúrne spracováva. Cynizmus, humor, vulgárnosť, témy ako stalkovanie, pedofília,... Skvelé dielo, na ktoré si prídu aj nároční čitatelia. Toto nie je odpočinkové čítanie, ale skvelá zmes, z ktorej získate kontroverznú knihu, pri ktorej budete radi, že ste si ju prečítali. 

Delphine de Vigan – Spojenia
(Odeon)

Veľmi ma mrzí, že u nás autorka nie je až tak propagovaná, pretože Delphine de Vigan dokáže na pár stranách zaujať  a vykresliť hneď niekoľko problémov. Realistická kniha, ktorá sa niekde naozaj môže odohrávať. A to je viac než znepokojivé. Bolesť, sebeckosť, závislosť dvanásťročného chlapca... Silný príbeh s koncom, ktorý vás dostane. Už len z toho dôvodu, že neviete ako sa to bude vyvíjať ďalej. Je to krátke, stručné, ale bolestivé čítanie. A presne toto je dôkaz, že nie vždy potrebujete sedemstostranovú knihu, na to aby ste predali nejakú tú myšlienku.

Radka Denemarková – Hodiny z olova
(Host)

Hodiny z olova sú aktuálne môj strop. Tú knihu v mojich očiach nič neprekoná. A o to viac ma teší, že je to od českej autorky. Nie je to oddychové čítanie, verte mi, že sa pritom celkom zapotíte. Ak ste ten typ čitateľa, ktorý rád číta medzi riadkami, zvláda silné témy, nevadia mu politické presahy, tak táto kniha vás dostane svojou otvorenosťou. Tém je tu toľko, že keby som ich aj chcela vymenovať, tak sa mi to nepodarí. Ale môžete očakávať generačné rozdiely, stret čínskej a českej kultúry, zneužívanie, politické situácie s presahom do minulosti, kritizovanie systému, ženské/mužské práva, emancipácia, atď. Esejistická až filozofická forma túto knihu posúva úplne na inú úroveň. Je to skvelá kniha, na ktorú keď si urobíte čas, tak si ju vychutnáte do poslednej strany. 

A s mojou milovanou Denemarkovou tento zoznam aj ukončím. Snažila som sa vybrať knihy, ktoré vo mne zburcovali všetky emócie, rozplakali ma alebo rozosmiali, ale to najdôležitejšie, aj keď už ubehol nejaký ten čas v myšlienkach sa k nim stále vraciam. A odporúčam ich všetkým. Samozrejme, dostalo sa ku mne oveľa viac kníh, ktoré by som do tohto zoznamu zaradila, ale musím si predsa niečo nechať aj do zálohy. 

You May Also Like

6 komentárov

  1. Tak z těchto jsem přečetla pouze Serotonín a dost mě uchvátil. Nic takového jsem nečekala. :) A mám v plánu vyzkoušet Spojení.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sérotonín bola pecka! Spojenia je naozaj dobrá kniha, z ktorej ťa miestami zamrazí, odporúčam všetkými desiatimi"

      Odstrániť
  2. Priznám sa, že som nemala česť ešte ani s jednou z nich a po tomto článku to rozhodne budem musieť napraviť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite aspoň jednu skús, podľa mňa nebudeš sklamaná :)

      Odstrániť
  3. No, keď raz budem chcieť niečo neoddychové, viem, na koho sa mám obrátiť. :D

    OdpovedaťOdstrániť