Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Knihy v elektronickej podobe sú prekliate alebo spása pre knihomoľov?

by - októbra 03, 2015

Hola hej!

Je priam neuveriteľné, že víkend je už takmer za nami a my sa pondelok zas môžeme trmácať do toho pekla. Človek by ani nepovedal, že už tu je október a ľudia ja o dvadsať dní budem mať 18!!!! Chápete?! Pritom sa cítim na 15 a verte mi, že aj tak vyzerám! :D Ale ako ste si všimli názov článku, tak dnes by som sa chcela venovať e-bookom. Aj keď už ste určite čítali kopu článkov na túto tému, pretože polovica blogerov už svoj názor vyjadrila, tak ja sa tiež pripájam, pretože moja aktivita poriadne poľavila a možno raz za čas tu objaví aj ten nejaký osobnejší príspevok, aby ste vedeli s kým to vlastne máte dočinenia. XD

Žijeme v 21. storočí, kde technika tvorí súčasť každého jedného z nás. Pri pomyslení , že pred tridsiatimi rokmi ešte deti, ktoré mali trinásť rokov sa hrali s autíčkami a behali po vonku sa mi na tvári javí taký čudný výraz, pretože nedokážem si predstaviť, že terajšie deti by behali vonku bez toho, aby nemali pri sebe telefón, ktorý je lepšie vybavený ako policajná stanica v neďalekom meste. Well, aplikácie hýbu svetom. Takže po ére tabletov sa dalo očakávať, že na trh príde niečo ako čítačka kníh. Elektronické knihy zrazu neboli len hlúposť a nepredstaviteľná možnosť. A ak by ste mali v kabelke vláčiť bichlu, ktorá má 600 strán, keby ste niekoho náhodou ňou tresli po hlave, tak ten sa už veru nezobudí alebo čarovnú čítačku kníh, ktorá neváži viac ako tablet, tak polovica z nás, ak nie všetci by si zvolili čítačku.

Kým obyčajné knihy majú svoju určitú váhu, ktorá je niekedy vážne vyrážajúca a bolestivá pre ruky,  tak čítačky nám doslova zaručujú komfort. Jedna nevýhoda je ich viac je že z čítačky, niektorých z nás skôr rozbolia oči. Ďalej sa môže stať, že čítačka sa pokazí alebo vybije. Čo niekedy nám urobí riadny škrt cez rozpočet. Ďalšia nevýhoda, je že cez čítačku necítime ten úžasný dotyk stránok, nepočujem ten zvuk, keď stránku pretočíme a necítime tú vôňu, ktoré knihy majú a na ktorých je polovica z nás závislých.


Bohužiaľ alebo možno našťastie len obyčajné knihy nám vedia dať ten slastný pocti, dúfam, že viete o čom hovorím. Je pravda, že už sme si dávno zvykli na čítačky a na elektronické knihy, ktoré pomaly majú lepšiu predajnosť ako obyčajné knihy. (Nemenované noviny sa s týmto chvíľu zaoberali). V tom tom svete, ktorý ovláda technika je pekné mať niečo v rukách načo toto storočie ešte nemalo taký veľký vplyv. A knihy zjavne nechcú dovoliť, aby e-booky prevzali vládu nad knižným svetom. Áno, priznávam aj som podľahla elektronickým knihám, ale niekedy iné východisko nie je a to bol aj môj prípad. Nuž a postupom času som si zvykla, takže to až taká tragédia nie je. Aj keď som dosť veľká fanúšička tohto pohodlného čítania (v autobuse preferujem e-book než knihu, pretože ak máte cestovnú nebodaj kufor a školskú tašku, plus autobus je plný a vy musíte stáť, tak každá záťaž vám pôsobí muky, aj keď je to kniha) Ale pocit mať knihu v ruke je na nezaplatenie a hlavne keď je nová a vy môžete ňuchať, čuchať, dotýkať, ohmatkávať knihu zo všetkých strán koľko sa vám len chce. A to čítačky jednoducho nedokážu. Kniha je jednoducho kniha a elektronické knihy/čítačky nám len uľahčujú trápenie a šetria sem-tam peniaze v peňaženke, no nič nezmení na tom, že či už je to kniha v normálnej podobe alebo v tej elektronickej, tak si vždy z toho vezmeme niečo nové, a ak si vyberieme naozaj dobrý príbeh, tak z toho máme zážitok dokonca života, alebo ak prežívame svoje fangirl stavy na verejnosti, za ktoré by sme sa časom najradšej prepadli pod zem.

Či už ste alebo nie ste veľký fanúšik tohto pohodlného čítania, skôr či neskôr budete nútení, teda ak ste už nepodľahli alebo ste už skúsili čítať pomocou čítačky,dať tomuto celému šancu. Nie každému to sadne na prvýkrát. Mne to prišlo prvýkrát tiež veľmi nepraktické, ale postupom času som si uvedomila, že je to menšia spása, ale zároveň aj prekliatie. Je len na vás ako to vezmete vy. 

Aký je váš názor? Podľahli ste aj vy? Alebo čítačku považujete za pekelnú krabicu ako môj starý otec? :D 
Mimochodom Dogmatixx je aj na FB---->TU!

You May Also Like

3 komentárov

  1. Já vždy byla proti, protože kniha je kniha (jsem toho názoru do teď) ale je pravda, že je náročné tahat tlustou knihu do školy a číst si ji například při cestě. Je to dobrý pomocník ale já jsem zatím u klasických knih. :)
    http://small-literaryworld.blogspot.cz/?m=1

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Klasické knihy sa proste tým elektronickým nevyrovnajú ;)

      Odstrániť
  2. Určite je fajn nemusieť so sebou nosiť ťažké knihy, (môj chrbát by mohol rozprávať) ale nikdy by som nedala dopustiť na knihy. Ja čítačku nemám aj keď je to z nejakých stránok výhodnejšie. Proste zostávam pri mojich milovaných knihách v ich hmotnej podobe. Nie je lepšia vec, ako si môcť knihu ovoňať, poobzerať z každej strany..... Proste kniha je kniha a to je podľa mňa to najlepšie. 💜

    OdpovedaťOdstrániť