Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Trón zo skla alebo ste pripravení na Celaenu Sardothien, ktorá vám nakope zadky?

by - októbra 17, 2015


Autor: Sarah J. Maas
Názov: Trón zo skla
Originál: Throne of Glass
Diel: 1/6
Žáner: Fantasy

V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsať tri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia v soľných baniach a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka, získa späť svoju slobodu. Jej meno je Celaena Sardothien.
Korunný princ si ju na túto úlohu najal a je jej jediným spojencom. Kapitán kráľovskej gardy zas pravým ochrancom. V komnatách a chodbách Zámku zo skla sa však schováva niečo oveľa nebezpečnejšie... A keď začne jej protivníkov niekto po jednom likvidovať, Celaenin zápas o slobodu sa mení na boj o holé prežitie. Tajomný nepriateľ sa totiž neuspokojí, kým nebude ležať celý svet v troskách.


Trón zo skla (Trón zo skla, #1)Trón zo skla spôsobil menší chaos v knižnom svete. Všade prítomné recenzie a reklamy na túto knihu dennodenne na mňa vyskakovali na sociálnych sieťach. Všetci to už čítali, každý o tom hovorí, takže moja maličkosť to považovala už za povinnosť si to prečítať a zistiť, čo na tom každý vidí! Prečo toľkí doslova zbožňujú túto senzáciu nie je záhada, ak si knihu prečítate, skôr vás napadne, že prečo ste sa do toho nepustili skôr.

Dôvody, čo vás prinútia si obľúbiť túto sériu:

-Celaena Sardhotien
Hrdinka, ktorá si skákať po hlave veru nedá, jej hrdosť a sebavedomie sú fascinujúce, dokázala by vás v priebehu tridsiatich sekúnd zlikvidovať a vy by ste ani poriadne nevedeli, že čo sa to vlastne deje, jej vek je až zarážajúci a jej povolanie je fascinujúce. Je to hrdinka, o ktorej chce čítať hádam každý, nehovoriac o tom, že vie čo je pre ňu dobré. Z čoho vyplýva, že to nie je žiadna slečinka, ktorá plače nad svojím osudom. A navyše jej tajomstvá sa stavím, že sú viac než zaujímavé.

-Trojuholník lásky, ktorý aj napriek tomu, že liezol na nervy ukázal vám, že aký nerozhodný čitateľ ste
Chaol alebo Dorian? Kapitán alebo princ? Najhoršie na tom celé je, že keď máte ideál, ktorý je rozdelení do dvoch chlapov a vy sa máte zaradiť do Teamu Chaol alebo Teamu Dorian, tak vám to trhá srdce. Autorka vám dáva pomaly slučku okolo krku a to je jedno, ktorého si vyberiete, vždy vám príde ľúto toho druhého.

-Scény, ktoré vás zničia a vy zistíte, že ste asi masochista 
Bitka, kde dostáva Celeana riadne zabrať je rozpísaná na cca pätnástich stranách vás nenechá v pokoji sedieť a čítať, ja som sa premávala v izbe a moja spolubývajúca ma musela upokojovať. A to sa mi už dávno nestalo, čo znamená,...

-že autorka ma sakra chytľavý štýl...
Načo som hlavne v prišla v A Court of Throns and Roses, čo čítať v angličtine je síce des, pretože určite to nie je prechádzka ružovou záhradou, ale táto žena jednoznačne vie upútať čitateľovu pozornosť, či už históriou jej postáv alebo sveta, ktorý ma zaujímavo vymyslený...

-Autorkina vynaliezavosť a fantázia nemá medze
Mená, ktorá ani vysloviť neviem, názvy miest, ktoré sa radšej ani nesnažím prečítať, pretože jazyk by som si dolámala. Vidieť, že niekto si tu dal poriadne záležať.
Potom tu máme svet, ktorý je bez mágie, ale vy viete, že čoskoro sa niečo zmení, že príde niečo prevratné a viete aj to, že budete len žasnúť,  čo to autorka vymyslela.

-Rôznorodosť postáv.
Všetci dobre, vieme, že vedľajšie postavy hrajú veľmi veľkú rolu vo vývine príbehu a niekedy aj vo vývine samostatných hl. hrdinov. A keď sú vedľajšie postavy nevýrazné, tak potom hlavné postavy vyčnievajú oveľa viac a sú až príliš dokonalé, čím väčšia konkurencia vo vedľajších postavách tým väčšmi sa poukazuje na hl. postavu a ako na obyčajného, aj keď je opak pravdou. A tým, že vedľajšie postavy mali každá svoj potenciál a ciel, netočilo sa to vždy iba o tom istom.

-Grafiké spracovanie
Obálka, ktorá je F-A-N-T-A-S-T-I-C-K-Á!
Srdce z ľadu. Vôľa z ocele. Jej meno je Celaena Sardhotien. 
A mapka, ktorú môžete študovať od rána do večera.
No, nemilujte to!

To, čo vás môže odradiť:

-Pomalý rozbeh
Osobne mne to nevadilo, vlastne ja som bola celá prešťastná, že už knihu mám konečne v ruke, ale kým sa zoznámite s novým svetom a s pravidlami chvíľu to potrvá nehovoriac o tom, že kým sa to skutočne rozbehne, tak vás to môže celkom prestať baviť.

-Trojuholník lásky a vaša nerozhodnosť
Možno, niektorí môžu stratiť nervy, čo sa týka Doriana alebo Chaola.

-Výslovnosť nadovšetko...
Kejol, Dórien, Enníel, Ílvej...
Priznajme, sa nie všetci na toto máme nervy.

-Stred knihy, ktorý bol síce zaujímavý, ale vy ste čakali krviprelievanie, veľa krviprelievania
Budete si musieť vystačiť s ľahkým úlohami... Ale sklamaní rozhodne nebudete

-Reklama
Toto nie je chyba knihy, ale reklama zvyčajne vás buď veľmi naláka alebo ten produkt znenávidíte skôr než by ste ho skúsili. Takže veľa ľudí čaká, že ten humbug okolo tejto knihy utíchne a až potom sa do nej pustia, ak vôbec....
Musela som to poňať, takto, pretože som nechcela všetko vyspoilerovať, ale súdiac podľa mojej povahy, ak ma niekto stretne a spýta sa ma na túto knihu, tak zjavne jazyk za zubami neudržím a vytáram aj to, čo nebudem vedieť, pretože moje nadšenie z tejto knihy je naozaj priveľké. A síce mala svoje muchy, bola to skvelá jazda, ktorú vám odporúčam, pretože táto kniha si vážne zaslúži takú veľkú pozornosť, či už od našich blogerov alebo zahraničných. Táto séria má veľký potenciál a podľa recenzií na ostatné časti, ten potenciál autorka aj využila, z čoho sa moja maličkosť veľmi teší, pretože to znamená čakať v napätí, čo sa skrýva v pokračovaní, na ktoré sa osobne ja naozaj veľmi teším. Takže, ak ste Trón zo skla ešte nečítali, popremýšľajte nad tým, pretože zostanete prekvapení, a keď sa vám kniha ani po prečítaní nebude páčiť, tak potom máte právo knihu odcudzovať. 

You May Also Like

6 komentárov

  1. Obálka knihy mi je hodně povědomá, ale z nějakého důvodu jsem na ni nečetla ještě ani recenzi. Možná mě trochu odrazoval vzhled obálky i když se nedá říct že by se mi nelíbil :D. Doufám, že se ke knížce někdy dostanu abych si jí mohla přečíst :) .
    Moc hezká recenze.
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Určite si ju prečítaj, pretože podľa mňa nebudeš sklamaná, a aj keby tak aspoň budeš mať argumenty prečo :D

      Odstrániť
  2. Skvele si to napísala, klady aj zápory a ja úplne súhlasím :D Obálka je super, ten trojuholník až tak nie, ale bez neho by to nebolo ono :D A je pravda, že prílišná reklama je niekdy na škodu, ale zasa som rada, že sa knihám snažia robiť aspoň nejaké reklamy a nie iba reklamy na filmy a podobne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Ten torjuhoník, vlastne presne ja ani neviem, že či potom by to malo takú šťavu, hoci mi niekedy liezol na nervy :D Aspoň nejaká reklama, ale niekedy je menej viac :)

      Odstrániť
  3. Super recenzia, super knižka :)) Už sa teším na ďalšie diely :))

    OdpovedaťOdstrániť