Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Prečo dať Chaolovi šancu?

by - júla 09, 2018


Veža na úsvite je šieste pokračovanie fantasy série Trónu zo skla od milovanej, ale aj nenávidenej Sarah J. Maas. Z doplnkovej knihy sa stalo oficiálne šieste pokračovanie a tak zo šesťdielnej série sa stala sedemdielna. Ale myslím si, že sme si už takmer všetci zvykli, že z duológií sa stávajú trilógie alebo namiesto trilógií autori svoje série len predlžujú.


Ja som Chaolova fanynka už od začiatku prvej časti. Zbožňujem ho a dosť dlho som sa spamätávala, čo sa stalo v druhom diely. Ja som ho dosť dlho shipovala so slečnou Sardothien. A dosť dlho mi trvalo, kým som začala akceptovať Rowana, ale nejako v obľube ho aj tak nemám. Takže po určitých udalostiach, po ktorých iní čitatelia Chaola doslova znenávideli ja som v tichosti tŕpla, čo bude s ním ďalej. Z Chaola autorka spravila idiota a totálneho sebca. Ja sa našťastie alebo bohužiaľ zaraďujem medzi tých ľudí, ktorí Chaolova rozhodnutia chápali a rátali s tým, že by sa mohlo niečo také stať. O to viac som sa tešila na jeho samostatnú knihu, ktorá je riadna bichla a všetko by sa aspoň v jeho živote malo nejako ustáliť.

Prečo by ste mali dať vlastne Chaolovi a jeho príbehu šancu?

Veža na úsvite je príjemné oživenie celej série. Čo si budeme klamať Aelin je komplikovaná povaha, ktorú naozaj ťažko zvládať už len v knihách a keď je jej už veľa, tak musím si dať od nej pauzu. Skrátka ju ako postavu niekedy fakt nedávam. Jej dejová línia mňa ako čitateľa stále baví, avšak už toľko nových postáv sa tam objavilo, že podľa mňa každý jeden z nás, ktorí čítame túto sériu má svojich obľúbencov, ktorým drží palce. U mňa sú to takmer všetky vedľajšie postavy: Chaol, Manon, Dorian, Lyssandra, Aedion,.... Stále ma zaujíma Aelin a jej osud, ale už ma jej bitky a hry, tak trochu unavujú. Všetci vieme, že jej postava v prvom diely a postava v tom piatom sú úplne iné osoby, ktoré majú spoločnú len minulosť, a ak mám byť úprimná bavila ma v prvých dvoch častiach....možno troch. O to viac som sa tešila na Chaolov príbeh, hlavne že si od Aelin oddýchnem a uvidím určité veci z iného pohľadu.

Celá série dostala nový nádych a to už len z pár dôvodov:

  • Nové postavy- a to že píšem nové, tak myslím aj rôznorodé a svojské. Pre to mám rada túto sériu, pretože postavy nemajú spoločné povahové vlastnosti a každá jedna je originálna. A to platí aj teraz. Autorka nemá na ne šablónu a to sa mi na tom páči. Iste, niektoré mi liezli na nervy, obzvlášť jedna, ale v konečnom dôsledku to nebolo až také zlé, keďže všetci majú svoje dobré a zlé dni. A hlavne dôvod, prečo sú také aké sú. 
  • Nové prostredie- to že Aelin sa tu len spomína, tak je to vítané osvieženie série, to som už spomínala, ale veľkým plusom je aj to, že spoznávame nové miesta z toho sveta. A verte mi, je tam čo spoznávať! Nové druhy zvierat, zvyky, tradície, kmene alebo spôsob vládnutia. To všetko dodáva tejto časti tú správnu šťavu. Je to ako keby ste čítali niečo, čo k Trónu zo skla patrí a zoceľuje ten príbeh, ale na druhej strane je to niečo úplne iné, vítané a niečo, čo sa strašne dobre číta! 
  • Starý Chaol- tento bod je hlavne pre tých, ktorí s ním počas cca prvých dvoch častí nemali problém. Potom čo sa stalo v piatej časti, Chaol sa potrebuje trochu odreagovať a duševne trochu uceliť rany a takto pomaly za pomoci Yrene, ale aj Nesryn získava tú svoju pomyselnú hrdosť späť. Síce zo začiatku je to boj, keďže Chaol je tvrdohlavý a veci si robí po svojom, ale tá jeho premena a hlavne to duševné uzdravenie ma dostalo. Dostaneme hlboký pohľad do jeho duše a celkovo trochu iný pohľad na jeho postavu.
  • Viac dejových liniek- takmer všetky dôležité vedľajšie postavy majú svoju osobnú dejovú linku. Samozrejme, ony sa skôr či neskôr zlejú viac menej do tej jednej, ale autorka sa s nimi dokáže tak vyhrať a spôsobiť také veci.... A tu sa autorka podľa mňa úplne vyšvihla, pretože to ako vykreslila napríklad Nesryn, ako spracovala jej časť, jej osud bolo niečo skvelé. Plné akcie, nežnejších chvíľ, ale nebola to tá odmeraná Nesryn  z predošlých častí. Pri nových postavách tiež nezaháľala, ale viac pracovala s postavami, ktoré už poznáme. Prípadne sa nám snažila predstaviť iné postavy, s ktorými v šiestej časti bude pracovať. A je ich viac než dosť.
Je to Sarah, aj keby chcela kniha môže mať tisíc strán (fakt, dúfam, že tých tisíc strán, čo napísala k poslednej časti sa nejako zredukuje...), kopec bitiek, ale pri nej musím tam byť romantika! Keďže páruje všetkých a všetko...nieže by mi to vadilo. Pár romantických chvíľ sa nájde aj tu, nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Dokonca ja som si tie chvíľky vychutnávala. Bavilo ma to a viete, že ja hate-love vzťahy mám veľmi rada a vôbec som nerátala, že ono sa to takto vyvinie. O to viac som zostala zaskočená, aj keď sa to dalo očakávať. A aj keď mi to bolo proti srsti, hlavne zo začiatku, tak po pozretí pár fan artov som bola viac než spokojná. 

Pre mňa autorkine knihy boli vždy boj. Prvých sto strán som sa nikdy nevedela začítať ani pri jednej časti. Dosť som sa obávala ako dopadne Chaolov príbeh po tejto stránke. Obávala som sa zbytočne. Po cca 30-tich stranách ma to tak chytilo, že ak som naozaj nič vážne nemala na práci, tak som sa od knihy ani neodtrhla a čítala som aj do noci. Čo v poslednej dobe už nerobím, ale tu som bola do príbehu, tak zažratá, že som skrátka musela. 

Pre mňa je Veža na úsvite moja obľúbená časť z celej série. Nie len preto, že je to o Chaolovi, ale hlavne kvôli tomu, že ma to neskutočne bavilo a je to niečo tak trochu iné. Začiatok je pomalý, ale len vďaka novému prostrediu, inak to je stará dobrá Maas, ktorá rozdáva bodné rany každej postave. Možno, niektorým tam bude chýbať zo začiatku Aelin alebo iné postavy, ale verte mi, že keď sa do príbehu dostanete, tak na ňu si ledva spomeniete. Teda ak ju tam postavy nebudú spomínať.Verím, že finále bude pecka. A som si na sto percent istá, že to bude dosť krvavé finále a to viac sa toho bojím, ale zároveň aj teším.

Čítali ste Vežu na úsvite alebo sa len chystáte?

You May Also Like

2 komentárov

  1. Asi predvčerom som ju dočítala a bola som nadšená! Najprv som sa toho trochu bála, či to nebude zbytočný diel a tak, ale to množstvo nových informácií a zvratov ma presvedčilo že je to skvelá kniha 😊
    Chaol bol v prvých dieloch moja obľúbená postava a tu mi znovu pripomenul prečo :)
    Inak skvelá recenzia, všetko si perfektne vystihla! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie zvraty sú skvelé! Chaol mi v tejto časti pripomenul, prečo ho mám tak rada :)
      Ďakujem :)

      Odstrániť