Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

"Povinné čítanie dokážeme oceniť až po rokoch" nemyslím si....

by - septembra 30, 2018

Zdroj: Tumblr
Povinné čítanie je pre mnohých utrpenie, a to nie len pre tých, ktorí knihy nečítajú a považujú to za stratu času, ale aj pre mnohých knihomoľov. Či už sa jedná o čitateľský denník na základnej škole alebo povinné čítanie na strednej. Úprimne, ja som nikdy nebola ani z jedného nadšená. Áno, rada čítam, ale neznášam, keď mi niekto diktuje, čo mám kedy čítať.

Na základnej som aspoň bola motivovaná, čo sa týka čitateľského denníka. Prví piati, ktorí odovzdali čitateľský denník dostali odmenu. Farebné pero a lízatko.
Ale výhoda toho obdobia bola, že aspoň vtedy som čítala slovenských autorov. Daniel Hevier alebo Krista Bendová to boli autori, na ktorých som vlastne vyrastala. A samozrejme, Dobšinský.  Škoda, že moja láska k týmto autorom umrela ešte skôr než začala....


Na strednej to bolo o niečom inom. Koľkí z vás prečítali všetky diela, čo sa týka povinnej literatúry? Ak ste zvládli všetky, tak vám tlieskam a obdivujem. Ja som prečítala max päť, tie ktoré ma zaujímali a pri ostatných som si načítala obsahy a prečítala si rozbory diel. Na viac som sa nezmohla,a aj to som tajne dúfala, že si na maturitách vytiahnem niečo, čo som čítala alebo hocičo, čo nebude Anna Karenina alebo Dom v stráni. Keďže tie mená boli pre mňa smrť a ani Baštrng veľmi mi v tom tom nepomohol.

Na jednej strane povinné čítanie je super, pretože mladí ľudia sú nútení aspoň siahnuť po tých knihách, ale kedy naposledy bol ten zoznam menení? Buďme k sebe úprimný, tie diela sú staré a niekedy ich človek ani nepochopí. Skôr viac to znechutí chuť čítať. Tie diela sú dôležité to uznávam, ale je kopa iných kníh, ktoré by si zaslúžili byť v tom zozname a nie sú.

Prečo tam nie sú diela aj zo súčasnej literatúry? 
Uvedomujem si, že diela, ktoré sú v povinnej literatúre ju nejako formovali do súčasnej podoby, ale nech ma nikto nepresviedča, že literatúra sa ďalej nevyvíja. Budú sa vôbec budúce generácie učiť o súčasných dielach alebo aj o dvadsať rokov ich bude strašiť napríklad Anna Karenina.

Osobne si myslím, že určité knihy by sa zo zoznamu mohli úplne vynechať. Predsa sa stačí k nejakým dielam venovať na hodinách porozprávať sa o nich, ale nevidím zmysel, aby niekto čítal napríklad knihu Valašská škola od Gavloviča.

Verím, že niekomu knihy sadnú, dokonca viem aj to, že mnohí si v nich našli svoje obľúbené knihy. Sama som si obľúbila Na západe nič nové, ale určité knihy by sa podľa môjho názoru pokojne mohli vynechať a trochu ten zoznam upraviť. Hovorí sa, že mladí ľudia nečítajú, čo je podľa mňa klamstvo, čítajú, ale možno nie až tak pravidelne ako by mohli. A dôvod, prečo sa väčšina ľudí literatúry stráni  je práve aj povinné čítanie.

Viem, že v súčasnosti si študenti môžu vybrať nejaké knihy zo zoznamu. Ja som také šťastie nemala.
Ale stále si stojím za svojím, že keby sa tam pridalo pár kníh, ktoré boli napríklad hypované, tak mladí ľudia by sa na to pozerali inak. Podľa mňa úplne by stačilo tam pridať Tolkiena, Rowlingovú alebo dať im vôbec na výber, tak hneď by sa na to pozerali inak.

Bohužiaľ, veľa starších ľudí vníma súčasnú literatúru za brak alebo za neplnohodnotnú. Neviem si predstaviť moju bývalú učiteľku slovenčiny zo strednej ako si číta niečo, čo sa vydalo po roku cca 1970. Týmto nechcem na nikoho útočiť, ale naozaj by sa podobní ľudia a školstvo mali zamyslieť, že keď už má byť to povinné čítanie, tak ho spravím atraktívne aj pre mladých ľudí a nie pre generáciu, ktorá tú hodinu vyučuje. Pretože mne to fakt pripadalo, že tie knihy sú prispôsobené učiteľke a nie nám študentom. Literatúra sa vyvíja, tak prečo nie aj povinné čítanie?

Ako ste na tom vy s povinnou literatúrou? A aký máte na ňu názor vy?

You May Also Like

10 komentárov

  1. Úplne súhlasím - zoznam povinnej literatúry by sa mal aktualizovať a určite by bolo dobré naň pripísať veľa súčasných kníh, ktoré môžu byť pre študentov/žiakov oveľa hodnotnejšie ako čítanie Antigony alebo Otca Goriota (čím nechcem povedať, že tie diela nie sú kvalitné).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že nie som jediná, ktorá to tak vníma. Tie diela nie sú zlé, len sú zastarané a človeka viac-menej nudia. A keď to niekoho nebaví, tak sa dotyčný vyučujúci aj na hlavu môže postaviť. Postoj žiaka už nezmení.

      Odstrániť
  2. Čítala som na strednej niekoľko kníh povinnej literatúry a viaceré ma nudily, napr. Peter a Lucia či Tri gaštanové kone. Mrzí ma, že tam nie je viac súčasných diel. Navyše my sme na strednej preberali veľa diel rýchlo za sebou, takže som bola tak možno v polovici a už sme rozoberali ako to skončí a tak som to vzdala. A tesne po rozbore diela som na čítanie tiež nemala chuť, lebo som si príbeh už neužila, už som v ňom hľadala všetko možné :D Veľa diel som prečítala až teraz na výške napr. od Remarqua (ten ma naozaj bavil) :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom tiež zmysel nevidím, najprv chcú od človeka, aby si to prečítal, ale stihnú mu to vyspoilovať ešte skôr než sa ku knihe dostane. Takže načo to všetko trápenie?
      Remarque bavil aj mňa...jedna z mála kníh z povinného čítania, ktorú som si užila a aj mi niečo dala do života.

      Odstrániť
  3. Já si ani nemůžu stěžovat na můj seznam s povinnou četbou. Byl velmi rozsáhlý, Tolkien se v něm vyskytl. Bohužel Rowlingovou jsme neměli, důvod byl jednoduchý. Ty knihy jsou pro děti a ne pro středoškoláky. Tak či tak já si v něm našla jiné skvosty např. Americká tragédie, Horalka. Snad nejhorší výběr byl dvou knih ze čtyř českých knih před 18. stoletím. Hrůza, ale zvládlo se to, všech dvacet povinných knih jsem přečetla. :D
    Ohledně rozboru děl jsem měla odlišný oblíbený žánr od vyučující. Když něco rozebírala, zjistila jsem pokaždé, že by mě ta kniha nebavila. Takže z mých vybraných knih nic nevyzradila. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si mala super! Ale keď Rowlingová je pre deti, tak Tolstoj mi tiež nepríde ako vhodný pre stredoškolákov. (Vec názoru) Klobúk dole, ako som spomínala ja som dala max päť kníh z tridsiatich. A tak či tak ani ten môj výber nebol dvakrát šťastný :D

      Odstrániť
  4. Jednoznačne by mohla nastať aktualizícia. Je samozrejmé, že je tam veľa diel, ktoré nebavia. Ja osobne som prečítala všetko okrem Goriota, no tiež mi niektoré diela prišli ako za trest. Stači niečo odstrániť a na druhú stranu niečo pridať. Novšia literatúra by bola prínosom, veď mnoho nových kníh v sebe nesie myšlienky pre spoločnosť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tou poslednou vetou si to úplne vystihla. Som rada, že zdieľame spoločný názor.

      Odstrániť
  5. Tak to koukám, že mám v tomhle hroznou výhodu: mně totiž klasická literatura, potažmo tedy povinná četba, hrozně baví. Pravda, s takovým Otcem Goriotem jsem se taky pasovala delší dobu a některá ze starších děl dneska asi opravdu už tolik nepochopíme, ale vesměs jsem nenarazila na žádnou knihu, která by se mi vyloženě nelíbila tak, abych ji musela vynechat. Podle mě je taky základ nedívat se na to jako na "povinné" knihy. Tahle psychika na to má hrozný vliv a člověk je pak ze čtení otrávený ještě dřív, než s ním vůbec začne.
    Vzhledem k tomu, že teď už se knížky ze seznamu můžou vybírat, bych asi žádnou nevyškrtávala - ale napadá mě hned několik, co bych tam přidala. S přidáváním "nových" knih je ale celkem potíž - podle mě je největší problém ten, že je dneska všeho strašně moc. Takže pak zkrátka nezbývá, než po nich sáhnout ve svém volném čase :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To máš veľké šťastie, že ťa to baví. Psychika spraví veľa, ale podľa mňa človek ako napríklad ja, ktorý si nevie nájsť cestu k tej klasike, aj keď to skúšal, ale viacero kníh ho sklamalo, tak je samozrejmé, že sa do tých kníh nebude hrnúť. Ale máš pravdu, že záleží ako sa k tomu človek postaví.

      Odstrániť