Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Možno Krutý princ nie je až tak super

by - februára 02, 2019

                                                                   
Jude mala len sedem rokov, keď jej rodičov brutálne zavraždili a spolu s jej dvomi sestrami ju uniesli zo sveta smrteľníkov, aby žili na Najvyššom dvore vo férskej ríši obývanej prastarými, často zákernými magickými bytosťami. O desať rokov neskôr si Jude neželá nič iné než medzi nich zapadnúť. Väčšina férov však smrteľníkmi opovrhuje. Najmä princ Cardan, najmladší a najskazenejší syn Najvyššieho kráľa. Jude sa čoraz viac zapletá do dvorných intríg a klamstiev a zisťuje, že aj ona dokáže podvádzať a prelievať krv. Ale v najvyšších kruhoch dochádza k zrade a hrozí, že Kráľovský dvor pohltí násilie. Jude preto bude riskovať vlastný život v nebezpečnom spojenectve, aby zachránila svoje sestry a samotnú ríšu.

Krutý princ vyvolal totálny ošiaľ. Už ako vyšiel v zahraničí, tak všade ma prenasledovali nadšené recenzie, potom to dorazilo aj k nám a vyhnúť sa tej knihe bolo nemožné. A mne stačilo zistiť, že tam je hate-love vzťah a vedela som, že tú knihu potrebujem. Priznám sa, že veľa vecí som si vyspoilovala sama a dobrovoľne. Môžete ma volať pokojne monštrum. Teraz si odpykávam trest, pretože viem ako sa končí dvojka a mne nezostáva nič iné len sa spoliehať na teórie fanúšikov. Myslím, že je to dostatočný trest.

Po prečítaní som bola nadšená. Dokonca na GR som tomu dala 4 hviezdičky. Ale teraz odstupom času, hlavne keď nad príbehom  rozmýšľam, tam vidím nedostatky. Autorka rozvíja síce vzťahy medzi každou jednou postavou, ale zabúda na svet, v ktorom sa nachádzajú. A to ma mrzí asi zo všetkého najviac. Okrajovo spomenie ich pravidlá, ale úplne nevysvetlí ako fungujú napríklad ich tradície a podobne. A pritom ten svet už len z toho kúsku, čo nám predstavila vyzerá zaujímavo.

Našťastie celkom pekne sa pohrala so vzťahmi a férov vykreslila ako kruté kreatúry. A mne sa to páčilo. Všetci tam teoreticky intrigovali medzi sebou a bolo úplne jedno, či sa mali radi alebo sa neznášali. Úprimne knihu som si kupovala na základe toho, že je tam hate-love vzťah, lenže som sa nechala strhnúť fan artmi, ktoré moje očakávania úplne posunuli na iný level. Ja osobne vzťah medzi Jude a Cardanom by som nazvala skôr ako dvaja známi, ktorí sa navzájom využívajú. Ak by som ho mala označiť za hate-love vzťah, tak ten ich je naozaj len v zárodku. Trošku som od toho ich vzťahu čakala viac než len čistú šikanu. A presne v tých chvíľach som chcela Cardana preplieskať, keďže to bolo zvyčajne na jeho podnet, ale bola som varovaná, že to nie je žiadne zlatíčko.

Krutosť férov sa mi na jednej strane páčila, na druhej strane zas hnusila. Bola som zvedavá ako ďaleko sú schopní zájsť a verte mi nie sú to žiadne milé stvorenia. Intrigy a podkopávanie nôh sú na dennom poriadku. Cardan sa povyšuje, uráža a ničí všetko jedna radosť. Potom tu je Jude, ktorá po ničom netúži viac než k nim zapadnúť, byť ako oni, ale aj napriek tomu sa ich bojí. Narozdiel od jej sestry Taryn rešpekt a strach u nej nejdú v ruka v ruke. Jude sa snaží ukázať svoju smelosť a častokrát zabúda na fakt, že každý jeden jej krok proti férom sa jej vráti. A oveľa horším spôsobom. Cardan je v podobných veciach veľmi vynaliezavý. A o to viac je to zaujímavejšie, že tento krutý fér začne niečo k Jude cítiť. Nechám sa prekvapiť ako sa ich vzťah nevzťah bude vyvíjať. Ale aj tak som čakala niečo viac.

Vedľajšie postavy sú fajn a hlavne sú dôležité počas prvej polovici knihy, kde sa dej takmer nikam neposúva. Práve ony aspoň trochu zachraňujú dej, kým nezačne celé to fiasko, ktoré začína približne niečo za polovicou. Ale to čo sľubuje anotácia začne až v trištvrtine knihy, čo je veľká škoda. Pretože keby takmer celá kniha má taký spád ako práve posledné kapitoly bola by som oveľa viac spokojná.

Okrem vedľajších postáv to zachraňuje aj autorkin štýl. Holly Black píše pútavo a ani sa nezdáte a už máte určitú časť príbehu za sebou. Bohužiaľ, zvraty, ktoré v knihe nastali ma nešokovali, keďže spoilery. Až na jeden, ktorý som prehliadla. A vtedy som pochopila, že ma Jude presvedčila.  Zapadla by medzi nich. To, že vyrastala medzi férmi sa na nej podpísalo. Síce stále je to ľudská bytosť a nezabúda na to, ale aj napriek tomu bojuje a hľadá kúsok, kde by zapadla. Nielenže bola vynaliezavá, ale moc, ktorú mala v rukách šikovne využila. A som za to rada. Rozhodne to sľubuje zaujímavé pokračovanie.

Krutý princ má svoje nedostatky, ale aj napriek tomu sa mi to páčilo. Nie je to úplne najlepšia kniha o féroch, ale krutosť v tejto knihe má svoje čaro.  Možno keby sa mi dostane do rúk skôr, tak tomu prepadnem a ospevujem to jedna radosť. Takto len čakám, či to prekoná pokračovanie, o ktorom si už radšej nič nevyhľadávam, pretože aj to málo, čo nemám ešte zistené by som zistila. Zatiaľ to hodnotím ako trochu silnejší priemer, vďaka tej krvavej scéne, a zaraďujem to medzi moje guilty pleasure. Uvidíme, čo prinesie dvojka, ktorá dúfam využije ten potenciál, ktorý tu autorka premárnila.

You May Also Like

10 komentárov

  1. Krutý prin mě dokáže pokaždé zajmout jen svým názvem a anotace mě pro změnu dokáže odradit. Takže ačkoli jsem knihu nečetla, mám k ní podivný vztah. :D A myslím, že ji zatím nechám být. Třeba jednou se k ní vrátím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš, že nie prvá, ktorá mi toto vraví? (Vlastne píše). Už som sa stretla s názormi, že niekoho zaujal názov a obálka, ale anotácia ich totálne odradila. Tak možno raz, keď sa k nej dopracuješ sa do knihy buď zamiluješ alebo ju totálne znenávidíš :D Tak či onak som zvedavá na tvoj názor ;)

      Odstrániť
  2. Tak mně se Krutý princ líbil, to víš. :D Sice jsem si také jednou trošku postěžovala nad nepromyšleností světa a naprosto šílenou změnou chování Jude (mluvím o vyhrocení hate-love vztahu mezi ní a Cardanem), ale bylo to super, protože ti musím dát za pravdu, že Holly Black skutečně píše velice čtivě a příběh ubíhá. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetci, ktorí sme to čítali máme k tomu nejaké výhrady, ale svojím spôsobom to milujeme :D Presne, jej štýl to celé zachraňuje a som veľmi zvedavá na pokračovanie :)

      Odstrániť
  3. Na túto knižku som počula zatiaľ iba samé správy, ale sama som si povedala, že najprv si to chcem prečítať a až potom sak nej vyjadriť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že sa ti bude páčiť :) Aspoň tak ako mne (alebo ešte viac ;) )

      Odstrániť
  4. Krásná recenze. Musím říct, že po Krutém princi vyloženě nekoukám, ale od Holly Blackové jsem četla jednu knížku a ta byla dost fajn, takže možná časem se i na Krutého prince dostane....-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Ak sa časom k tomu dostaneš a nebudeš veľa očakávať, tak určite ťa milo prekvapí :)

      Odstrániť
  5. Krutý princ je jedna z těch knih, o kterých úplně nevíš, co si pořádně myslet. Kus příběhu se děsně táhne, konec je super, celkově knížka působí jako výborná youngadult ale ve finále to prostě není ono. Taky jsem si první myslela, že se mi líbí, ale s odstupem času už bylo všechno jinak. Úplně s tvojí recenzí souhlasím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne si to vystihla! Niečo tam skrátka chýba, ale ako celok to vôbec nie je zlé. Takže som rada, že sme sa zhodli :)

      Odstrániť