Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Kristin Cashore Výnimočná

by - júna 25, 2014


Autor: Kristin Cashore
Názov: Výnimočná
Originál: Graceling
Pokračovanie: Je to Trilógia Žáner: fantasy

Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú. Hlavná hrdinka románu Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať každého, kto sa mu znepáči. Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.



Táto kniha ukrývajúc tento výnimočný príbeh si nájde cestu k vášmu srdcu a po dočítaní vám ešte pár dní nezíde zmysle.

Fantasy zvyčajne obsahujú veľa opisov a veľa informácii, ktoré vás len zbytočne metú. Lenže Výnimočná vás nebude zaťažovať s nadbytočnými informáciami, či opismi, v ktorých sa budete strácať. Jednoduché opisy vás vtrhnú do deja a informácie, ktoré počas knihy zistíte sa nedajú len tak zabudnúť, či spliesť. (Verte mi, viem o čom hovorím.)  Postavy sú prepracované a každá jedna z nich ma dokonale premyslený charakter. 

Tento nezvyčajný príbeh sa odohráva v krajine, ktorá je rozdelená na sedem kráľovstiev, kde sa rodia tzv. Výnimoční ľudia. Ako sa spomína v anotácii iní sa im vyhýbajú, boja sa ich a opovrhujú nimi. A verte majú na to dôvody. Sú Výnimoční, ktorí nie sú nebezpeční a tích sa netreba báť. A potom sú tí druhí, z ktorých ide strach a hrôza. A k tej druhej skupine patrí aj Katsa, ktorá je dokonalá v zabíjaní. Lenže jej výnimočnosť je oveľa desivejšia než sa na prvý pohľad zdá. 


Začiatok knihy vás úplne pohltí a vtiahne vás do deja bez toho, aby ste si to uvedomili. Keď sa Katsa stretne s princom Greening Grandemalionom, ktorého prezývajú Po ešte netuší, že ten Lienidský princ jej tak trochu skomplikuje život, ktorý je už aj tak dosť komplikovaný. A môžete sa tešiť na zaujímavé prvé a druhé stretnutie.
Tak ako aj Katsa aj Po má svoje tajnosti. Tie ho robia ešte zaujímavejšou postavou, než v skutočnosti je. A úprimne bolo mi ho aj tak trochu ľúto, že sa s tým nemohol nikomu zdôveriť, aby ho nezneužívali.  
Ale aj napriek tomu sa Katsa a Po sa skvele doplňajú a sú zosynchronizovaný pár. Ibaže ako to býva nie len hlavný hrdinovia majú svoje tajnosti. Aj záporná postava, ktorá je až príliš prefíkaná a zjavila sa z čista-jasna má tajomstvo, ktoré sa v tejto knihe nedozviete, iba ak v pokračovaní Ohnivá. Čo ma trochu hnevá, pretože som si tú časť ešte nezaobstarala :/     

Dopredu vás chcem varovať, že prvá polovica knihy je taká menšia oťukávačka s postavami a sem-tam trochu akcie. A potom sa to stane. Nastane veľké BUM! A akcia bude striedať akciu, ktorá vám bude do tela dodávať toľko adrenalínu, že budete chcieť vedieť pravdu. A keď sa takmer všetko vyrieši a bude vám zostávať posledných tridsať strán a vy absolútne netušíte, čo vás ešte čaká, dúfajúc šťastný koniec sa to stane. Zas!  Budete si myslieť, že sa niekde stala chyba. Zlo bolo "porazené" a vy ešte stále nebudete na konci. A Kristin vás zas a opäť šokuje. Ja osobne som  už bola zúfalá z toho celého. (Moja vlastná mama na mňa na kričala, že je to len kniha a nemám sa do toho, tak vžívať! Že vraj mi to neprospieva -_- )  Ale aj tak neľutujem, že som si ju kúpila, pretože Výnimočná si ma získala a ja sa už strašne teším, na pokračovanie, ktoré konečne odhalí to desivé tajomstvo, teda aspoň dúfam. 

Takže 5 hviezdičiek :) 


You May Also Like

0 komentárov