Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Kódex Tieňolovcov alebo keď nám to málo, čo o nich vieme nestačí

by - novembra 23, 2015


Autor: Cassandra Clare, Joshua Lewis
Názov: Kódex Tieňolovcov
Originál: The Shadowhunter's Codex
Žáner: Fantasy

Kódex Tieňolovcov je najstaršia a najznámejšia príručka pre každého nefila. Od prvého vydania v 13. storočí je Kódex najlepším priateľom každého mladého Tieňolovca. Či už potrebuje poradiť s démonským jazykom, alebo si pripomenúť, ako sa správne drží stélé, s Kódexom po ruke sa nemusí ničoho báť. 
V najnovšom 27. vydaní Kódex opisuje všetky oblasti života nefilov: dejiny aj zákony nášho sveta; návod ako identifikovať jeho mnohých neľudských obyvateľov; ktorým koncom stélé sa kreslí; čo je pyxis; prečo nefili nepoužívajú strelné zbrane; kde majú bosoráci ukryté svoje značky a ako ich objaviť; odkiaľ sa berie všetka svätená voda. 
Kódex sumarizuje mnohé učebnice geografie, histórie, mágie a zoológie v jednom peknom a prehľadnom zväzku. Všetky starobylé drevoryty a stredoveké kresby sme v najnovšom vydaní nahradili modernými ilustráciami, ktoré oslovia a zaujmú aj najhipsterskejších mladých Tieňolovcov. Toto vydanie bude už čoskoro dostupné v knižniciach Inštitútov po celom svete a v takzvaných kníhkupectvách obyčajných.

Ak ste fanúšik Tieňolovcov, čo i len maličký, tak tento Kódex potrebujete! Verte mi, pretože v tejto posvätnej knihe sa nachádzajú odpovede na všetky vaše otázky, alebo pri tom horšom prípade sa objavia ešte ďalšie. Ale tým sa netrápte, dôležité je, že budete zas o niečo múdrejší, čo sa týka tradícií, zvykov alebo histórie Tieňolovcov. A aj keby niektoré už poznáte, tak opakovanie je matkou múdrosti a to ostatné je ako keby zaujímavou čerešničkou na torte.

Kódex TieňolovcovNečakajte typický príbeh. Berte to skôr ako doplnenie informácií s nádhernými ilustráciami, ktoré vám vyrazia dych a s vtipnými poznámkami Clary, Jacea a Simona. Ste si hádam nemysleli, že to bude len také suché? A o to viac je tento Kódex ako keby osobnejší. Nie je to len také, že: Na tu máš, prečítaj si to a tu sme skončili. Je to ako keby ste čítali niečo, čo patrilo Clary, ktorá tam zanechala s ostatnými poznámky a svoje obrázky, ktoré sú naozaj úžasné a vy si v tom momente prajete, aby ste tiež vedeli kresliť, pretože dostanete chuť kresliť nielen runy, ale aj anjelov, Železné sestry, Démonov, Férov alebo jednu z vašich obľúbených postáv. Vážne, nežartujem... je to ako keby ste do toho sveta patrili. Ako keby ste boli pred rituálom, čo znie trochu šialene, ale je to tak.

Jednoducho táto kniha vám vyvráti to, že Cassandra Clare všetko spísala za pochodu (teda, tým ktorí čítali Nástroje smrteľníkov a Pekelné stroje a mysleli si, že to nemá ani hlavu a pätu). Kódex ponúka, ba aj viac než len kresby a holé fakty alebo históriu. Rozdelenie démonov- naozaj dosť nechutných, ale o to zaujímavejších, vlkolaci- sa budete čudovať koľko ste o nich nevedeli, Bosoráci- naozaj poučné, Féri- moja obľúbená časť, hoci víly nemusím. A kopu ďalších úžasných skvostov, ktoré na vás čakajú. Od Kódexu by ste očakávali, že to bude nudné, zdĺhavé a samé slová, čo vám vyčaria pohľad: WTF?! Skôr budete bažiť po informáciách ešte viac. Všetko je vysvetlené, tak aby sme aj my obyčajní pochopili všetky veci bez toho, aby sme si jednu vetu museli prečítať viac než raz. A k tomu tie vtipné poznámky, takže po:

  • a) nudiť sa nebudete
  • b) budete chcieť, aby sa aj vaše učebnice písali podobným štýlom

Nenechajte sa odradiť obálkou, ktorá je v skutočnosti úžasná, len na obrázku vyzerá tak nudne. Priznám sa v kuse ju obchytkávam. Je to taký skrytý poklad pre každého fanúšika. Síce to je kniha, bez ktorej sa pravdepodobne zaobídete, ale podľa mňa vážne stojí za to, aj keď to je "len" príručka pre budúceho Tieňolovca.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart!
Knihu si môžete kúpiť TU!

You May Also Like

2 komentárov

  1. Super recenzia, ako vždy :)) Kódex moemntálne čítam, je skvelý a vnútri tie ilustrácie a tak sú fakt super. Obálka sa mi moc nepáči (síce je krajšia naživo ako na obrázku) a veľmi sa mi nepáči, že nie je rovnako lesklá ako tie knihy z Nástrojov a Pekelných strojov :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Tie ilustrácie sú božské :3 Mne sa obálka páči, hoci tiež som najskôr nebola spokojná, ale zmierila som sa s tým, že mi nebude ladiť s ostatnými knihami od CC :D

      Odstrániť