Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Hourglass alebo keď jedna hodina v minulosti môže zmeniť vašu budúcnosť

by - januára 31, 2016


Autor: Myra McEntire
Názov: Hourglass
Diel: 1/3
Žáner: YA, fantasy, paranormal

One hour to rewrite the past . . . For seventeen-year-old Emerson Cole, life is about seeing what isn't there: swooning Southern Belles; soldiers long forgotten; a haunting jazz trio that vanishes in an instant. Plagued by phantoms since her parents' death, she just wants the apparitions to stop so she can be normal. She's tried everything, but the visions keep coming back.
So when her well-meaning brother brings in a consultant from a secretive organization called the Hourglass, Emerson's willing to try one last cure. But meeting Michael Weaver may not only change her future, it may also change her past.
Who is this dark, mysterious, sympathetic guy, barely older than Emerson herself, who seems to believe every crazy word she says? Why does an electric charge seem to run through the room whenever he's around? And why is he so insistent that he needs her help to prevent a death that never should've happened?



Cestovanie časom je tak zaujímavé a predsa nie som nadšenec toho, keď sa to objaví v knihách. Skákanie z jedného času do druhého je pre mňa mätúce a nemám to veľmi v láske, ale po Rudej jako rubín, ktorá ma vážne dostala som sa po krátkom čase dostala ku knihe Hourglass. Síce som čakala niečo iné, ale po dočítaní som si povedala, že ak autorka to v druhej časti nedogabe, tak táto trilógia má dosť veľký potenciál.

Hourglass (Hourglass, #1)V prvom rade za to môžu postavy, ktoré skrývajú v sebe oveľa viac než sa na prvý pohľad zdá. Hlavná hrdinka s čudným menom-doteraz som bola v tom, že Emerson je priezvisko, s ešte čudnejším sociálnym životom a aby toho nebolo málo, tak vidí to čo by vidieť nemala. Vlastne Emerson ani nie je čudná alebo bláznivá, za akú samu seba pokladá. Pokojne ju môžeme zaradiť medzi tie hrdinky, ktoré sa vyšvihli v tom dobrom svetle, aj keď sa zdá, že v to hlave nemá v poriadku. Nepotrebuje veškerú pozornosť okolitého sveta a vie si poradiť v rôznych situáciách. Síce pri Michaelovi trochu stráca pôdu pod nohami, ale tak s tým polovica čitateľov už dopredu ráta, že keď sa objaví ten záhadný chlapec hl. hrdinka je celá PAF. Michael je zas ten tajomný chlapec od vedľa, ktorý o moju dôveru bojoval takmer celú túto knihu. A stále mám pocit, že ešte niečo skrýva. Ale vďaka nemu sme vlastne vedeli pochopiť, v čom Emerson lieta, takže až taký hrozný nebol. Síce niekedy by ste ho najradšej prefackali, pretože nám tu medzi nimi vzniká taký menší vzťah a je každému jasné už z anotácie, že medzi nimi preskočí iskra, lenže on je Emersonin konzultant a nemôže si s ňou len tak začať. Zakázaná láska, ktorá sa nám tu nerozvíja je vážne na nervy lezúca, ale o to lepšie vedela autorka vystihnúť situáciu, kedy prekročiť tú pomyslenú čiaru a niečo s tým urobiť.
Úprimne som trošku prekvapená aký priestor tu mali vedľajšie postavy. Taký Kaleb je nielen zlatíčko s trefnými poznámkami, ale dokonca si vás obmotá okolo prsta. Ostatní síce neboli, až tak výrazný ako on alebo Liam, ale každá jedna mala svoju úlohu. Od Emersoninho brata až po to jazzové trio.

Autorka si to naozaj premyslela. Záporné postavy ledva poznáte, pri každej druhej postave pochybujete, že či jej môžete veriť a dej sa vlečie na môj vkus až príliš pomaličky. Myra sa nás snaží zo začiatku navnadiť a pomaly postupom času nám vysvetľuje pomocou Michaela ako to celé funguje, až vtedy som si uvedomila, že to nebude ducharina-áno, šla som do toho s pocitom, že by to mohlo byť niečo tajomné. Namiesto toho tu mám cestovanie časom, ktoré je v tejto knihe aj oveľa nebezpečnejšie. Až vtedy som si uvedomila, že tie vidiny nie sú len sprestrením, ale sú súčasťou toho celého fiaska, čo sa chystá na záver. Tak ako boli postavy skvelé, tak dej trochu kolísal a to fiasko na konci myslím v dobrom slova zmysle.

To čo nám autorka rozhodla odo priať na začiatku a v strede knihy, tak na konci oživila celý príbeh s akciou, ktorá sa tak trochu strieda s ďalšou a s ďalšou akciu. Nie je to nič prekvapujúce, keď vám zostáva ešte cca 50 strán, hlavný problém majú hl. hrdinovia kvázi vyriešený, ale vy stále nemáte dočítanú knihu. To znamená, že problémy, len nastanú. a keď sa to stane zas, tak viete, že to môže skončiť buď dobre, zle alebo katastrofálne. Bohužiaľ, osobne pre mňa, som sa niekedy v príbehu strácala, pretože buď sa v nej nič nedialo, dej sa neposúval dopredu a ja som sa nudila alebo som sa musela prehovárať, že ešte jednu kapitolu. Ale autorka si to u mňa vyžehlila s tým koncom a ja sa úprimne teším na pokračovanie, ku ktorému sa dúfam čoskoro dostanem. Síce na GR som hodnotila asi príliš vysoko, ale určite by som túto knihu nezaradila do priemeru, ale ani medzi tie knihy, ktoré vás očaria. Od pokračovania očakávam o niečo viac, pretože toto bolo určite veľmi sľubný začiatok, tak nech postavy sú ešte lepšie a nech dej sa nevlečie!









You May Also Like

0 komentárov