Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Čítacia kríza a ja

by - októbra 28, 2017

V poslednej dobe som si všimla, že nielen ja, ale viacerí zápasia s tzv. reading slump. Niekedy je problém závažnejší ako než len obyčajná kríza. Jedna vec je keď máte problém sa začítať, druhá vec je keď váš čítací problém je podporovaný aj s obrovskou nechuťou ku knihám. Také obdobia som za tento rok mala a to nie raz. Nebolo to nič príjemné. Navyše tieto bloky u mňa trvajú niekedy mesiace. Najdlhší blok som mala tento rok. Presnejšie na jar kedy som sa do čítania nútila. A kaziť si zážitok z kníh, tak to ich radšej čítať vôbec nebudem. Nejedná sa o to, že čím viac kníh prečítam tým väčší frajer som (pretože v poslednej dobe mám pocit, že sa jedná hlavne len o to), ale načo si znechutiť niečo, v čom nachádzam relax a odlúčenie od reality? Úprimne iné hobby sa mi hľadať nechce a navyše knihy a všetky veci okolo toho sú veci, ktorých by som sa vzdať nechcela.  Rozhodla som sa, že v krátkych bodoch vám predstavím moju čítaciu krízu, kedy viem, že smerujem tým zlým smerom, kedy do toho padnem, koľko u mňa také obdobie trvá, ale aj čo mi pomáha sa tohto prekliatia knihomoľov zbaviť prípadne ho obísť.

Predtým než sa do tohto článku pustíte len vás chcem upozorniť na to, že každý z nás je iný a tak ako každému sa páči niečo iné, tak aj tieto moje rady a skúsenosti vám nemusia pomôcť. 

Ako sa to začína a ako sa z toho vyhrabať
U mňa nastáva ten problém vtedy, keď som doslova naspeedovaná a čítam jednu knihu za druhou bez prestávky. Po určitom počte kníh, ktoré doslova zhltnem začnem upadať do takých stavov, ktoré sa začínajú  podobne ako čítacie prestávky. Rozdiel je v tom, že určitú dobu sa knihám vôbec nevraciam. Ako taká regenerácia po tých všetkých príbehoch a postavách, lenže problém je v tom, že ja sa ku knihám nevrátim niekedy týždne až mesiac(e). Ak sa pýtate aký je počet kníh, po ktorom upadám to takýchto stavov, tak to je zvyčajne 10 a viac za mesiac alebo 12 za dva mesiace. Niekedy je to po 8 knihách, ale nikdy nie menej. (To už mám odsledované) A je úplne jedno či čítam fantasy, ktorá zamestnáva môj mozog, ktorý núti pracovať na 110% aby som všetko strebala alebo nejakú jednohubku, ktorú zhltnem na posedenie.  A teraz si poviete, že to je v pohode po väčšom počte kníh si dať pauzu. Nuž ak sa mesiac nedotknem knihy, nemám chuť si nič prečítať, tak verte, že táto nechuť k čítaniu sa ešte viac prehĺbi. Veď prečo čítať, keď môžem napríklad pozerať videá? Samozrejme, nie o knihách. V horšom prípade, ak sa nevyhrabem  z tohto stavu je to len horšie a na moje knihy padá prach dlhšiu dobu.


Recenzáky počkajú

S týmto stavom upadá aj blog. Ak nečítate, tak nemáte takmer o čom písať, alebo sa vám nechce-čo je môj prípad. Často sa pýtam, že či mi treba spolupráce a či naozaj musím čítať každú jednu knihu, ktorá vyjde. Je to ako keby som nevedela, čo so životom a neviem sa pohnúť vpred. Takže v podstate nerobím nič len to nevyhnutné, čo naozaj treba a aj k tomu sa musím nútiť.  Ale aj tam si treba určiť priority. Čo znamená, že ak mám recenzák, ktorý MUSÍM prečítať, tak ho prečítam, pretože musím a nie preto, že sa mi chce. OMYL. Ak mám recenzný výtlačok, áno knihu by som mala prečítať do určitého času, lenže ako človek, ktorý má aj iné povinnosti-pretože čítanie kníh mňa zatiaľ neuživí, a navyše stále som študent, ktorý maturuje, tak recenzák-nerecenzák, bohužiaľ musí počkať. Myslím si, že  s vydavateľmi, ale aj s eshopmi sa dá dohodnúť. A ak im dáte vedieť, že s recenziou budete meškať z toho a z toho dôvodu, tak treba dúfať, že tí ľudia, ktorí to vybavujú budú ľudskí a pochopia to. Osobne si myslím a tiež z vlastnej skúsenosti, že s tým problém mať nebudú.


Určenie priorít

Keď som už dlhšie vo fáze nič nerobenia, tak príde taký zlom, že sa už na seba nemôžem pozerať a v mysli sa karhám za svoju neschopnosť. Vtedy si v mysli spíšem zoznam vecí, ktoré potrebujem nutne spraviť a zoradím si ich od najdôležitejších po tie najmenej dôležité. A vyraďovacou metódou hľadám niečo, čo by som mohla začať robiť. Verte, že keď ste sa dokopali si určiť priority, tak ste spravili dosť veľký krok na to aby ste skôr či neskôr začali  niečo robiť a pomalými krokmi sa dopracujete aj ku knihám.  Ak vám to pomôže svoje priority si pokojne môžete napíšte na papier formou to-do listu a vylepte si to niekde. Takto na nič nezabudnete a navyše možno sa budete cítiť motivovaný, ako si budete odškrtávať položky.

Očista
Ako priority súvisia s knihami? Ja osobne si ako posledný bod dávam čistenie TBR. Na GR sa prihlasujem s vedomím, že idem vyraďovať knihy, nejdem si žiadne pridávať a ani vyhľadávať. A na to treba naozaj pevnú vôľu. Ale v takýchto stavoch si vyhľadávať knihy ani nechcete-teda aspoň ja osobne. Všetky knihy, ktoré viem, že nebudem čítať idú von. Dokonca aj vtedy, ak váham, pretože je malá pravdepodobnosť, že si ich prečítam. Alebo, že sa k nim postupom času dopracujem. Je to taká očista a zbavenie sa bremena, ktoré vo vás nechá dobrý pocit. Môžete sa zbaviť taktiež kníh, ktoré viete, že nepotrebujete. Podarovať alebo popredávať. Skôr či neskôr sa niektorých kníh všetci budeme zbavovať, aj keď si to teraz nepripúšťame.


Zmeniť pravidelnú rutinu

Keď trpím čítacou krízou, tak som v jednej rutine-nič nerobenie, pretože čas, ktorý som mala vyhradený pre knihy je teraz voľný, tak som nalepená na počítači a pozerám videá. A to treba zmeniť. Je to ťažké sa pohnúť zo svojej komfortnej zóny, ale mne to vždy pomohlo asi najviac. Beh, dlhé prechádzky, počúvanie hudby alebo joga, hocičo, pričom viete relaxovať a viete, že to vám nepokazí náladu. Navyše môžete niečo spraviť pre seba, hlavné je nebyť vycapený pred telkou alebo počítačom. Hlásia dobré počasie na celý týždeň? Tak namiesto troch častí vášho seriálu si pozrite len jeden alebo dva večer po peknom dni, ktorý strávite vonku. Naplánujte si na každý jeden deň v týždni niečo čo vás bude baviť. Len nezostávajte doma. Je jedno či ste introvert alebo extrovert, ale dlhá prechádzka, kde si vyčistíte myseľ a prídete na iné veci vás nakopne a povzbudí. Navyše sa na svet hneď budete pozerať inak. A garantujem vám, že vás napadnú neskutočné nápady.

Realizácia
Ak vás napadli nápady, tak ich realizujte! Je jedno, či vás napadol námet na príbeh, či niečo čo budete chcieť zostrojiť. Ale nápad nikdy nenechaj nápadom!
Zvyčajne po tomto všetkom, keď sa pozriem na poličku dostanem chuť niečo čítať alebo sa len tak prihlásiť na GR, Instagram alebo FB, kde ma zaplavia rôzne informácie o knihách a viem, že pocit zhnusenia je preč. Môžete aj cielene vyhľadávať nejaké knižné veci. Nepopieram, že knižné instagramové fotky vo mne nezvykli zbudzovať pocit na čítanie. Potom to procese sa cítim niekedy ako nový človek, takže motiváciu mám a čítanie knihy sa zrazu nejaví ako zlý nápad. Vtedy mám tri možnosti: Rozčítať novú knihu, dočítať knihu, ktorú mám rozčítanú-teda ak nejakú mám alebo začať čítať knihu, ktorú som už raz čítala a zbožňujem ju. Osobne ja len čítam svoje obľúbené pasáže, ktoré sa mi v knihách najviac páčili. A myslím, že je to pokrok, keď po mesiaci nečítania vezmem knihu do ruky na viac než 5 minút. Samozrejme, že je to aj dobré znamenie.


Ako predchádzať kríze ?

Je dobré, keď striedate žánre, aby sa vám nezhnusilo ten, ktorý čítate často. Pomedzi tie všetky YA/NA knihy je dobré niekedy siahnuť na nejaký úplne iný žáner, ktorému sa doteraz vyhýbate. Teda ak čítate viac kníh za sebou tohto žánru. Možno nájdete niečo nové, čo vás bude baviť. Ja plánujem skúsiť krimi knihy s psycho nádychom. Nikdy neviete, čo vám sadne kým to neskúsite. 
A u mňa ja najhlavnejšie nečítať veľké množstvo kníh za sebou, pretože už sa poznám a viem, že to je začiatok všetkého zlého. Takže sa snažím si knihy naporcovať. Ak sú dni, keď na knihu nemám čas, tak nečítam, siaham po nej len vtedy, ak mám naozaj chuť čítať a nie preto, že sa to odo mňa očakáva. To že si pár dní neprečítam nejakú knihu, tak ešte sa svet preto nezrúti. Ak viete, čo vás zvyklo vtiahnuť do tohto stavu snažte sa tomu vyvarovať.

Samozrejme, niektorí nemajú čas na knihy, vtedy si treba určiť priority a ak knihy nimi nie sú, tak to neznamená koniec sveta. A ak ani moje rady vám nepomohli, tak niekedy treba len dobiť baterky a počkať kým sa chuť čítať nevráti sama. A hlavné je si pamätať, že máme čítať len to čo nás baví. Ak niečo nedočítame nemusíme sa do toho tlačiť, pretože aj to môže byť začiatok pádu. Treba si knihy vyberať starostlivo a uvážiť, či to chcem čítať len kvôli obálke alebo to chcem čítať kvôli deju.

Tento článok je trochu dlhší, ale možno niekomu pomôže. Možno niekto si nájde iný proces alebo už svoj proces máte. Všetci sa rôznymi krízami vyrovnávame rôzne a svojím spôsobom. Bola by som rada, ak by ste sa podelili o svoje rady ako sa vy zbavujete čítacej krízy. 

You May Also Like

5 komentárov

  1. Za mě vyhlašuji rok 2017 za Rok čtecích krizí.
    Menší krize mě potkávali už od ledna, ale rozjelo to nakonec až před létem. To jsem do toho spadla tuplem, protože jsem se nemohla podívat jak na knihu, tak i na blog. Cokoliv s knihami se mi doslova hnusilo. Nakonec jsem zjistila to, že jak dvě roky jedu v těch samých kolejích (neustále recenze knih a non-stop čtení), mně samotné se to zhnusilo a to je samozřejmě to poslední, co bych si v tomto ohledu přála. Jak píšeš, čtení i blog- to je pro mě relax a nechtěla jsem, abych to brala jako povinnost. Nakonec jsem tedy blog i knihy skoro na dva celé měsíce odložila a na podzim jsem se vrátila s energií a radostí jako dříve. Na druhou stranu mi tato krize pomohla si uvědomit priority, co mi vyhovuje a přinesla i nové nápady. Takže jak se říká: Všechno zlé je pro něco dobré :)
    Super článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U mňa je tento rok tiež riadna slabota. Ale niekedy si človek musí spraviť pauzu a prísť na iné myšlienky, lebo inak by sa z toho zbláznil ;)
      Ďakujem

      Odstrániť
  2. Ja som na tom veľmi podobne. Tento rok je asi najmizernejší, pokiaľ ide o čítanie. Je už takmer november a ja som prečítala iba slabých 34 kníh, čo je totálna bieda, lebo väčšinou ich za rok prečítam dokopy 60. No mám dojem, že tento rok to nedám.
    Nechce sa mi vôbec čítať a cez leto som prečítala si len dve knihy. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento rok je prekliaty, čo sa týka kníh, ako vidím. Polovica ľudí, ktorých sledujem sú na tom podobne, že bojujú proti kríze... Ja som na tom tiež biedne...cca okolo 35 kníh, ale našťastie väčšinou sú to skvelé knihy :D Ja som cez leto šla ako píla a teraz, ak prečítam dve knihy, tak som šťastná :D

      Odstrániť
  3. Máme to veľmi podobné, tiež keď prečítam viac kníh naraz cca 10 tak potom nemám vôbec chuť na knihu niekedy aj 2-3 mesiace ( tento rok bojujem s krízou už 2x ). Prečítala som ledva 20 kníh - čo je naozaj bieda. Pred rokom som takto bola už na počte cca 30. Čiže len dúfam, že sa tejto krízi čo najskôr zbavím. 😕

    OdpovedaťOdstrániť