Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Otravná Alina, otravný Mal, aj také je pokračovanie Shadow and bone

by - mája 04, 2018

Autor: Leigh Bardugo
Názov: Siege and Storm
Diel: 2/3
Žáner: fantasy

Anotácia:

Darkness never dies.Hunted across the True Sea, haunted by the lives she took on the Fold, Alina must try to make a life with Mal in an unfamiliar land. She finds starting new is not easy while keeping her identity as the Sun Summoner a secret. She can’t outrun her past or her destiny for long.
The Darkling has emerged from the Shadow Fold with a terrifying new power and a dangerous plan that will test the very boundaries of the natural world. With the help of a notorious privateer, Alina returns to the country she abandoned, determined to fight the forces gathering against Ravka. But as her power grows, Alina slips deeper into the Darkling’s game of forbidden magic, and farther away from Mal. Somehow, she will have to choose between her country, her power, and the love she always thought would guide her--or risk losing everything to the oncoming storm.


Môj názor: 
Shadow and bone bolo pre mňa veľmi veľkým sklamaním, keď sa z toho vykľula len priemerná kniha. A musíte priznať, že na to aké veľké chválospevy mala kniha v zahraničí ste určite čakali aj vy viac. Po roku som sa pustila do pokračovania s menšou nádejou, že to snáď bude trochu lepšie, ale už som do knihy nešla s prehnaným očakávaním.

Po prečítaní duológie Six of crows ma autorka presvedčila, že dokáže napísať zaujímavé postavy, ktoré vyčnievajú z davu. Avšak doteraz je pre mňa záhadou ako sa jej podarilo napísať postavu akou je Alina, ktorá je ešte otravnejšia ako v prvej časti a každé jej rozhodnutie mi pomaly nedáva žiadny zmysel. Nové vedľajšie postavy sú zaujímavejšie a správajú sa oveľa racionálnejšie. Autorka si dala záležať na ich povahových črtách, hlavne čo sa týka Nikolaia a pracuje s nimi. Čo je rozhodne výhoda.

Je pravda, že hlavné postavy prešli nejakou zmenou, ale v mojich očiach to pozitívne rozhodne nie je. Alina ako som spomínala je otravnejšia, správa sa miestami hlúpo a úplne sa stratila vo svojich citoch. Mal ďalšie hlavná postava, ktorá síce mne vadila v Shadow and bone z dôvodu, že som si ho nevedela predstaviť po boku Aliny a prišiel mi úplne zbytočný, aj keď ako postava nebola zlá. (postupom času to priznávam.) Ale v pokračovaní sa jeho kvality nejako zmenili a otravnosť pravdepodobne pochytil od Aliny.

Milostný trojuholník je v knihe jasný už od začiatku, aj keď teraz sa stihol zmeniť na štvoruholník, ktorý nejako u mňa nefunguje. Alinin vzťah s Malom sa rúca a vyzerá to naozaj ako reálny vzťah pred rozchodom. Keďže obidvaja prichádzajú na to, že sú úplne odlišný ich budúcnosť ako pár je dosť nejasná. Riešia miestami hlúposti, ale stále lepšie ako umelo vytvorená chémia medzi Nikolaiom a Alinou. Nikolai je skvelá postava, ktorá si zaslúži priestor, ale nemyslím, že jeho potenciál sa bude rozvíjať správnym smerom a dosť dúfam, že autorka z neho nespraví len obyčajného panáka v poli, ktorého odkopne preč. (Aj keď vieme, že Nikolai bude mať vlastnú knihu, ale tak človek nikdy nevie.)
Pre mňa z jednou najlepších postáv je Darkling. Mňa si získal a strašne ma ako postava baví, hoci je záporná. Takže určite ako sa ich osudy budú vyvíjať ma zaujíma, hlavne to akým smerom sa bude uberať romantická zápletka. Výhoda je, že autorka síce sa venuje oveľa viac iným veciam ako práve milostným, takže dej neupadá a nestáva sa z neho úplne sladký príbeh o vyvolenom dievčati, aké poznáme neúrekom.

Siege and storm má veľmi veľkú výhodu v konci. Posledných sto strán sa stalo pre mňa zaujímavými a konečne ma aj zaujímalo, čo sa stane s postavami. Pre mňa nudný dej sa zrazu stal akčným, zaujímavým a bola som zvedavá ako sa to skončí. A posledných 20 strán bolo najlepších z celej knihy. Keďže koniec bol aký bol, tak ma navnadil na pokračovanie, hoci viem, že tak skoro si ho neprečítam, pretože potrebujem od tejto sérii pauzu.

Pre mňa sa jedná zas a znova o priemerný príbeh, aj keď dej má pár pekných zvratov, ktoré ma prekvapili. Dokonca, keď sa človek začíta, číta sa to samo. Leigh Bardugo vie písať, to som už zistila v Six of crows a svet, ktorý vymyslela je geniálny. Konečne ho rozvíja ďalej aj v tejto sérii a už to začína byť dosť podobný svet ako bol v Six of crows, ktorú ako viete zbožňujem. Siege and storm nebolo zlé, ale stále je to v tej rovine, že od jednotky sa to možno líši zvratmi a dej už nie je predvídateľný, žiaľ hlavná postava mi nedovolí knihu hodnotiť vyššie ako priemer. Otázne pre mňa stále zostáva, že či sklamanie z jednotky a otravná hlavná postava Alina mi skazia finále alebo sa cez to nejako dostanem. A stále som toho názoru, že s porovnaním Six of crows je to slabota.

Čítali ste už sériu Shadow and bone? Ak áno, aký máte na ňu názor? 


Recenzie: 
Shadow and bone
Six of crows 
Crooked kingdom 

You May Also Like

4 komentárov

  1. No tak ono pri týchto YA knihách, ja už naozaj nikdy neočakávam radšej nič. Potom som príjemne prekvapená ak bola aspoň ako tak dobrá hh. Teraz som si akurát požičala Vraniu šestku a na tú sú hádam samé pozitívne ohlasy, tak som zvedavá, ale do tejto sa určite nemám v pláne pustiť, keď píšeš, že ťa sklamala, na takéto priemerné knižky ja nemám čas, chcem čítať len tie najlepšie... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že Vrania šestka sa ti bude páčiť, pretože podľa mňa je to strašná pecka! :3

      Odstrániť
  2. Uf, ja Darklinga neznášam, príde mi ako úplne plytká postava. Neviem prečo. Nikolaja som si obľúbila najviac a velmi sa teším na jeho knihu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja so si možno Darklinga obľúbila, že som mala na výber medzi ním a Malom... Mala som neznášala (niežeby som ho teraz mala rada) a Darkling si ma získal hneď.
      Ja tiež! A ešte teraz, keď som zistila, že tam bude Nina :3

      Odstrániť