Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Rodinu si nevyberáš

by - augusta 25, 2020

Zdroj:Pinterest
Sophie wants one thing for Christmas-a little freedom from her overprotective parents. So when they decide to spend Christmas in South Louisiana with her very pregnant older sister, Sophie is looking forward to some much needed private (read: make-out) time with her long-term boyfriend, Griffin. Except it turns out that Griffin wants a little freedom from their relationship. Cue devastation.Heartbroken, Sophie flees to her grandparents' house, where the rest of her boisterous extended family is gathered for the holiday. That's when her nonna devises a (not so) brilliant plan: Over the next ten days, Sophie will be set up on ten different blind dates by different family members. Like her sweet cousin Sara, who sets her up with a hot guy at an exclusive underground party. Or her crazy aunt Patrice, who signs Sophie up for a lead role in a living nativity. With a boy who barely reaches her shoulder. And a screaming baby.When Griffin turns up unexpectedly and begs for a second chance, Sophie feels more confused than ever. Because maybe, just maybe, she's started to have feelings for someone else . . . Someone who is definitely not available.This is going to be the worst Christmas break ever... or is it?
Veľmi často počúvam, že ľudia cez leto čítajú jednohubky, oddychovky, ktoré pohladia na duši a vyvolajú úsmev na tvári. A síce ja som si toto leto spravila zálusk na knihy, ktoré by sa oddychovými len ťažko nazvali, tak predsa jedna milá YA kniha sa mi dostala do rúk. 10 Blind dates od Ashley Elston obsahuje všetko na čo sme pri dobrých YA zvyknutí. Síce je pravda, že tých cca desať dní, ktoré kniha mapuje sa odohráva počas Vianoc a celý príbeh dosť zaváňa vianočnou atmosférou a zhonom.

Príbeh o Sophii, jej rozchode a jej desiatich schôdzok na slepo je primárne kniha o vzťahoch, rodine, priateľstve a dospievaní. Sophia sa ocitá u svojej starej mamy, ktorá je hlavou celej operácie desiatich schôdzok naslepo. Každý deň, výnimkou sú len dva sviatočné dni, sa Sophia zúčastňuje schôdzok s mladými neznámymi mužmi. Na každý jeden deň jej vyberá partnera iný člen rodiny, niektoré schôdzky dopadnú dobre a iné sú úplná katastrofa.

Každé jedno stretnutie je iné, niektoré sú ovplyvnené aj vedľajšou dejovou linkou, ktorá sa týka Sophiinej tehotnej sestry, čo pridáva do deja trochu dramatickosti. Schôdzky nie sú úplne to najdôležitejšie, čo hneď pochopíte už pri prvom rande. V prvom rade ide o zábavu a o utuženie rodinných i kamarátskych vzťahov. Sophia sa baví, jej členovia rodiny sa bavia, čitateľ by sa mal baviť tiež, tak kde je problém? Prečo to nemôže byť jedna z tých najlepších YA kníh, aká sa mi dostala do rúk? 

10 Blind dates vsádza hlavne na vzťahy a komické situácie. Vzťahy sú vykreslené realisticky od veľkej hlučnej rodiny, ktorá je klasickým príkladom vety: "Rodinu si nevyberáš.", po kamarátske vzťahy, ktoré časom vychladnú. Povrchne vykresľuje ako sa môžu dlhodobé vzťahy porušiť a chyba je vždy na obidvoch stranách. Nehľadajte za tým hlbokú životnú filozofiu poškodených vzťahov, autorka len načrtla dospievanie a starosti, ktorými si mladý človek v tom období prechádza. Ale aj keď je to len povrchovo načrtnuté, tak pridáva to na autentickosti. Problém ani nebol ten, že autorka sa venuje určitým veciam povrchovo, skôr problém nastal pri komických situáciách.

Z desiatich schôdzok nemôžu dopadnúť všetky dobre, takže je samozrejmé, že niektoré sú čisté fiasko. Rozdelila by som to na dve polovice. Pri prvých piatich schôdzok som sa bavila, zvyšných päť mi zdvihlo párkrát kútiky, ale že by som sa extra bavila to tvrdiť nemôžem. Tu nastávajú dve otázky: a) Som už na takéto knihy stará? alebo b) Autorkin humor ma rýchlo omrzel?  Svojím spôsobom to budú asi obidve možnosti. Alebo je tu aj tretia možnosť: c) Mala som si asi knihu dávkovať. 

Lenže je takmer nemožné pustiť knihu z ruky. Autorka píše úplne jednoducho, žiadne dlhé lyrické opisy, dialógy sú svižné s trefnými poznámkami. A predsa tá priamočiarosť, jednoduchosť ma dokázali vtiahnuť do deja a na jeden záťah knihu prečítať. Čo ale neznamená, že sa v knihe neobjavilo pár momentov, ktoré mi liezli na nervy. Kapitoly sú pomerne krátke a stránky sa prevracajú samé. Nemáte pocit, že by dej stál na jednom mieste, stále sa niečo rieši a každá jedna kapitola je vždy napínavá, pretože vôbec netušíte, kto bude ten vyvolený na ten jeden večer.

Sophia ako hrdinka naozaj nie je ničím výnimočná, za to jej rodina je až príliš veľká, hlučná, ale držia pokope, aj keď nie všetky vzťahy sú medzi nimi ideálne. Ale k čomu sa chcem dostať... Nemám rada, keď sa ľudia tvária, že vás poznajú lepšie ako vy samy. Sophia sa za tie roky zmenila, ľudia sa menia, ale niektorí členovia jej stále pripomínali, že v minulosti by sa nebála to vyskúšať, že s ňou bola väčšia sranda, a podobne. Aj keď v tomto prípade mali pravdu, tak vytáčalo ma to. Ide o princíp a možno môj nejaký komplex, neviem... Ale skrátka tieto poznámky ma dostávali do bodu varu, keď som si vravela: fakt je to nutné? Je potrebné toto jej pripomínať? Je jasné, že Sophia nebola jediná, ktorá sa zmenila a tí, ľudia, ktorí jej to pripomínali, na to rozhodne nemali právo, keďže ju k tej zmene svojím spôsobom sami dohnali. A v tomto ma mrzí, že kniha nemala nejaké flashbacky, to odstrihnutie od skupinky priateľov by bolo síce bolestné čítať, ale bolo by to o niečo účinnejšie a zaujímavejšie ako konfrontácia, ktorá potom ku koncu nastáva.

Romantická linka je pre zmenu tiež jednoduchá, ale nie je úplne primárna. Stále je to romantika pre mladých, ale všetko sa rieši postupne a bez zbytočnej drámy, čo celkom oceňujem. Trochu tej dramatickosti vnesie do deja Sophiina sestra Margot a ex-priateľ, ktorý len vyvolá u Sophii tie správne otázky. A som rada, že autorka jej nenechala ružové okuliare a poukázala na to, že ak vám jeden vzťah skončí, tak to neznamená, že sa svet zrúti. Jedna etapa končí, druhá začína... 

10 Blind dates je milá, jednoduchá a oddychová YA, ktorá je založená na vtipných udalostiach, veľkej a rušnej rodine a vianočnom zhone. Postavy sú realistické a podobne sú na tom aj vzťahy. V knihe sa objavujú aj vtipné momenty a verím, že sa nájdu aj takí čitatelia, ktorí sa budú baviť od začiatku do konca. Ak hľadáte niečo milé, jednoduché aj s nejakým malým posolstvom, tak 10 Blind dates by ste mohli skúsiť. Či už v angličtine, ktorá je naozaj jednoduchá alebo už na jeseň aj v slovenskom preklade, ktoré má na starosti COOBOO.  

You May Also Like

2 komentárov

  1. To musela být moc pěkná oddechovka. Když tak přemýšlím, tak toto léto jsem si nedala ani pořádnou oddechovku a k tomu jednohubku. Spíše jsem měla napínavé knihy a nebo dočítání sérii. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to bola :) Ja som mala samé zložité knihy, tak som si povedala, že už je potreba vystriedať žáner a dobre som spravila :)

      Odstrániť