Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Beth Revisová Naprieč vesmírom

by - júla 24, 2014


Autor: Beth Revisová
Názov: Naprieč vesmírom
Originálny: Across the Universe
Pokračovanie: Trilógia (zvyšné dva diely nebudú preložené do slovenčiny)
Žáner: Fantasy
 Amy sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď. Päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline!


Predstavte si, že by ste už nikdy necítili jemný vánok vo vlasoch či slnečné lúče na pokožke, nevideli by ste zapadajúce slnko, či vychádzajúci mesiac v splne a kopu ďalších maličkostí. Amy už len v spomienkach môže spomínať aké to je žiť na Zemi. Jej nový domov je vesmírna loď Pamodaj, ktorá skrýva omnoho viac tajomstiev než by sa na prvý pohľad zdalo.


Autorka prišla so zaujímavým nápadom, ktorý určite stojí za povšimnutie. Vybratý ľudia zo Zeme sa dajú zamraziť do tzv. kryokomôr na tristo rokov, aby mohli osídliť novú planétu a rozvinúť na nej život. Znie to trochu šialene, ale spôsob akým tých ľudí zmrazovali bol vážne nechutný.
Kniha je písaná z dvoch pohľadov hlavných hrdinov, čo je veľmi veľké plus, pretože vidíme veci z dvoch perspektív. Postavy boli celkom zaujímavé, ale aj tak mi tam niečo chýbalo napr. Amy bola na svoj vek podľa môjho názoru miestami detinská, ale uznajme, že „uväznená“ vo vesmírnej lodi, kde ľudia nie sú práve najnormálnejší, česť výnimkám, by sa väčšina z nás zbláznila. A aby sa nepovedalo, tak ani Starší nebol práve na budúceho kapitána veľmi ohľaduplnú a miestami až ľahkovážny. Ale čo človek neurobí pre lásku alebo pre svoje vlastné potešenie? Ale asi z celej knihy mi najviac páčil Harvey, umelec posadnutý hviezdami.


Pamodaj bola loď, ktorá mala svoje problémy a snažila sa ich ututlať svojráznym spôsobom. Ani sa nečudujem, že ľudia, ktorí tam žili sa správali tak neprirodzene. Všetko malo svoje dôvody a všetko sa dozvedáme na konci tejto knihy.

Ďalšia výhoda je nádych „detektívky“, keď sa snažíte spolu s hlavnými postavami rozlúštiť, kto rozmrazuje ľudí v kryokomorách?  Neviem ako vy, ale mne to bolo na začiatku jasné, kto to bude. Aj keď som nevedela, že tá postava mala byť mŕtva. Znie to trochu čudne, ale v tejto knihe nič nie je také ako sa na prvý pohľad zdá. Všetko do seba pekne zapadá, každý jedno, pre mňa nepochopiteľné, rozhodnutie Najstaršieho malo svoj význam a dôvod, ale v mojich očiach je to aj tak hrozný človek!
Aj keď kniha obsahuje originálny nápad a má  vskutku dobré spracovanie nesadla mi, až tak ako som si myslela. Čakala som oveľa viac a možno to bola tá chyba.  Možno keby som čakala menej dostala by som viac.

You May Also Like

3 komentárov

  1. Originálny príbeh, to je fakt, mne sa celkom páčila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa kniha veľmi páčila :) Mala pekný námet a spracovaná bola podľa mňa celkom dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť