Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Cruel Beauty alebo tak málo ku dokonalosti :3

by - júla 27, 2015


Autor: Rosamund Hodge
Názov: Cruel Beauty
Diel: 1/3
Žáner: re-telling, fantasy

Since birth, Nyx has been betrothed to the evil ruler of her kingdom all because of a reckless bargain her father struck. And since birth, she has been training to kill him. Betrayed by her family yet bound to obey, Nyx rails against her fate. Still, on her seventeenth birthday, she abandons everything she's ever known to marry the all-powerful, immortal Ignifex. Her plan? Seduce him, disarm him, and break the nine-hundred-year-old curse he put on her people. But Ignifex is not what Nyx expected. The strangely charming lord beguiles her, and his castle a shifting maze of magical rooms enthralls her. As Nyx searches for a way to free her homeland by uncovering Ignifex's secrets, she finds herself unwillingly drawn to him. But even if she can bring herself to love her sworn enemy, how can she refuse her duty to kill him? Based on the classic fairy tale Beauty and the Beast, Cruel Beauty is a dazzling love story about our deepest desires and their power to change our destiny.


V poslednej dobe som zistila, že mám menšiu slabosť pre re-tellingy, ktoré sú najmä inšpirované rozprávkou Kráska a zviera, netuším dokedy sa ma to nadšenie bude držať, ale po knihe Netvor-tiež re-telling, ktorý vám odporúčam, keď chcete niečo nekomplikované a takmer vernú kópiu Krásky a zvieraťa, som nemohla po lepšom siahnuť, než po Cruel Beauty.

Toto pre mňa nebol čitateľský zážitok, ale dokonalé predstavenie v mojej hlave, ktorého som sa nedokázala nabažiť. Viete ten pocit, keď sa začítate až tak, že každé jedno slovo sa vám vryje do pamäti a pred očami namiesto slov sa vám vytvára ako keby film. Väčšinou to je tak vždy, keď sa dokonale začítate, ale pri Cruel Beauty som si pripadala ako keby som bola v kine. Úprimne už dávno som nezažila, aby ma kniha, tak silno zasiahla.  

Pohltený fantasy svet v temnote, kde vládne Démon démonov, ktorý žije v zámku, kde sa každý deň mení poradie izieb, pričom objavujete nové a nové zákutia, tak to je len zlomok z toho, čo vám kniha môže ponúknuť. A ani zďaleka to nie je všetko.

Hl. hrdinka Nyx, ktorá po celý svoj doterajší život žila takmer bez lásky a vo viere, že jej osud sa má naplniť v zámku, kde žije netvor, ktorý sužuje celý jej kraj a jej životnou úlohou je obetovať sa pri pokuse o jeho zničenie, aby zachránila všetkých tých, na ktorých jej (ne)záleží, bola celkom schopná hrdinka. A  ak si myslíte, že Nyx je typ hrdinky, ktorá verí, že jej osud nemôže byť iný, že nemá svoje sny a ciele, a že je vyrovnaná so svojím osudom, tak sa mýlite. V duši chová nenávisť, ktorú pociťuje k svojím blízkym a aj k svojmu manželovi, o ktorom nemá ani tušenia, čo za tvora to vlastne je.

Čo sa týka jej rodiny, ani sa jej nečudujem, že k nim prechovávala nenávisť, či už k otcovi, sestre, tete alebo mŕtvej matke, všetci títo ľudia ju vyškolili ako spasiteľku, ktorá nemôže o svojom živote rozhodnúť. Jej rodina si vlastne vybrala jej smrť za ich slobodu. Takže, kto sa chce so mnou hádať, že Nyx bola na konci trochu sebecká? Aj vy by ste sa tak rozhodli, kebyže ste odsúdení vlastnou krvou na smrť.

A máme tu obávaného Ignefixa, najradšej by som vám všetko prezradila, ale nemôžem, pretože by ste prišli o ten maličký šok, ktorý vám hneď približne v strede knihy udrie do očí, ale to, že uhádnete hlavnú zápletku ešte neznamená, že vám kniha nemá čo ponúknuť.

Ich vzťah bol taký....by som povedala špecifický. Spôsobom ako sa učili navzájom si veriť bol viac než zaujímavý, aj keď Nyx to riadne dlho trvalo. Ale zaručene ich rozhovory si zamilujete a o to viac čas, ktorý trávili spolu.

Tento príbeh je plný záhad, ktoré síce nie sú až také záhadné, pretože viete si vytvoriť jednu teóriu, ktorá možno nebude presná, ale bude v nej kúsok pravdy a nie je obohatený romantikou toho najvyššieho kalibru, takže by ste márne hľadali romantické večere a zamilované pohľady, tých vražedných je viac než tých láskavých, a už takmer vôbec žiadny humor. Síce tu bola jedna časť, čo ma pobavila, ale to bolo asi všetko. Skôr som sa rozčuľovala nad jednou postavou, ktorá ma vytáčala do nepríčetnosti. A potom nastalo menšie sklamanie, ale len vážne malinké.

Ten koniec... Ako keby autorka už nemala nápad na fenomenálne zakončenie a namiesto toho konca, ktoré mohla napísať- čo my malo vyraziť dych a rozplakať či už od šťastia alebo od smútku, to zakončila tak menej fenomenálne. Nevyužila potenciál, ktorý mohla... Čo je škoda, aj keby tam možno dosadila draka, ktorý by žongloval a chrlil vodu bolo by to wauuuuuu! Síce aj tento koniec bol, že Och!, ale nebolo to pravé orechové.

Áno, drámy bolo vskutku dosť, ale keby tam bolo o niečo toho viac, tak táto kniha patrí medzi knihy, ktoré sa zaraďujú medzi tie epické. A ak by ten koniec bol o niečo dramatickejší, tak táto kniha medzi ne rozhodne patrí. Bez debaty! Bohužiaľ, nie všetky rozprávky môžu mať šťastný koniec a o tom vás presvedčia aj posledné kapitoly, ktoré mne trhali srdce, avšak stále je to len „rozprávka“;)

Takže, ak zbožňujete rozprávku Kráska a zviera a nechcete jej presnú kópiu, tak si zaobstarajte Cruel Beauty. Nechajte sa vtiahnuť do toho sveta a dovoľte, aby vás Ignefix ohúril a aby vám prezradil svoje tajomstvá.


You May Also Like

4 komentárov

  1. Super recenzia, aj keď mňa kniha až tak neohúrila - skúšala som prvé kapitoly počúvať ako audioknihu, ale nebavila ma, tak som to vzdala.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Ako audiokniha by ma to tiež nebavilo, keďže prvé kapitoly sú asi z celej knihy najnudnejšie-aj keď mňa to bavilo, ale potom, sa to tak pekne rozbieha :D A keby si to možno skúsila ako e-book, tak by sa ti to mohlo páčiť XD

      Odstrániť
  2. Ak máš rada re-tellingy Krásky a zvieraťa, čítala si už Court of Thornes and Roses? A ak hej, páčilo sa ti to? Lebo ja som to fakt žrala, ale Sarah J. Maas píše úžasne. :D

    Ak ide o túto knihu, fakt by som ju mala dočítať. Ja som sa totižto zasekla niekde na 20% a nevedela som sa pohnúť ďalej, ale v poslednej dobe o nej počúvam stále viac a viac, tak možno by som jej mala dať ďalšiu šancu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte nie, ale chystám sa, pretože to asi každý zbožňuje, tak chcem vedieť aj dôvod, že prečo :D
      To by si mala! Síce začiatok je taký, ako keby sa tam nič nedialo, ale potom....:D Jednoducho pre mňa to bolo takmer dokonalé, len ten koniec to trochu domrvil.

      Odstrániť