Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Najít Sky alebo keď hľadám a nič nenájdem

by - júla 21, 2015


Autor: Joss Stirling
Názov: Najít Sky
Originál: Finding Sky
Diel: 1/4 + novela
Žáner: YA, paranormal

Patnáctiletá Sky je na první pohled typická Angličanka, která se s nevlastními rodiči přestěhovala do Colorada, do typického amerického zapadákova, kde místní zběsile fandí svým sportovním týmům a střední školu ovládají roztleskávačky. Zed Benedict je pro každého problémový floutek, který hreší na svůj vzhled a talent. Jenže první dojem může klamat. Sky brzy odhalí, že Zed má tajemství, které děláz městečka Wrikenridge zatraceně nebezpečné místo. A tak se Sky ocitá nejen ve víru první lásky, ale především uprostřed střetu dvou mocných klanů, z nich jedne se neštítí únosů, vražd a ovládání cizí mysli....
Doteraz neviem, čo si mám o tejto knihe myslieť. Celé to bolo miestami čudné, urýchlené a do toho vsunutá romantika, ktorá mi už pomaly vytekala z uší. Jednoducho totálny guláš, ktorý miestami ako keby narážal na Twilight, z čoho som veľkú radosť teda nemala- nie som veľký fanúšik Twilightu, ale na druhej strane aj ho mám rada, ale myslím, že stačí jeden Edward a jedna naivná Bella, no nie?

Knihy bez nejakej tej drámy- čiže aspoň jedna postava musí byť nejako citovo poznačená, mi začínajú pomaly liezť na nervy. Hrdinky, ktoré sú citovo zlomené ma začínajú unavovať, pretože zvyčajne potrebujú niekoho, kto im bude do uška šepkať, že všetko bude v poriadku. Na druhej strane hrdinky, ktoré sú citovo zlomené, ale dokážu bojovať samy za seba mi už vadia menej a dokážem s nimi aj súcitiť, pretože kúsok zo mňa mi našepkáva : Snaží sa! Nepotrebuje dokonalého chlapca, ktorý ju bude chrániť a nedovolí jej ísť kúpiť ani rožky do obchodu, pretože vzduch je znečistený.
A Sky bola presne z tých hrdiniek, ktoré potrebovali niekoho, kto by ich uisťoval, že všetko bude dobré a o nič sa nemusí báť. Aspoň na začiatku. Postupom knihy prešla ako takým vývinom, čo si cením, aj keď nebola úplne samostatná, ale už nepotrebovala viesť za ručičku- miestami. Horšie to bolo s nevinnosťou- no tak! Na začiatku bol obrázok, ktorý vidíte dole nižšie. Prvá reakcia: CHA! Toto bude super badass hrdinka, ktorá každému nakope zadok! Počas čítania som zistila, že Sky je všetko len nie badaas.
Fotka je z môjho Instagramu, tak preto tie nohy a hojdacia sieť :D
Ale nenapadlo by vás tiež, že bude totálna badass? :D Veď pozrite na ňu! 

A teraz úžasný, arogantný Zed Benedict, ktorý je problémový a všade, kde sa ukáže spôsobí rozruch- alebo skôr všade, kde sa ukážu úžasný bratia Benedictovci, ktorí sú tak neskutočne záhadní a krásni, až to bolí.
Zed bol skvelý-arogantný, sexy- aspoň zo začiatku, nebezpečný a tajomný.  Na začiatku, keď bol ten zlý chlapec som ho mala oveľa radšej, alebo aj keď sa správal, tak creepy a Sky tvrdil, že sú spriaznené duše, aj vtedy bol lepší, ako keď sa premenil na roztomilého a slušného chlapčeka. Do teraz nechápem, prečo ho autorka nenechala aspoň trocha zlého, prečo z neho urobila sladkého romantika? Tá premena bola z jednej strany na druhú! Bolo to také Grrrrr! Ako keby len na ňu čakal. To je detail, že naozaj na ňu čakal.

Ostatné postavy mi zas prišli také nevšedné, kamaráti Sky boli iba na to, aby tam doplňovali atmosféru strednej školy, jej rodičia- predsa musí mať nejakú autoritu, ktorá ju bude držať na krátko, a čo sa týka rodiny Benedictovcov tí boli jediní zaujímaví v knihe alebo ešte ten nebezpečný klan.

Vzťah Zeda a Sky bol miestami celý čudný. Celé s tým s Savantmi-či čo to vlastne bolo, bolo také...doteraz neviem či dobré alebo zlé. Jednoducho celá tá vec so spriaznenými dušami, s FBI a únosmi a neviem, čo všetko sa v tej knihe zomlelo, bolo to skrátka čudné a miestami predvídateľné.  Koniec mi prišiel trochu spackaný a pritiahnutý za vlasy, ale dalo sa to prežiť.
Ďalej nechápem načo nám autorka ukázala minulosť Sky, keď plno otázok nie je vysvetlených a kopu ďalších tým len načrtla. Odkiaľ si ich mám vycucať? Z prsta? (Som rozhodnutá kontaktovať autorku spýtať sa jej plno vecí)

Ale zas musím oceniť ten kúštik temnoty, čo autorka vtrela do tohto príbehu, kúsok vtipu, takže som nezomierala od nudy- veci ako čiastočná hlúposť a nerozhodnosť hl. hrdinky, alebo vtipné momenty, a dokonca aj tú romantiku, ktorá sa dala prežiť, len jej sem-tam bolo na mňa priveľa. Akciu, ktorá spôsobila hotovú pohromu pre moje oči- slané slzy ma oči štípali takmer celé popoludnie, pretože s tým, som nerátala, a ktorá bola viac menej po celý čas v druhej polovice knihy a nejakým zázrakom mi nedovolila sa od knihy odtrhnúť, pretože či sa mi to páčilo alebo nie, nemôžete prestať čítať, keď sa dejú také veci.

A aj keď neviem, čo si mám o tom myslieť sem-tam sa našli miesta, ktoré ma bavili, takže moje hodnotenie nie je práve najspoľahlivejšie, pretože na GR som hodnotenie zmenila asi dvakrát a stále si nie som ním na 100% istá. Bolo to čudné, ale nebolo to katastrofálne, ale tiež to nebolo bezbolestné čítanie.


Ale zas iní túto sériu zbožňujú, takže poviedky o Benedictovcoch je neúrekom.... poviedky TU! A čo som si pár pozrela, nooooo nevyzerali vôbec zle :D 

You May Also Like

4 komentárov

  1. Skvělá recenze! Naprosto s Tebou souhlasím, co se týče těch hlavních hrdinek s psychickými problémy apod. To je prostě v každé druhé knize a já z toho začínám být pěkně otrávená :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :) Ver mi, nie si sama, ktorej lezú na nervy hrdinky so psychickými problémami :D Kebyže v každej druhej :D Ono je to pomaly povinnosťou, že hrdinka alebo hrdina musia byť nejako psychicky poznačení :D

      Odstrániť
  2. O tejto knihe som pred tým vôbec nepočula, no neviem či by ma zaujala je tam dosť vecí čo neznášam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O nič veľké neprídeš, keď si ju neprečítaš :D

      Odstrániť