Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Vidořád alebo fenomenálne pokračovanie série Zber kostí

by - marca 30, 2018

Autor: Samantha Shannon
Názov:  Vidořád
Originál: The Mime order
Diel:  2/7
Žáner:  fantasy
RC: megaknihy


Anotácia:

Udělali z nás zloděje. Je načase ukrást, co nám patří.Paige Mahoneyové se podařilo utéct ze šeolského zajetí, ale tím její problémy teprve začínají: mnoho přeživších je nezvěstných a ona se stala nejhledanější osobou v Londýně.Scion upřel na Bledého snílka své vševidoucí oko, vidopáni a vidopaní městských gangů jsou pozváni na vzácné setkání Sněmu nepřirozených. Jaxon Hall a jeho gang Sedm pečetí jsou připraveni získat pozornost, ale vztahy mezi jasnovidci kazí staré nevyřízené účty a za každým rohem číhají temná tajemství.Pak se začnou ze stínů vynořovat Refájci. Ale kde je Strážce? Paige se musí z doupěte u Sedmi ciferníků dostat do spisovatelské čtvrti Grub Street a proniknout do tajných katakomb Camdenu dřív, než bude osud londýnského podsvětí zpečetěn.

Môj názor:  

Ak som vám nespomínala, že milujem túto sériu, tak práve sa priznávam, že som zas podľahla Samanthe a jej Londýnu, ktorý je plný jasnovidcov, gangov, korupcie a tajomstiev. Prvú časť Zber kostí som čítala pomerne dávno, ale celkom jasne si pamätám aká som bola z tej knihy unesená. (Recenzia na Zber kostí TU!) Bohužiaľ, slovenského prekladu sa nedočkáme, čo je škoda. A som sklamaná, že predaj prvej časti u nás nebol dostatočný na to, aby sa pokračovalo vo vydávaní. Pretože táto séria má potenciál a je originálna, či už svojím nápadom alebo spracovaním.

Veľmi dobre si pamätám aký problém som mala pri čítaní jednotky a o to som šťastnejšia, že dvojka presne pokračuje tam, kde sa končí Zber kostí. Ak ste s jednotkou mali podobný problém ako ja, tak sa nemusíte obávať tohto malého "problému". Pri čítaní sa nemusíte trápiť, že začiatok bude nudný alebo že sa vo svete nebudete vedieť orientovať. Vidořád je od začiatku do konca plný akcie, nečakaných zvratov a skvelého cliffhangeru, ktorý vás dokonale navnadí na pokračovanie. Navyše na to, že je to pekná bichla sa to číta pomerne dosť rýchlo a autorka nás po celý čas zásobuje novými informáciami alebo spojencami.

Nechcem porovnávať Zber kostí (Kostičas) a Vidořád, ale rozhodne Vidořád je viac "nadupanejší" než prvá časť. Aj keď prvá časť má svoje čaro vďaka inému prostrediu. Vidořád sa konečne odohráva v Londýne a my máme možnosť spoznať ho, tak ako ho pozná Paige. Navyše objavuje sa kvantum nových postáv, či už sa v príbehu vyskytujú fyzicky alebo sa len spomínajú. Zoznamujeme sa s gangami a aj s určitými druhmi jasnovidcov. Musím sa priznať, že autorka ma znova úplne odrovnala, to ako využíva svoju fantáziu. Či už to ako využíva duchov alebo Refájcov, ktorí ma neustále prekvapujú. ale zo všetkého najviac ma prekvapila hl. hrdinka Paige.

Tvrdohlavá a impulzívna. Dve slová, ktorými by som ju charakterizovala. Paige vie čo chce, dokonca svojím rozhodnutím je na milión percent istá. Pociťuje strach, ale čelí tomu, pátra na vlastnú päsť, je schopná kvôli svojmu cieľu aj zradiť. Ide cez mŕtvoly a zrovnala by celý Londýn, ak  by to bolo potrebné, aby dosiahla svoj cieľ. Miestami si poviete, že jej rozhodnutia nie sú práve najlepší nápad, veľakrát dokonca ani nepremýšľa nad tým, čo by mohla spôsobiť, aj keď je pravda, že už väčší bordel by v meste, ktoré je úplne hore hlavou spraviť nemohla. A presne preto som vďačná za vedľajšie postavy, s ktorými autorka sa nebála spolupracovať a často krát ich nechala zasahovať do deja. Aj vďaka nim často dej nabral nový nádych a nebolo to stále o tom istom.

Postavy sú fakt rôznorodé, majú svoju minulosť, aj keď autorka ešte úplne neodhalila všetky ich tajomstvá - dúfam, že už čoskoro, tak pracuje s nimi. Autorka určité postavy pomaly formuje a necháva im na to dostatočný priestor, aby sa vám vryli do pamäti. Vzťahy medzi nimi sú rôzne, od nenávisti až po úprimnú súrodeneckú lásku. Keď už spomínam city a vzťahy, tak vieme ako dopadlo v jednotke vzťah Paige a Strážcu. Môžem vyhlásiť, že tou tou knihou už viete na čom ste vy aj oni. Nemôžem to nazvať láskou, ale silnou príťažlivosťou a dôverou to k tomu pomaly smeruje. Teda ak autorka neplánuje spraviť niečo také ako Maas a dorúti sa nejaký fešný chlap ku koncu. A nedajbože vznikne hnusný milostný trojuholník. Naozaj by som sa tomu rada vyhla, pretože potom by to stratilo svoje čaro. A navyše sa v knihe riešia po celý čas problémy, ktoré by sa aj mali riešiť. Hrdinka veľmi nepremýšľa nad svojimi citmi a snaží sa riešiť veci za pochodu. Nemusíte sa, tak báť žeby sa kniha zameriavala čisto na romantiku.

Samantha rozohrala tou tou časťou zaujímavý boj medzi jednotlivými rasami, ktorá už má základy. Otázne je ako to bude pokračovať. Pevne dúfam, že tretia časť A zrodí se píseň sa bude niesť v podobnom duchu a autorka nás ešte niečím prekvapí. Táto séria má veľký potenciál a držme palce nech to od polovice nepôjde dolu vodou, pretože by to bola rozhodne škoda.

Za recenzný výtlačok ďakujem e-shopu megaknihy
Knihu si môžete zakúpiť TU!


You May Also Like

0 komentárov