Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Na love alebo trpela Kráska Štockholmským syndrómom?

by - marca 05, 2018

Když se Kráska vydá na lov Zvířete…
Kráska zná tajemný les lépe než kdokoli jiný. Cítí ho ve své krvi. I když vyrostla mezi šlechtici daleko od lesa, ví, že temný hvozd skrývá tajemství, která dokáže odhalit jen pravý lovec. Když její otec přijde o všechno jmění a Yeva se musí společně se sestrami odstěhovat pryč z města, uleví se jí. Uprostřed divočiny se nemusí přetvařovat a usmívat se na bohaté dámy – nebo se vdát za bohatého šlechtice….
Ale ve chvíli, kdy v lesích zmizí při lovu její otec, nemá Yeva na vybranou – musí ho najít. A jediná cesta vede po stopách stvoření, které se otec snažil ulovit. Přes varování sester se vydává do lesa a stopuje Zvíře až do jeho království – zakletého údolí, zničeného zámku a světa plného stvoření, o kterých slyšela pouze v pohádkách. Do světa, který ji může zničit, nebo spasit.
Zbývá jen jedna otázka. Kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?



Rettelingy sú v poslednej dobe stále viac a viac v obľube. Navyše je to jeden z mojich obľúbených žánrov. A ak je to prerozprávanie Krásky a Zvieraťa, tak si to na viac ako 100 % prečítam.

Na lovu je takmer na vlas rovnaký s klasickou verziou rozprávky Kráska a Zviera, ktorú všetci dobre poznáme. S menšími zmenami, ktoré príbeh oživujú a trochu mu pridávajú na tajomnosti. Tieto zmeny sú avšak vytvorené na základe ďalšej rozprávky Vtáka Ohniváka, ktorý bol mne doteraz neznámi a dokonca som nikdy o ňom ani nepočula. Výsledok kombinácie týchto dvoch príbehov je naozaj skvelý a fantastický, ak práve začínate s týmto žánrom.

Opisy sú miestami lyrické a má to naozaj riadny rozprávkový nádych, či už ku koncu alebo na začiatku. A mňa to naozaj bavilo. Či už postavy alebo dej, ktorý sa vyvíjal v strede trochu pomalšie, čo môže znamenať menší kameň úrazu. Dej je miestami predvídateľný, ale to je všeobecne menšie prekliatie rettelingov. Výhodou je spracovanie častí Zvieraťa, ktoré boli pre mňa aspoň trochu mätúce, hlavne zo začiatku. Ale práve to je výhoda tejto knihy, že aj keď je to z dvoch pohľadov, tak časti Zvieraťa sú aj napriek tomu, že sú krátke, tak zaujímavejšie a v čitateľovi dokážu vyvolať pocit zvedavosti. Už len kvôli tomu, že to je Zviera, ktorého správanie je miestami nepredvídateľné a to prekliatie, ktoré je dosť nejasné núti čitateľa listovať ďalej. Opakom Zvieraťa je hlavná hrdinka Jeva, ktorá okrem toho, že má prezývku Kráska, tak koná impulzívne. Síce to nie je nič extrémne, ale v kútiku duše tušíte, že to bude mať menšie následky. Správa sa normálne, nie je pyšná na svoju krásu, ale stále túži po niečom viac, aj napriek tomu aký život na začiatku mala nestačilo jej to. Sama seba nazvala sebeckou a ja to nepopieram. V určitých situáciách, však v duchu vieme, že polovica z nás by sa rozhodla rovnako. Jej správanie je odrazom udalostí, ktoré sa v knihe neskôr udejú.

Vzťah Jevi a Zvieraťa je mi doteraz záhadou, keďže neviem presne určiť čas alebo scénu odkedy tá nenávisť, ktorú Jevu pohltila sa premenila na lásku alebo na nejaký podobný cit. V knihe to síce je načrtnuté a zároveň aj vyvrátené hlavnou postavou, ale je celkom možné, že Jeva trpela Štockholmským syndrómom. A ja sa celkom tej teórii prikláňam. Aj keď by sa dalo polemizovať nad tým, že či aj Kráska v Disney rozprávke netrpela niečím podobným....

Menší problém boli vedľajšie postavy, ktoré boli slabšie. Jevine sestry síce boli zlatíčka, ale to príbeh veľmi neudržoval v napätí a ani neponúkalo žiadny iný smer vývinu deja. Skrátka nič, čo by dej sťažovalo a nič, čo by dalo k príbehu neistý nádych. Použijem vetu, ktorú som už dávno nepoužila, ale vedľajšie postavy tam boli skrátka preto, aby sa nepovedalo. Autorka ich použila len na vyplnenie pozadia a ďalej s nimi nepracovala, čo je trochu škoda.

Na lovu je kniha, ktorá skrýva čarovný príbeh o nenávisti, láske a dávnych príbehov. Ak rettelingy nečítate často alebo vôbec, tak toto je presne to, s čím by ste mali začať. Rozhodne je to skvelý začiatok nájsť si cestu k tomuto žánru. Avšak, ak už máte za sebou pár rettelingov, či už známe alebo menej známe, tak rozhodne ku knihe postupujte opatrne, pretože vás to môže sklamať. Je to slušný nadpriemer a kombinácia dvoch klasických rozprávok je niečo nové, avšak to spracovanie je slabšie.



Za recenzný výtlačok ďakujem  Albatros Media.

You May Also Like

2 komentárov

  1. Super recenze. :-) Na lovu je teď úplně všude a začíná do svých sítí lapat i mě. :-D Sice je těch retellingů fůra, ale já snad neodolám...:-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Podľa mňa neodoláš, už len kvôli tej obálke ;) Určite choď do toho, je to celkom vydarený príbeh :3

      Odstrániť