Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Eleanor a Park alebo na prvú lásku sa nezabúda

by - novembra 26, 2014

Autor: Rainbow Rowel
Názov: Eleanor a Park
Originál: Eleanor and Park
Diel: -
Žáner: YA

Anotácia:
Dvaja čudáci, jedna výnimočná láska v románe, ktorý pohladí na duši.

Obaja majú šestnásť, sú spolužiaci a sú úplne iní ako ostatní.

Eleanor
Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe sa tlačí so štyrmi súrodencami. S nevlastným otcom sa neznáša pre jeho násilnícke sklony. V škole je nová a nepatrí k obľúbencom – nenosí značkové oblečenie, lebo jej rodičia na to nemajú, nie je štíhla ako spolužiačky a na jej vtipných hláškach sa nikto nesmeje.

Park
Jeho rodina netrpí núdzou, ale Park nemá rád sám seba. Chýbajú mu svaly bejzbalistu, výška basketbalistu a sebavedomie amerického tínedžera z nebraskej Omahy. Parkovu matku si totiž otec priviedol z Kórey a syn zdedil jej ázijské črty. A tak si najradšej číta komiksy, počúva obľúbenú hudbu a v školskom autobuse sedí sám.
Až kým jedného dňa nenastúpi istá červenovláska a nikto – okrem neho – ju k sebe nepustí sadnúť.
Eleanor a Park nie sú hlúpi a vedia, že prvá láska takmer nikdy nevydrží. Sú však aj dosť zúfalí a dosť odvážni, a tak to spolu skúsia...




Môj názor: 


Rainbow Rowellovú a jej knihy každý len vychvaľuje. Málokedy alebo ak vôbec narazím na recenziu, ktorá by na jej knihy vrhali zlý tieň. Ale Eleanor a Park sú v skutku, tak trochu odlišní od ostatných typických young adult-oviek, teda aspoň ja tak vnímam toto literárne dielo.

Táto kniha je tak trochu iná. Možno to robia dve čudácke postavy, ktoré aj napriek tomu, že na začiatku si držia od seba ako-taký odstup, sa do seba tak či tak zamilujú. Alebo je to tým, že autorka vytvorila dve nedokonalé postavy, ktoré so svojimi "chybičkami krásy" boli dokonalé, svojhlavé a roztomilé a také typické na rok 1986. Presne v tom roku sa stretli Eleanor a Park v školskom autobuse....

Ako sa už v anotácii spomína, tak Eleanor pochádza z chudobnej rodiny a jej rodina doslova žije z výplaty do výplaty, kým Park je jej pravý opak, ale predsa by chlapec chcel vyzerať trochu inak, pretože podľa neho byť polovičným Kórejčanom nie je dosť cool. Teda na tú dobu.

Kto by povedal, že komiksy a hudba dokážu tak veľa ako v tejto knihe. Presne tieto dve veci spojili týchto dvoch tínedžerov, ktorí sa nebáli riskovať. A vyústilo to do niečoho oveľa väčšieho a zaujímavejšieho, než by sme si na prvý pohľad mysleli.

Začneme s Eleanor, ktorá prežívala v škole a aj doma hotové peklo. Neobľúbené dievčatá sú zvyčajne tie, ktoré sa boja a sú utiahnuté. Jednoducho sivé myšky triedy. Eleanor taká nebola. Jednoducho bola
čudná v tom dobrom zmysle, samozrejme. Mala svoj štýl a vystupovanie, a ako hovorieval Park: "Eleanor nebola milá."  A možno aj preto som si ju obľúbila, pretože to nemala také ľahké.

Zato Park, bol všetko čo nebola Eleanor. A predsa boli rovnakí. Nebolo to v správaní, ale skôr v ich odlišnosti, ktorá ich spojila v jedno. A láska komiksom a hudbe.
Ach, Park! On bol strašne zlatý a pozorný. Jeho sa proste nedalo neobľúbiť. Nie je to typický knižný hrdina, z ktorého vám padá sánka na zem, pričom v kútiku úst sa vám zbiehajú slinky a vy ľutujete, že taký týpek neexistuje, ale on bol až tak netypický, že jednoducho bol na zožratie. (Nie len Eleanor mala chuť ho zjesť, jednoducho rozkošný!) A možno jediný videl aká je Eleanor naozaj. Preň ho bola dokonalá vo všetkých smeroch. Nemal predsudky a bol by pre ňu urobil hocičo na svete. Dievčatá, ktorá z vás by nechcela takého chlapca??? :D

Jedno naozaj výhodné plus bolo, že v knihe sa striedajú pohľady týchto dvoch "čudných" tínedžerov. Takže sme mali možnosť nazrieť nielen do ich rozhovor, ale aj do myšlienok a ich súkromia. Mohli sme ich spoznať a vytvoriť si o nich vlastnú mienku. Mohli sme sledovať ako sa vyvíja ich vzťach a ako sa obidvaja navzájom vnímajú a ako im na sebe záleží.

Eleanor a Park je jednoducho úžasná kniha, ktorá možno nepatrí medzi tie najlepšie na celom čírom svete, ale určite vám vyčarí na tvári úsmev a možno v očiach sa vám zaligocú aj slzy. Záleží len na vás ako pochopíte túto knihu, ktorá je taká úžasná.
Rozhodne Rainbow (prečo si vždy pod jej menom predstavím namiesto dúhy Skittles??? o.O ) vie písať, a hoci sa v knihe nič prevratné nedeje, tak vás očarí svojou jednoduchosťou a láskou dvoch mladých ľudí, ktorí sú si tak podobní.




A teraz otázka na zamyslenie, pre tých, ktorý ste ju čítali :D Buď to mne nepáli alebo som ten koniec jednoducho nepochopila :D Aké mohli byť tie hlúpe tri slová? o.O 
Och a premýšľali ste nad tým ako by to dopadlo, keby Eleanor vyšla skôr než by Park odišiel na aute? Alebo keby Park tam zostal o niečo dlhšie? Boli by spolu? 



You May Also Like

3 komentárov

  1. Zatím mě tato kniha moc neláká. Čtu teď od autorky Fangirl a hlavní hrdinka mi přijde úplně příšerná :D Vytáčí mě. No snad se to časem změní k lepšímu a třeba mě to i naláká na toto dílo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Páni, toto je asi prvý negatívny názor na Fangirl :D Asi by som si mala očekovať viac názorov a recenzií :D Eleanor a Park je naozaj krásna kniha :3 Ale ak sa ti nepáči Fangirl, tak možno sa ti nebude páčiť ani táto kniha, no ak sa raz rozhodneš ju prečítať, tak určite mi daj vedieť, rada si prečítam tvôj názor :)

      Odstrániť
  2. SPOILER PRO TY CO NEČETLI - Tři slova pravděpodobně znamenají "I love you", protože u nás to byla dvě slova a ta perfektně pasují na "Miluji tě". Což znamená, že mají oba ještě šanci se dát dohromady. :) Krásná recenze. ;)

    OdpovedaťOdstrániť