Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Lauren Kate a jej dievča, ktoré neplače

by - novembra 16, 2014

Autor: Lauren Kate
Názov: Slza
Originál: Teardrop
Diel: 1/2 (Séria Atlantída)
Žáner: fantasy, YA

Anotácia: Sedemnásťročná Eureka má za sebou krutú skúsenosť. Auto, ktorým sa spolu s mamou viezie po Sedemmíľovom moste na letisko v Miami, zmietne obrovská vlna do mora. Mama zahynie, Eureka sa vracia do života s ranami na duši i na tele. Nedarí sa jej včleniť do otcovej novej rodiny, po pokuse o samovraždu odmieta pomoc psychologičky, zanevrie aj na cezpoľný beh, ktorý predtým mala veľmi rada.

Zo smútku ju vytrhne stretnutie s Anderom, tajomným chlapcom, ktorý sa objavuje v tých najnečakanejších chvíľach. A keď si Eureka prevezme dedičstvo po mame – medailón s lapisom lazuli, hromový kameň a knihu napísanú nezrozumiteľným jazykom, začnú sa okolo nej diať čudné veci. Čoraz väčšmi sa presviedča, že matkina smrť nebola náhodná. Ale čo znamená varovanie, že nikdy nesmie vyroniť jedinú slzu?



Môj názor:
Niekto ju neznáša a iný zas miluje. Lauren Kate so svojou sériou o Padlých anjeloch vyvolala menšie šialenstvo, ale u niektorých vzbudila menší odpor. Nie každému sadol jej štýl písania a jej zmysel pre romantiku.  Ako zapôsobila na mňa jej kniha Slza zo série Atlantída?

Dievča, ktoré nesmie plakať. Znie to ako zaujímavý námet a keď k tomu pridáme zaujímavú anotáciu, prekrásnu obálku, ktorá vyráža dych a tajomného chlapca, tak úspech vo svete by mal byť istý. Jediné, čo to môže pokaziť je autorkin štýl písania alebo prehnaná romantika. Alebo skôr neuveriteľné postavy?

Už na začiatku knihy som sa modlila aby dej knihy bol tiež taký úžasný a zaujímavý ako obálka. Bohužiaľ, nie všetky naše modlitby môžu byť  vypočuté.

Eureka, dievča, ktoré by mohlo spôsobiť pohromu jedinou svojou slzou. Hmmm, človek si pomyslí fajn, tak toto bude niečo. Škoda, že nie vždy je všetko správne vyjadrené jednou vetou.

Eureka nesmela plakať, nepýtala sa prečo. Jednoducho neplakala. Možno si pomyslíte, že akou silnou hrdinkou je. Bohužiaľ, ak si myslíte, že Eureka je dievča, ktoré srší skvelými nápadmi, neutápa sa v žiali svojej mŕtvej matky a nerozhoduje sa medzi dvoma chlapcami, tak sa mýlite. Eureka v jednom kuse fňukala. Áno, umrela jej mama, to pochopím, každého by to položilo, ale ona ma jednoducho, tak vytáčala, a každou jednou stranou som ju chcela prefackať stále viac a viac. Vo svojich citoch nemala jasno. Nevedela vychádzať so svojou nevlastnou matkou a s otcom si prestala rozumieť. Niekedy som mala pocit, že ho obviňuje za to, že po rozvode si založil novú rodinu. Bude to znieť čudne, ale sebecká Eureka sa mi páčila oveľa viac ako tá psychicky zničená troska.  A presne túto psychickú zničenú trosku miluje Noah Brooks (Ach, to meno! :3 ) Brooks, ako ho všetci prezývali, bol taký typický najlepší kamarát, ktorého by ste si teoreticky mali obľúbiť. A keď sa zoznámite aj s Anderom, jeho priezvisko je záhada, tak by ste mali predychávať šok z toľkej tajomnosti. U mňa sa žiaden z príznakov sa neukázal. Brooks bol taký (ne)typický najlepší kamarát, ktorého bolo trochu priveľa a Ander zas bol (ne)typický tajomný krásavec , ktorého pre zmenu bolo až žalostne málo. Zlepšila sa to až na konci. No, zlepšilo ako zlepšilo! 
Vznikol nám typický trojuholník lásky, kde sa Eureka utápa vo svojej bezmocnosti. Keď je s Brooksom neustále myslí na Andera, a keď je s Anderom, tak zas na Brooksa. Dievča! Prebuď sa! Nemôžeš mať obidvoch!  Jediná postava koho som si obľúbila bola pani Blavatská, ktorá- nebudem spoilerovať!!!!!!!!!!

Príbeh ako sám o sebe nebol zlý, len keby to bolo možno inak spracované bolo by to pravdepodobne oveľa lepšie! Lauren Kate má taký, pre mňa, dosť odlišný štýl písania. Chvíľu som si naň musela zvyknúť, tak ako aj na postavy. Jednoducho boli pre mňa dosť čudné a nepredstaviteľné.
Séria sa volá Atlantída, čo o knihe dosť prezrádza, no o Atlantíde sa v tejto časti dozvedáme žalostne málo. Áno, hovorí sa tu o nejakej knihe Lásky a o ostrove, ktorý bol v Atlantiku, ale to je asi celé. Po celý čas rieši Eureka svoj žiaľ, chlapcov a čudné dedičstvo, ktoré jej zanechala matka.  Nerozmýšľa nad tým, prečo nemôže plakať, ale len premýšľa o tom ako nájsť von cestu líščej diery- keď sa to v knihe začalo opakovať na každej strane začalo mi to liezť na nervy! Tak ako aj jej mama Diana, na ktorú Eureka ustavične myslela- chápem zomrela jej mama, ale aj vás by začalo otravovať, keby na každej strane riešila to isté.

Nechcem nikoho uraziť, ale tá akcia, ktorá bola na konci knihy bola asi z celej knihy najlepšia, ak nerátam ešte ten začiatok.
Možno by bolo oveľa zaujímavejšie keby Ander stlačil na konci knihy spúšť. (Vy čo ste knihu čítali, viete o čom hovorím) Aj som sa na to tešila, lenže Eureka zahviezdila, ako vždy :D

Lauren vie písať a je určite skvelá autorka, lenže mne nejako jej dielo nesadlo. A to som si tak chcela prečítať jej Padlých anjelov, ale niektorí tvrdia, že Slza je o niečo lepšia ako Padlí anjeli. Takže mám rátať s tým, že Padlí anjeli sú oveľa horší ako Slza? :O Ale tie obálky sú také úžasné!

Ja ani neviem či by som ju niekomu odporučila, možno iba tým, ktorí Lauren Kate zbožňujú a jej Padlých anjelov. Tým, ktorí sú beznádejní romantici a nečakajú nejaké extra veľké zvraty, tým, ktorí hľadajú niečo nenáročné s peknou obálkou a s (ne)typickou hrdinkou.

Ja len dúfam, že v druhej časti s názvom Vodopád to nedopadne takto biedne. Predsa je to len prvá časť a možno pokračovanie si zamilujem! Aspoň dúfam.

Čítali ste? Čo na ňu hovoríte vy? 


You May Also Like

4 komentárov

  1. Nuž, po tretí krát (karma proste nechce aby som tento komentár uverejnila) sa pokúšam komentovať tento článok. Ak mám byť aspoň spolovice úprimná, kniha ani jej námet ma z tejto recenzie nezaujali a svoje rýchlo sa míňajúce peniaze radšej miniem na Mortal Instruments series. Ak mám byť úplne a stopercentne úprimná, píšem hlavne preto lebo potrebujem pomoc. váš blog sa mi naozaj páči a cítim že aktivita niekoho ako vy mi môže pomôcť. Rada by som počula či už váš názor na moju tvorbu, môj blog, či rady a tipy. Preto naozaj zúfalo prosím o spätnú väzbu, e.mail: zajo.kralikova@gmail.com alebo na blog: mylovestories.blog.cz vaše kritické oko a humorný štýl beriem ako odrazový mostík začať opäť tvoriť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, Mortal Instruments je geniálna séria :3 Takže ak si ju plánuješ kúpiť, tak určite neváhaj :D
      Ohľadom toho tvojho problému ti pošlem mail :)

      Odstrániť
  2. Právě si ji jdu asi objednávat. :D Ale... je to lepší než její prvotina? Nějak jsem se to nedočetla, nebo spíš to přehlédla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Padlých anjelov som nečítala, ale niektorí tvrdia, že Slza je o niečo lepšia ako Padlí anjeli, takže vážne neviem :D

      Odstrániť