Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

A Thousand Nights alebo zabudnite na Šeherezádu! Máme tu slečnu bez mena!

by - januára 05, 2016


Autor: E.K.Johnston
Názov: A thousand nights
Diel: 1/2
Žáner: YA, fanatasy, re-telling

Lo-Melkhiin zabil 300 dievčat predtým než prišiel do jej dediny hľadať si ďalšiu manželku. Keď videla prach oblakov na horizone, vedela že prichádza. Vedela, že on bude chcieť to najkrajšie dievča: jej sestru. Prisahala, že nedopustí aby bola ďalšia v poradí.
A tak nahradila svoju sestru a verila, že smrť ju čoskoro navštívi. Lo-Melkhiinov dvor je nebezpečný, palác je perplnený krásnymi vecami: zložitými sochami s nešťastnými očami, nádhernými vláknami na tkanie krásnych šiat. Všetko vníma akokeby to bolo naposledy. Ale keď slnko vychádza a zapadá stále nie je mŕtva. Noc po noci Lo-Melkhiin prichádza k nej a počúva príbehy, ktoré mu hovorí a deň po dni sa prebúdza za svitania. Pri poznavaní paláca odomkne roky strachu, ktoré potrápili a umlčali kráľovstvo. Lo-Melkhiin nebol vždy krutý vládca. Niečo bolo zle...
Ďaleko v ich dedine jej sestra smúti. Cez svoju bolesť vyzýva púštne vetry, kúzelne jemnú neviditeľnú mágiu, a okrem smrti aj niečo iné visí vo vzduchu.A zatiaľ v paláci ona Lo-Melkhinovi rozpráva každú noc veci z ich života. Najskôr maličkosti ako: šaty z domova, vízie o jej sestre. S každým príbehom rastie jej sila. Čoskoro sníva o väčšej a horšej mágii: dosť silnej na to aby zachránila kráľa a skoncovala s nadvládou monštra.

A Thousand Nights je posledná kniha, ktorú som prečítala minulý rok a musím povedať, že to bolo určite zaujímavé zakončenie roka. Ja re-tellingy zbožňujem, veď kto nie? Horšie to už je s príbehom Tisíc a Jedna noc, ktorú som nečítala a rozprávku som asi tiež nevidela. Anotácia, ktorú som z nudy preložila, takže to berte s rezervou, je sama o sebe taká slaná nemastná, čo môže knihe tiež dosť uškodiť, pretože pár prekvapivých chvíľ kniha dokáže ponúknuť. Nič nesľubuje a nič ani prevratné neprezrádza, takže ak to teraz prirovnám ku Cruel Beauty od Rosamund Hodge nepokladajte ma za blázna, ale áno pripomínalo mi to.
A Thousand NightsDejovo sa to veľmi neodlišovalo, takže ak ste čítali Cruel Beauty po pár stranách si uvedomíte, že A Thousand Nights má nielen podobný námet, ale aj hlavná zápletka sa nesie v podobnom duchu. Ale aj napriek tomu A Thousand Nights sa nemôže vyrovnať originálnosti Cruel Beauty.

Zaujímavé na tom tom príbehu sú však postavy alebo skôr ich mená. Jediné meno, ktoré sa tu vyskytuje je Lo-Melkhiinove, nevieme ako sa volá hl. hrdinka-zvyčajne ju prezývajú Lady-Bless a Lo-Melkhiin ju volá tak sladko, až mi srdce poskakuje- Star of my skies. Po celý čas sa v knihe ani raz jej meno neobjavilo. Rôzne pomenovanie napríklad Father of my heart, Lady mother a podobne je kniha až miestami preplnená, až to lezie na nervy. Preto niektoré rozhovory zneli buď strojene alebo miestami až príliš úctivo s menším pohŕdaním alebo s výsmechom. Ale klamala by som, ak by som povedala, že som si nevážila každý jeden rozhovor, ktorý mali medzi sebou hl. hrdinka a Lo-Melkhiin.

Predtým než sa dostaneme k postavám treba dosť zdôrazniť, že sa to odohráva v Arabských púšťach/krajinách. Aby ste neboli prekvapení, že otec hl. hrdinky mal dve ženy. S jednou mal jednu dcéru a s druhou mal dcéru a synov. A aj to bol dôvod prečo sa hl. hrdinka obetovala. Nielen chcela ochrániť svoju sestru, ale aj jej matku, ktorá by to zjavne neprežila keby o ňu prišla, kým jej mama mala ešte synov-logika odvážneho dievčaťa, čo sa radšej vydá na smrť. Ale okrem toho dievča bolo nielen odvážne ale aj prefíkané. Vedelo si udržať Lo-Melkhiinovu pozornosť a taktiež mala zaujímavé odpovede na jeho otázky, ktoré niekedy hraničili s klamstvom, ale Lo-Melkhiin nemal problém s ňou držať krok. A keď sme už pri ňom...Lo-Melkhiin bol naozaj čudná postava. Bol to krutý človek, ale úplne iný vladár. Aký zlý bol vo svojom osobnom živote, takým dobrým bol vládcom a vedel v krajine udržať mier. Oveľa zaujímavejšie bolo to čo ho robilo zlým a musím priznať veľmi sa mi to páčilo, ako ho to ovládalo.

Spomínala som, že som si vážila rozhovory medzi hrdinkou a Lo-Melkhiinom. Nuž sklamem romantikov... Rozhovory asi boli jediné čo od tých dvoch môžete vôbec očakávať. Až keď budete za polovicou, tak si uvedomíte, že hl. hrdinka ešte stále nepociťuje k nemu takmer žiadne city okrem zvedavosti a trochu pohŕdania. A potom sú tu samozrejme scény, pri ktorých som tajila dych, pretože samozrejme, už keď to vyzeralo, že tí dvaja sa z tej citovej strany trochu pohnú, tak BUM autor si urobí svoje... Takže pán paniJohnson, čo ste chceli vôbec s tým to dokázať? Ale, hej bavilo ma to, veď vy viete Love-hate vzťahy to sú moje, aj keď toto bolo trochu tak iný vzťah, ale aj to malé vzrúšo, čo medzi nimi bolo oživilo celé to hrajkanie sa.

Varujem, že je vidieť, že to píše chlap. Oprava: Je to žena! (Moja chyba!) Medzi hlavnými hrdinami to ani tak veľmi neiskrí, je to skôr také, že sa sami do toho ich vzťahu zamotáte a nahovárate, si že by sa to už mohlo pohnúť vpred. Viac sa tu zaoberá hľadaním pravdy a premýšľaním hlavnej hrdinky nad minulosťou so svojou sestrou, čo môže trochu liezť na nervy, taktiež hlavná hrdinka premýšľa nad tým ako sa zbaviť Lo-Melkhiina, ale keď príde na krájanie chleba, tak naše obetavé dievča zas urobí to, čo predtým. Obetuje sa pre dobro ľudí v kráľovstve.

Od A Thousand Nights by ste nemali očakávať žiadne veľké BUM. Ja osobne by som to zaradila k tým priemerným re-tellingom, ktorých hlavné zápletky nájdete aj v iných knihách. Jediné šťastie autora bolo to, že má naozaj dobrý štýl písania, ktorý vás udrží pri knihe, takže veta: "Ešte jednu kapitolu." Som si povedala viackrát než by som chcela. Taktiež sa mi páčila hlavná zápletka a spojitosť s mágiou. A ten koniec nebol tiež na zahodenie, lenže práve ten koniec bol aj kameň toho úrazu. Takže pre fanúšikov Tisíc a jednej noci určite odporúčam, aj pre tých čo s re-tellingmi práve začínajú, avšak pre tých, čo už majú pár re-tellingov už za sebou toto môže byť celkom malinké sklamanie, ale záleží to podľa toho ako sa k tomu staviate.










You May Also Like

4 komentárov

  1. S názorom na knihu sa s tebou takmer zhodujem. Také priemerné čítanie, ale niečím mi učarovalo, hoci ako príbeh to až také úžasné nebolo. :D
    A len tak medzi nami, nechcem ti kaziť radosť, ale túto knihu napísala žena :D (Hej, tá fotka, čo má na GR je fakt hrozná a tiež som si myslela, že je to chlap, ale potom si si všimla v životopise "she". Tak som si našla inú fotku na jej stránke :D )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fakt? :O By som nepovedala :D Idem to opraviť a zároveň aj očekovať ako vyzerá :D Ďakujem za upozornenie :D

      Odstrániť
  2. Výborná recenze :) Uvítala jsem ji, protože na čtení této knihy se taky chystám :) Vypadá to na trochu zvláštní, ale rozhodně zajímavý příběh :) Ještě jsem nečetla knihu u které bych nevěděla, jak se jmenuje hlavní hrdinka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3 Je to zvláštne, ale zároveň je to aj pútavé. Ja som si to uvedomila, asi v polovici knihy, že neviem ako sa volajú postavy :D Som nevedela či ja som nepozorná alebo to tam vážne nie je :D

      Odstrániť