Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Chvíli před koncem alebo keď sa opakuje jeden deň

by - marca 31, 2018

Autor: Lauren Oliver
Názov: Chvíli před koncem
Originál: Before I fall
Diel: ---
Žáner: YA

Anotácia:

Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?
Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života.
Místo toho se ukáže, že je to den poslední.
A pak dostane druhou šanci. Tedy, sedm šancí. Prožívá svůj poslední den celý další neuvěřitelný týden, pochopí, co se vlastně stalo – a objeví skutečnou hodnotu věcí okolo sebe, hodnotu, kterou málem nestihla uvidět.


Môj názor:
Po troch alebo štyroch rokoch som sa konečne dokopala k tomu, aby som siahla po Before I fall. Nápad, keď sa váš posledný deň opakuje stále dookola mi prišiel byť zaujímavý, aj keď som sa dosť obávala, aby z toho nevzniklo nudné čítanie. Celkový dojem z knihy bol najskôr zmiešaný. Neskôr som usúdila, že sa mi to páčilo, ale mám k tomu nejaké tie výhrady.

Aj keď nápad bol naozaj originálny a hrdinka sa snažila svoje činy v tom jednom dni meniť, tak predsa som sa prichytila pri určitých scénach, že sa nudím. Udalosti boli skoro stále rovnaké a tie zmeny boli fajn, vďaka nim som spoznala kopu nových postáv, ale stále to bolo o tom istom. Snažiť sa prežiť za hocijakú cenu. Aspoň zo začiatku potom to skôr bolo o niečom inom.

Rozčuľovalo ma správanie Sam a jej kamarátok. Povrchnosť, egoizmus a všetky tieto vlastnosti nadradenosti naozaj neznášam, hlavne keď sa hlavná hrdinka stále považovala za tú nešťastnicu, ktorá si nezaslúži taký údel. Išlo ma z toho doslova poraziť. Prvý deň, ktorý je úvodom do celej knihy bol pre mňa utrpením. A v podobnom duchu sa niesol aj ten druhý. Vďaka autorke za to, že potom začala trochu pracovať s hlavnou hrdinkou a formovala ju do "normálu". Jej myšlienkové pochody sa dali oveľa viac zniesť, aj keď chápem, že pohŕdavosť a pocit niekoho viac sa vymazať úplne nedali, ale s porovnaním zo začiatkom sa to dalo už nazvať "normálne ľudské správanie obyčajného dievčaťa". A čítanie som si začala oveľa viac užívať.

Sledovať hrdinku ako sa snaží popasovať stále tými istými problémami ma možno nudili, ale nemôžem tvrdiť, že to ako sa Sam začala meniť ma nebavilo. Práve naopak. Bavilo ma čítať o pokusoch, s ktorými sa snažila veci napraviť. Aj keď viackrát jej dobré úmysly sa obrátili proti nej. Dopúšťala sa chýb a nebála sa toho, že by niesla trvalé následky, keďže vedela, že sa to stále začne rovnako. Jej impulzívnosť ma bavila a taktiež bezstarostnosť zmiešaná s agresivitou.

Možno vedľajšie postavy neboli úplne vykreslené, každá jedna z nich mala určité chyby, ale autorka sa zamerala viac na Sam, miestami na jej kamarátky a jej spolužiakov, ktorí sa mihli v pozadí, ale nikdy nie dostatočne, aby ste ich stihli celých preskúmať. V tých pár situáciách, ktorých sa objavili ste si o nich mohli spraviť nejakú tú mienku, ale niekedy úplne zbytočne, pretože to, že sa objavili v jednom z tých dní neznamenalo, že v ďalšom dni dostanú rovnakú pozornosť.

Ako som už spomínala autorka mala originálny nápad, z môjho pohľadu túto tému spracovala dobre a som rada, že som nemala prehnané očakávania, pretože predsa aj keď je zaujímavý nápad neznamená to vždy skvelé spracovanie. Kniha sa čítala pomerne dosť rýchlo, možno aj z toho dôvodu, že autorka sa sústreďuje na Sam a na jej problém. Nejako špeciálna nehrá na city, čo je veľké plus, ale predsa pri konci som mala trochu zaslzené oči. Trochu, čo mne nevyhovovalo bolo okrem správania postáv aj koniec.

Mám rada konce, ktoré sú uzavreté a presne viem akým smerom sa životy postáv budú uberať. Aj keď autorka sa snažila sústrediť na Sam, tak vo mne ku koncu predsa zostal ten čudný pocit, že neviem, čo sa stalo ďalej s určitými postavami.  A mňa to zaujíma, ale asi si to budem musieť domyslieť...
Hlavne sa nespoliehajte na to, že kniha rieši nejaké tie existenčné problémy, alebo dôvod, prečo sa to deje. Skrátka sa to deje a bodka.

Chvíli před koncem hodnotím ako stredne priemernú knihu, ktorá dokáže vo vás vyvolať nejaké tie pocity, určité myšlienky vám budú kolovať určitú dobu mysľou. Ale ak sa radi šprtáte v príbehu ako napríklad ja, určité veci vám nebudú stačiť a budete chcieť viac. Možno sa vám bude zdať príbeh nedokončený. Aj keď to dáva zmysel, prečo je koniec taký aký je.

Ak predsa po knihe nesiahnete, tak predsa odporúčam pozrieť film Before I Fall, ktorý je presná kópia knihy, aj keď s menšími úpravami a bez niektorých postáv, ale pointu to má rovnakú.
Ak ste knihu čítali alebo prípadne videli film, tak mi môžete napísať dolu do komentárov ako sa vám páčil film/kniha. Som úprimne zvedavá, keďže na internete sú názory naozaj rôzne.

You May Also Like

2 komentárov

  1. O tejto knihe som ešte nepočula, ale ani ma veľmi nezaujala. Neviem, ani ten nápad mi nepríde až tak originálny, poviedok a príbehov na tému opakovania jedného dňa je podľa mňa neúrekom.Asi by som sa len stotožnila s tebou, že kniha je priemerná.
    Predsa som si však pozrela trailer, a viem si predstaviť, že ako takú oddychovku si to pustím. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Napríklad ja som sa ešte nestretla s knihou, kde by sa opakoval jeden deň dookola, takže pre mňa to bolo orginálne :) Škoda, že to nebolo lepšie...

      Odstrániť