Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Knihy, ktoré si podľa mňa zaslúžia väčšiu pozornosť

by - decembra 09, 2018

Keď vám, niekto povie, že na vysokej sa učíte len počas skúškového obdobia, tak mu neverte. Klame! Ja som v štádiu, v ktorom ledva dýcham. A bude to ešte lepšie! (Myslím horšie!) Som v stave, keď na knihy mám minimum času, takže na nejakú tú recenziu odo mňa si budete musieť ešte chvíľu počkať. Ale! Keďže sa blížia Vianoce a určite mnohí z vás si lámate hlavu nad tým, akú knihu kúpiť bratovi, sestre alebo sebe, tak mám pre vás pár tipov. Nie sú to tí mainstreomoví autori, ktorých každý ospevuje. Snažila som sa hlavne vybrať takých, ktorých možno ani nepoznáte, ale rozhodne by ste mali. Snažila som sa vybrať knihy, ktoré sú skvelé, niektoré až geniálne, ale nejakým záhadným spôsobom u nás nezažiarili. Doteraz nechápem prečo.



Sabriel 
Garth Nix



Dopredu vás varujem, že nie každý je fanúšik tohto autora alebo presnejšie tejto série. Je to zaujímavý svet so zaujímavými postavami, ktoré konajú celkom normálne, dokonca niekedy aj s vtipom. Tí, ktorí si potrpia na scény, ktoré sú preplnené akciou, tak  musia pretrpieť najskôr prvú polovicu. A pre tých, ktorí radi spoznávajú nové svety dopodrobna, tak sa budú vyžívať v autorových opisoch.
Nie je to práva najnovšia fantasy, ale fanúšikovia tohto žánru si určite prídu na svoje.

Město schodů
Robert Benett Jackson


Prvý diel zo série Božské mestá a zároveň jedna z mojich obľúbených kníh,
ktorá sa zaoberá božstvom. Nebudem klamať a mnohí to o mne určite viete, že okrem hate-love vzťahov zbožňujem tematiku bohov. (Mytológiu). Priznám sa, že dej mi robil zo začiatku veľký problém, ale postupom som sa nevedela knihy nabažiť. Ak hľadáte prepracovanú fantasy, tak určite odporúčam práve trilógiu Božské mestá. Ja sama si pýtam na Vianoce pokračovanie, pretože už len úryvok, čo som čítala si ma úplne získal.
Veľká výhoda, že to nie je YA literatúra.

Věk X 
Richelle Mead



Pri tematike bohov ešte chvíľu ostaneme. Richelle je u nás dosť populárna vďaka Upírskej akadémii a Sukube. Ani jedna sa mi nepáčila dostatočne na to, aby som si túto autorku obľúbila. Až na tretí pokus si ma získala jej séria Věk X, ktorá síce nie je dopísaná, ale verím, že tretej časti sa raz dočkám. Postavy, prostredie sú skvelé! Zápletka je jedna z tých najlepších, čo som od tejto autorky čítala. Postavy nestoja vývinovo len na jednom mieste a dej obsahuje plno prekvapení. Takže ak Mead, tak u mňa rozhodne vyhráva Věk X.

Zber kostí
Samantha Shannon


Mnohí z vás možno túto sériu ani nebudete poznať. Nezazlievam vám to. Túto úžasnú knihu si viete kúpiť za smiešnu cenu, na Bibliotéke bola dokonca za 1€, a to si rozhodne nezaslúži. Zber kostí si dosť zakladá na svete, ktorý je komplikovaný, ale dokonale opísaný. Pre mňa jedna z tých najlepších fantasy aké som čítala. Viac vám k tomu nepoviem, pretože keby sa mám rozpísať o tejto knihe a jej deji, tak som tu do rána.
Ale milovníci komplikovaných fantasy, jasnovidcov, komplikovaných vzťahov, snov a nenávisti si rozhodne prídu na svoje.


Moře Klidu
Katja Millay


Jediný problém tejto autorky je ten, že nič iné od nej nevyšlo. Moře klidu je jedna z tých YA kníh, ktoré vás dostanú svojou úprimnosťou. Nie je to jedna z tých povrchných kníh, ktoré sa na niečo hrajú a skrývajú sa za vážne témy. Z emocionálnej stránky vás tá kniha zničí, no zároveň budete šťastní, že to skončilo, tak ako to skončilo. Síce sláva tejto knihy už pominula, ale aj po rokoch Moře klidu považujem za jednu z tých najlepších YA kníh, aké som kedy čítala.

Martin Repa
Spútaní časom



Spútaní časom je jedna z tých kníh, ktorá vás dostane svojou reálnosťou. Aj keď téma, ktorou sa zaoberá nie je práve najjednoduchšia a nemusí to sadnúť každému. Nie je to jednoduché čítanie, ale aj napriek tomu si ma kniha získala. Nielen po tej grafickej stránke, ale aj obsahovej. Takže ak máte v rodine niekoho, kto si potrpí na knihy a je vyberavý, tak Spútaní časom je určite tá správne voľba.

You May Also Like

4 komentárov

  1. Tak z těchto jsem četla jen Sabriel a další díly. A teda tu sérii jsem zbožňovala. :3 Určitě po ostatních knihách se podívám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak jsem doufala, že budu znát alespoň něco, a pěkně jsem teda pohořela. Slyšela jsem jen o Moři klidu, ale nijak více jsem ho neregistrovala. Každopádně moc děkuji za skvělé shrnutí, určitě na knížky zaostřím při dalších knihomolských procházkách. :D

    OdpovedaťOdstrániť