Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

6 hrdiniek v YA literatúre, ktoré sa dokážu o seba postarať

by - marca 08, 2019

Už dlhšiu dobu sa mi v hlave črtá nápad na článok a keďže dnes je deň žien nevidím lepší deň na jeho publikovanie. Ako už nadpis vám prezrádza článok je o ženských hrdinkách v YA literatúre, keďže práve tento žáner je také moje guilty pleasure, ku ktorému sa vždy vrátim aj keď nechcem. A naozaj som chcela tento žáner obmedziť, ale videli ste aké skvelé veci bude vydávať tento rok české CooBoo? No nedá sa odolať.

Vybrala som si pár hrdiniek, či už hlavné alebo vedľajšie postavy, ktoré si ma s niečím získali. A síce ich nepovažujem za prototyp dokonalých ženských postáv, aj napriek tomu si želám, aby sa v knihách nachádzalo viac žien, ktoré majú aspoň z polovice toľko guráže, odhodlania a rozumu ako "dámy", ktoré sú v tom to článku. 


Miryem a Irina - Spinning Silver - Naomi Novik 
Hlavná hrdinka Miryem bola prefíkaná a práve to jej zachránilo nie raz život, ale podľa mňa viacerí sa zhodneme, že situáciu pod palcom mala práve Irina. Krásna a pôvabná žena, ktorá dokáže svojím pôvabom, krásou a rozumom podmaniť všetkých. Jej odhodlanie zachrániť svoj ľud a svojich najmilších, aj keby sa mala obetovať je pre mňa prejavom nielen veľkej odvahy a lásky, ale zároveň aj nádeje pre ich svet. Kým Miryem bola vynaliezavá a snažila sa robiť všetko preto, aby prežila, tak Irina niesla ťarchu na svojich pleciach. Ale obidve si zaslúžia byť v tom to mojom článku. Miryem pre jej šikovnosť, tvrdohlavosť, prefíkanosť a Irina pre svoje dobré srdce a odhodlanie. Veľmi dúfam, že si Spinning Silver prečítate, nielen preto, že je to moja obľúbená kniha, ale je to naozaj originálny a skvelý príbeh so zaujímavými postavami.
Inej Ghafa - Six of crows duolgy - Leigh Bardugo
V SoC sa nachádzajú zaujímavé postavy a to nielen ženské. Mňa si od prvej chvíle získala Inej Ghafa. Špiónka a zberateľka informácií, ktorá nikdy nestráca nádej a sníva o tom, že znova uvidí svoju rodinu. Nielenže sa dokáže vymotať takmer z každej situácie, pomáha druhým, ale po svojom boku má aj obávaného Kaza Brekkera. Inej ako postava mi pripomína napriek všetkému ženskosť a ladnosť. Je skvelé ako autorka dokázala Inej vytvoriť, tak aby disponovala všetkými ženskými vlastnosťami, ale zároveň z nej nespravila bezbrannú ženskú kvetinku.

Tumblr

Mia Corvere -  Nevernight - Jay Kristoff
Je pravda, že túto knihu mám už dlhú dobu rozčítanú, ale hrdinka Mia je postava, ktorú by som nevedela prirovnať ku žiadnej inej. Je to tvrdá bad ass hrdinka, ktorú poháňa vpred pomsta. Je svojská,  tvrdá a hlavne premýšľa o svojich krokoch, ktoré spraví. Sarkazmus a irónia jej nie sú neznáme, zároveň, ale dokáže presadiť svoje, vie kedy má zmysel bojovať a kedy nechať všetko len na osud a šťastie. Sama som ešte zvedavá s čím ma ako hrdinka prekvapí. A ja verím, že len v dobrom. 
Instagram

 Arabella Celestine Idris Jezelia - Kroniky pozostalých -Mary E. Pearson
 ...skrátene Lia. Myslím si, že mnohí, ktorí prečítali trilógiu Kroniky pozostalých so mnou budú súhlasiť, že Lia ako postava sa vyvinula a zmenila dostatočne na to, aby sa tu u mňa ocitla v tom to článku. Z nevinnej princeznej sa stala žena hodná nosiť titul kráľovnej. Jej obety si doteraz pamätám, jej rozhodnutia boli vždy v prospech iných, aj keď ona sama trpela pre ich dobro. Snaží sa nájsť v každom niečo dobré, pomáhať a chrániť, ale zároveň byť spravodlivá. Obetovala nie raz svoje šťastie, a síce niekedy si človek prial, aby bola aspoň na chvíľu sebecká, aby aspoň na chvíľu bola šťastná, ale žiaľ, Lia to v povahe nemá. Jej premena bola síce možno na dlhú trať, ale to akú hrdinku sme nakoniec získali stálo za všetky tie útrapy. Jej odhodlanie bojovať do posledného výdychu, aj keď sa zdá, že je všetko stratené je pre mňa znakom nielen nebojácnosti, ale aj ochoty zomrieť a obetovať sa pre iných.   


Tumblr


Manon - Trón zo skla - Sarah J. Maas
Manon je ten typ hrdinky, ktorá nepotrebuje chlapa, aby mohla fungovať. Keď už tak len na zábavku alebo ako korisť, ale rozhodne nie na to, aby ju niekto ťahal do problémov alebo z problémov. Jej povaha nie je práve najjednoduchšia, ale zároveň dokáže svoje ľadové srdce aspoň trochu roztopiť, aby mohla ochrániť tých, na ktorých jej záleží. Je to silná ženská hrdinka, jedna z mnohých, ktoré sa nachádzajú v ToG, ktorá sa dokáže postaviť na vlastné nohy a je jedno koľkokrát padne na dno. Vždy sa vráti o niečo viac silnejšia. Manon sa u mňa nachádza na prvej priečke, čo sa týka hrdiniek, ktoré sa dokážu o seba aj samé postarať. A neviem sa dočkať, aký osud je čaká vo veľkom finále.
(P.S. Ja viem, že ToG je NA, ale musela som sem dať aj Manon!) 

A aké sú tie vaše hrdinky, pri ktorých máte pocit, že sú dosť sebestačné a nepotrebujú mužského protagonistu, ktorý sa o nich bude starať?
Všetkým ženám prajem krásny zvyšok dňa MDŽ! Nechajte sa rozmaznávať a spravte si pekný deň! 

You May Also Like

10 komentárov

  1. Úžasnýýý článok! Strašne sa mi páčili opisy tých holiek, normálne ma to navnadilo, aby som si prečítala knihy, ale obe dobre vieme, že k tomu by som sa tak skoro nedostala! xD
    Tie fan arty som nečakala! Skvelý nápad! Chválim! xx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :3
      Preto tu máš mňa, aby som ťa k tomu prinútila :D
      Ďakujem, ďakujem, ďakujem! :D

      Odstrániť
  2. Osobne nemám rada, ak autor opíše hrdinu v štýle všade bol, všetko vie a nikoho nepotrebuje. Väčšinou ma títo hrdinovia (alebo v tomto prípade hrdinky) rozčulujú a sú úplne zbytočné :D presne tak ako napríklad Feyre.. nedávno som počula názor "celý čas tam len pobehuje a myslí si, že je užitočná" :D Preto je môj názor taký.. silné hrdinky? Jednoznačne. Ale reálne. Také, s ktorými sa budem vedieť nejakým štýlom stotožniť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja osobne Feyre nemusím... Tiež som ten názor niekde započula a úprimne trochu s ním súhlasím. Mne osobne až tak veľmi neprekážajú tie typy hrdinov, ktorí všade boli a všetko videli, teda ak nemajú neznesiteľnú povahu a nedajú si poradiť. Vtedy by som ich najradšej prefackala :D

      Odstrániť
    2. Mám ďalšiu takú hrdinku.. resp dve. Bellu a Tris! :D

      Odstrániť
    3. Myslím, že to sú samostatné kategórie, ku ktorým sa nik nepriznáva, radšej :D

      Odstrániť
  3. Tak ty hrdinky zní naprosto skvěle a mám tendenci si ty knihy přečíst jen kvůli nim. Takové mě baví a prostě člověk si je hned dokáže oblíbit. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, takéto hrdinky dokážu u čitateľa skôr vyvolať sympatie :)

      Odstrániť
  4. Inej je jedna z mých nejoblíbenějších postav vůbec, ale to vlastně všechny vrány, i když ona prostě vede. :D Získala si mě svým charakterem, tím, že opravdu pořádně přemýšlela, že chtěla vidět svou rodinu, že opakovala sulijská přísloví,... Ano, jedna z nejlepších YA hrdinek vůbec, má mozek, je to skvělá postava a vážně ji mám ráda. Asi právě proto jsem na Humbooku cosplayovala právě ji. :D
    Pro mě je ženská postava, která se o sebe opravdu dokáže postarat, jasná Ferius Parfax. Problém je ale v tom, že to není YA hrdinka, je to dospělá žena, která do té YA literatury spadá. Je to totiž postava z Divotvůrce, ale má vážně skvělý charakter a rovněž je to jedna z těch postav, které si člověk oblíbí.
    Možná bych tu soběstačnost přisoudila i Rachelle z Karmínového pouta, ona podle mě byla víceméně schopná (a navíc ji mám ráda :D).
    A nakonec bych tam ještě zařadila Citru ze Smrtky, protože ta se o sebe opravdu dokázala postarat, když vezmeme v potaz, co se v té knize dělo. :D
    Boží článek!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inej je skrátka top-ka! Čo si budeme klamať! :D
      Ferius Parfax nepoznám, musím priznať, že Divotvurce ma až tak veľmi neláka, aj keď počujem všade ódy naň. Možno raz, to nevylučujem, ale v blízkej budúcnosti sa k tomu asi tak skoro nedostanem. :/
      Rachelle nakopáva zadky jedna radosť, ale ju plánujem zaradiť do iného článku, tak nech ju všade nepchám :D Ale rozhodne sa slečinka o seba dokáže postarať a pozametať s inými dlážku :3
      Na Citru zo Smrtky som úplne zabudla! :O To verejne priznávam! :D Ale ja dúfam, že ma presvedčí v pokračovaní, pretože pri nej som trošku na vážkach, čo sa týka jej sebestačnosti. :D

      Odstrániť