Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Kto z koho? #1 FSOG/Crossfire

by - novembra 03, 2014

A je to tu! Prvý článok do rubriky Kto z koho? :D






Vyvolalo to obrovský ošiaľ, ktorý teoreticky trvá stále a po filme, ktorý o niekoľo mesiacov zavíta do kín, to bude, takmer na nevydržanie. Niežeby trailer nespôsobil opakovanú reťazovú reakciu, ktorá ako inak pohltila aj mňa. Zas a znova. Ak by ste náhodou nevedeli o čom tu kecám, tak ja vám to objasním. Hovorí vám niečo skratka FSOG?! Presne! Fifty Shades of Grey! Nebudem tajiť, že túto trilógiu takmer poznám naspamäť. (Hormóny neovplyvníš a rozhodne nie, keď je tam Grey! :D ) E. L. James vytvorila niečo na základe ff-ky na Twilight, čo je samozrejme menší detail.

Veľmi ale veľmi podobná trilógia, ktorej, že vraj, ešte nie je koniec je CROSSFIRE. Táto (zatiaľ) trilógia nebola zlá (nie, vôbec iba ak vás neodrádza chlap, ktorý masturbuje zo sna. POZOR! Aj to je len taký detail.)  Hmmmm, podobné ku FSOG? Dalo by sa povedať, že áno, ale aj nie.



Základná otázka znie? Fifty Shades of Grey alebo Crossfire?

Podobnosť

Tieto knihy majú spoločné pár vecí, ktoré zvyčajne erotické romány mávajú. Sú to ako keby také nepísané pravidlá, ktoré iba máloktorý autor poruší.

1. Hlavný mužský hrdina je za všetkých okolností nehorázne bohatý, ale viac vnímate jeho dych berúcu krásu ako jeho rastúce konto. Našťastie nájdu sa aj také knihy tohto typu, ktoré nie sú založené na bohatých a nádherných mužoch, ale len na nádherných a hlavne neexistujúcich :D Och a aké by to bolo keby som zabudla podotknúť, že skrývajú nejaké hrôzostrašné tajomstvá?

2. Ďalším takým nepísaným pravidlom sú zvyčajne neuveriteľne hlavné hrdinky, ktoré po
a) nevedia, čo chcú
b) sú nevinné alebo skrývajú tajomnú minulosť, ktorá sa im stále pletie pod nohy
c) naivné
d) a neskutočne, s prepáčením, pribrzdené


Postavy

*Grey alebo Cross? 

Christian Travelyan Grey a Gideon Cross. Obidvaja vyvolali vo svete nesmierne veľký ošial. Obidvaja sú v ženskom svete zbožňovaný. Títo dvaja knižní hrdinovia sú takmer rovnakí. Tak ako jeden, tak aj druhý má problémy, ktoré začali v detstve. Jeden bol zanedbávaný a druhý zneužitý, čo samozrejme v oboch prípadoch zanechalo následky.

Grey sa stal sadistom a Cross zas dospelým mužom s oveľa temnejšou minulosťou než sa na prvý pohľad zdá.

Odmyslíme si fakt, že Christian je vytvorený na základe Edwarda Cullena, a že Cross zas podľa Christiana. To je len taký detail :D

Obidvaja majú svoju minulosť v hlboko zarytú v mysli a obidvaja sa snažia zabudnúť na svoje detstvo. Lenže obidvaja robia tú istú chybu...

Nebudem klamať Christana mám v obľube už len z toho dôvodu, že on si je aspoň (niekedy) vedomí svojich chýb, pričom Gideon má typické mužské ego. Gideon sa správa o niečo hrubšie k ženám (nemyslím teraz z tej sexuálnej stránky) a svoje problémy rieši dosť svojským spôsobom. Aj, keď pre svoju lásku je schopný urobiť hocičo, čo sa samozrejme dozvedáme v priebehu knihy a doslova nám to vyráža dych. Je to romantické ale aj trochu choré...

Kým Grey sa snaží aspoň pochopiť to ženské myslenie a svoje problémy rieši zvyčajne cez posteľ, ale je to proste Grey! Čo od neho vlastne iné očakávať? Uvedomujem si, že je to dominantný chlap, čo musí mať všetko pod kontrolou, ale jednoducho mám ho oveľa radšej ako Gideona.
Takže za mňa jednoznačne Grey!

* Anastasia Rose Steelová alebo Eva Tramell

U knižných hrdiniek je to zas dosť odlišné. Tieto dve postavy sú také rozdielne ako jablko a hruška.

Anastasia je hanblivá, plachá, nevinná a tak trošku naivná, ako každá iná hlavná hrdinka, teda aspoň ja som ju tak vnímala. Svoju ženskú hrdosť odsunula na vedľajšiu koľaj ako náhle sa objavil Christian, hlavne, čo sa týka prvej časti Fifty shades...

Eva zas bola mladá sebavedomá žena, čiže presný opak Anastasie. Eva, ako inak, mala svojich démonov, tak ako Gideon, tým sa kniha stala o trošku viac zaujímavejšou, hlavne, keď sa prišlo na ich odhaľovanie.

Anastasia je/bola/bude tá "nevniná-" študentka, ktorá svoju hrdosť totálne priebehu kníh stratila, bohužiaľ, a aj preto v mojich očiach trochu  klesla.
Eva, ako som spomínala, je jej pravý opak a hlavne je oveľa silnejšia hrdinka ako Anastasia. V živote detstve zažila viac nepekných ako pekných vecí a tým sa s Gideonom k sebe skvelo hodia.
Takže jednoznačne Eva.

Dej
Tieto knihy sa od seba ani postavami a ani dejom veľmi nelíšia. Obidva príbehy sú preplnené rôznymi sexuálnymi scénami a keby sme sexuálne scény odtiaľ vybrali, tak knihy by boli asi o ničom. Takže tu nie je o čom sa rozpisovať :)



Verdikt

Jednoducho E.L. Jamesová s tým začala a pre mňa vždy bude Pätdesiat odtieňov sympatickejších ako Crossfire.
Aj keď Crossfire malo o niečo lepšie spracované postavy a o dosť akčnejšie scény (viete ako to myslím), mne osobne v tej sérii niečo chýbalo alebo skôr vadilo. Dodnes neviem, čo to bolo.
Takže Fifty Shades Of Grey tým to začalo a možno to robí aj tým, že som to čítala ako prvé. Takže Jamesová a jej 50 odťieňov u mňa vyhráva :)


A čo vy? Uprednosťujete Fifty Shades alebo Crossfire? Christian alebo Gideon? Anastasia alebo Eva? 
Alebo máte nejaký iný erotický román ???? 
                                                                  






You May Also Like

2 komentárov

  1. Čítala som len Crossfire, no tá sa mi moc nepáčila. Taká divná bola. Eva bola v jednotke skvelá a potom úplne nemožná. :D
    Pekný článok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Nechcem vedieť, čo s ňou autorka zamýšľa v štvrtom pokračovaní :D

      Odstrániť