Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Nedocenené knihy: Prvá časť

by - júna 16, 2018

Zdroj: môj instagram
Dnes som si pre vás pripravila článok z novej rubriky o nedocenených knihách, ktoré sú v našom knižnom svete, čo je neskutočná škoda, pretože niektoré knihy majú podľa mňa zbytočnú pozornosť. Svojím spôsobom utláčajú iné knihy, ktoré by si našu pozornosť rozhodne zaslúžili. Na dnes som si vybrala jednu knihu, ktorú som dočítala pred pár dňami a nebudem vám klamať trvalo mi to s prestávkami skoro tri roky. Problém bol u mňa začítať sa, ale ako náhle som naskočila na autorkinu vlnu písania nevedela som knihu odložiť z ruky.



Reč je o knihe Fever, ktorá je prvá kniha zo série Infectious Rhythm series a na svedomí ju má autorka Tonay Plank. Dej sa točí okolo právničky Rory, ktorá dostane možnosť chodiť na kurzy tanca. V minulosti sa venovala baletu, lenže vďaka nepriazni osudu a rodine sa svojej vášne musela vzdať. V jeden osudný večer, keď videla tancovať profesionálneho tanečníka Sashu s jeho súčasnou partnerkou, tak zostala viac než omámená umením, ktoré videla na parkete. Avšak je dosť ťažké oddeliť vášeň od súkromného a pracovného života. Navyše Rory zas pohltí démon z minulosti a je zjavné, že to bude boj na dlhú trať. Vzdá sa Rory tanca, aby zachránila svoj súkromný život-alebo skôr čo z neho zostalo a svoju prácu? Alebo prepadni svojej vášni a Sashovi až na toľko, že si prestane všímať, že jej život sa postupne mení?

Aspoň teda, tak to by som skratke definovala knihu ja, ale ak vás zaujíma celá anotácia môžete si ju prečítať napríklad TU! 

Je samozrejmé, že sa jedná o romantickú knihu určenú hlavne pre ženy. Ale tým, že kniha má tri časti autorka sa vôbec neponáhľa a sústreďuje sa na rozvíjanie príbehu pomaly a určitými malými krokmi sa dostáva do fázy, ktorú čitateľ už očakáva od začiatku knihy. Na jednej strane človeka to zo začiatku hnevá, že kedy sa prelomia ľady, na druhej strane ak sa človek začíta príde na čaro autorkinho písania pochopí, že romantika by to zo začiatku iba kazila.

Autorka nás malými krokmi zasväcuje do sveta tanca a hudby. Ja osobne som si to užívala, aj keď ako antitalent na tance som si nevedela predstaviť, každý jeden krok choreografií, ktoré sa v knihe objavili, ale vôbec mi to nevadilo. Užívala som si to tak ako Rory sa učila nové kroky a nadväzovala nové priateľstvá. Vedľajšie postavy sú skrátka skvelé, vtipné a celé to tam oživujú.

Samozrejme, kniha mala svoje chyby a Rory bola z jednou z nich. Rory je sympatická žena, ktorá sa vie správať normálne, ale ako náhle sa jedná o Sashu, tak sa správa ako taká sliepka. Rory aj sama prizná, že má na neho crush, ale všetko má svoje hranice a toto mi prišlo trochu už za čiaru. Aj keď Sasha sa v tejto časti neobjavuje až tak často ako by si možno niektorí priali, tak jeho neprítomnosť vynahrádzajú rozhovory o ňom medzi inými postavami. Mne osobne sa páčilo, že autorka ho postupne zakomponovala do deja a netlačila ho zbytočne doň. Bol to rozhodne dobrý krok a príjemné oživenie oproti iným knihám.

Kniha sa zaoberá aj vážnymi problémami, čo z nej nerobí iba obyčajnú plytkú romantiku. Poukazuje na rôzne rodinné a partnerské problémy až po choroby. To všetko má vplyv na postavy a ich správanie, čo je rozhodne plusom. Autorka na nič netlačí a všetkému dáva voľný priebeh. A postupne sa dostáva ku určitým problémom, ktoré chce riešiť. Nie je to silené a o to viac mi to bolo sympatické.

Knihu okrem tanca oživuje aj práca Rory, ktorá pracuje ako právnička. Keďže sama autorka bola odvolávacia právnička, tak využila svoje skúsenosti v knihe nielen oblasti práva, ale aj tanca. A bolo to zaujímavé, keďže sa to netočilo len stále okolo toho istého. Pre mňa to bolo veľmi veľkým a príjemným prekvapením.

Fever je nedocenená a veľa ľudí o nej nevie a možno dôvod je že autorka to vydala na vlastné náklady. Zvyčajne, čo knihy vyjdú bez toho, aby sa ich chytilo nejaké vydavateľstvo, ktoré by knihe spravilo dobrú reklamu sú pred našimi očami ukryté. A taktiež self-publish knihy nie sú vždy kvalitné. Česť výnimkám, ktoré prerazili a toto tvrdenie vyvracajú. Síce na Goodreads prvá časť má len 3,77*, tak ďalšie dve pokračovania sú hodnotené 4* a 4,05*. Fever rozhodne stojí za prečítanie a milovníci tanca ju ešte viac ocenia. Ja osobne sa teším na pokračovanie, pretože koniec bol ako inak "cliffhengerový".

Rozhovor s autorkou si môžete prečítať na blogu, kde som knihu pred cca troma rokmi vyhrala. Click! 


You May Also Like

3 komentárov

  1. Ani nevieš, aká som rada, že sa ti kniha nakoniec páčila. :D Ako si napísala v článku vyššie, mala svoje muchy a je na nej čo vylepšovať, ale aj mne sa páčila kvôli tomu, že bola svojim spôsobom unikátna, či už kvôli tomu tancu, všetkým tým problémov, ktorým sa venovala a rovnako ako tebe, aj mne bolo nesmierne sympatické, ako tam Sasha nebol násilne vopchaný do každej scény. :) (Och, teraz si ma tak naladila, že by som si celú sériu najradšej znovu prečítala. :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa veľmi teším na pokračovanie, lebo som naozaj zvedavá ako sa to bude celé vyvíjať. Nechápem ako som to mohla dvakrát odložiť!!!

      Odstrániť
    2. Tak je pravda, že ten začiatok skoro odradil aj mňa. :D

      Odstrániť