Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Aj Smrtka môže byť povolanie

by - júla 11, 2018

Autor: Neal Shusterman
Názov: Smrtka
Originál: Scythe
Diel: 1/3
Žáner: dystópia

Anotácia:

První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.

Môj názor: 

Pred rokmi to začalo s Hunger Games a Divergenciou a odvtedy si dystopie našli oveľa väčší počet svojich fanúšikov, ktorí zbožňujú typ príbehov, ktoré sa odohrávajú v budúcnosti a svojím spôsobom sú zvrátené.  Samozrejme, vyšlo ich už neskutočne veľa a človek sa v nich už pomaly ani nevie orientovať, ale Smrtka je iná, už len z dôvodu, že na našom knižnom trhu sa podobná kniha nenachádza.

Originálny svet a hlavne nápad autora udržiavajú knihu na priečkach najoriginálnejších dystopií, ktoré sa vám môžu dostať do rúk. Prevedenie nepatrí medzi tie najhoršie a dej má pár nedostatkov, ale aj napriek tomu nápad, originalita a štýl autora, ktorý je naozaj svižný spôsobuje, že stránky sa otáčajú samé.
Autor sa snaží vyformovať z dvoch hlavných postáv mierumilovné, ale zároveň krvilačné bytosti. Svojím spôsobom sa mu to darí a naozaj rafinovane mení ich osobnosti, čo si uvedomíte až na konci. Cira a Rowan sú dve postavy, ktoré sú úplne odlišné a spája ich na jednej strane súťaživosť a na druhej nechuť k remeslu. Spolu tvoria zaujímavú dvojicu, ktorá sa dopĺňa, ale ani jedna z nich nie je do hĺbky predstavená čitateľovi. Čo je rozhodne škoda, keďže obidvaja majú rozhodne potenciál.

Obidvom postavám sa autor venuje dostatočne, ani jedna nie je v úzadí, čo je dosť veľká výhoda. Bohužiaľ, pri Cire a Rowanovi nepreniká do hĺbky. Ich myšlienkové pochody sú miestami plytké a autor sa venuje viac určitým situáciám ako postavám, čo niektorým môže prekážať. Nevieme presne určiť, čo si myslia ako sa budú postavy posúvať. Ich vývin ovplyvňuje prostredie a ľudia, ktorí ich obklopujú, čo si čitateľ uvedomí len postupne.

Veľmi veľkou výhodou je, že autor pridal útržky z iných denníkov Smrtiek a pomocou pár riadkov vieme určiť, čo si myslia. Čitateľ dokonca vie pomocou tých zápiskov určité Smrtky aj zaradiť.

Kniha obsahuje viac zápletiek než by sa na prvý pohľad zdalo. Hneď zo začiatku sa objavuje pár problémov, ktoré sa riešia postupne v celej knihe a zároveň naberajú na obrátkach. Gradácia deja je naozaj zaujímavá, keďže autor sa doslova hrá s postavami a posúva ich ako šachove figúrky.

Okrem toho autor dosadil do knihy pár zaujímavých úvah a citátov, ktoré sa zaoberajú neistou budúcnosťou. Jeho myšlienky sú rozhodne na zamyslenie.

Najzaujímavejšou časťou  môžeme považovať záver, ktorý je spracovaný naozaj bravúrne. Vypätá atmosféra, akcia a neočakávaný záver, ktorý sa nekončí clifhangerom, aj keď budúcnosť postáv je neistá, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť aj bez druhého dielu. Mnohým záver možno bude stačiť, natoľko, že si druhý diel ani neprečítajú. Čo je škoda, keďže ohlási na druhý diel sú ešte lepšie než ne tento prvý. Otázne je, že medzi ktorú skupinu sa budete radiť vy, keď si Smrtku prečítate.

Ďakujem spoločnosti Knihy pre každého za poskytnutie knihy na recenziu.

You May Also Like

2 komentárov

  1. Dúfam, že sa k nej čoskoro dostanem. Vyzerá pomerne dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je naozaj dobrá, myslím, že sa ti bude páčiť :)

      Odstrániť