Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Tretí spáč všetko komplikuje

by - októbra 27, 2018

Určite viacerí z vás poznajú autorku Maggie Stievfater, ktorá napísala sériu Vlci z Mercy Falls, alebo tetralógiu Havraní cyklus, ktorej pred nedávnom vyšiel u nás na Slovensku posledný diel s názov Havraní kráľ. Ja som pred pár dňami dočítala tretiu časť Traja spáči a na poslednú sa len chystám.
A pevne dúfam, že do konca roka sa k nej dostanem.



Ak sa pýtate, prečo by ste si mali niečo prečítať od tejto autorky, tak odpoveď je veľmi jednoduchá. Maggie je skrátka skvelá autorka! Ona píše neskutočne krásne, miestami poeticky, ale zároveň dokáže písať scény, pri ktorých tak trochu tuhne krv v žilách. Je kopec autoriek, ktoré píšu naozaj dobre, ale Maggie Stievfater je jedna z mála, pri ktorej cítim že ona do toho dáva celé svoje srdce! (Taký pocit mám napríklad aj pri Naomi Novik). Tak trochu poetiky, ktorá možno nie každému sadne a napríklad mne sa Maggiene knihy čítajú trochu ťažšie a človek nie vždy na ne má chuť. Ale aj napriek tomu vždy si vychutnávam každú jednu stranu.

Vlci z Mercy Falls sú slabší oproti Havraním chlapcom, ale tiež je to príbeh, ktorý si určitá skupina čitateľov vychutná. Na druhej strane Havraní chlapci sú viac pútavejší, zaujímavejší a hlavne oveľa viac zasahujú do fantasy. Je to taká zmes žánrov trochu magického realizmu, romantiky, fantasy, ale táto kombinácie prekvapivo funguje. Hlavne keď atmosféru dotvárajú aj samostatné postavy. Každá jedna postava je výnimočná. Niektoré postavy majú tvrdú nepreniknuteľnú stenu, iné postavy sú zas ako otvorené knihy a myslíte si, že vás už nemôžu prekvapiť. Ale verte mi, že vždy sa nájde niečo, čo vás prekvapí.

Traja spáči boli pre mňa taká istota, pri ktorej som vedela, že ju nezhltnem za pár hodín prípadne dní. Keďže autorkine knihy sa mi čítajú trochu ťažšie, tipovala som to na pár týždňov, ale zároveň som vedela, že si užijem každú jednu stranu. Okrem toho už mi chýbali postavy a tajomná atmosféra, ktorá ma vždy pohltí. Hoci pre mňa druhá časť vždy bude jedna z tých najlepších a pochybujem, že to niečo prekoná, tak aj napriek tomu moje očakávania boli vysoké. A samozrejme, že boli aj naplnené.

Postavy sú tak vyrovnané a správajú sa tak dospelo, teda miestami, že sa mi ťažko verí, že sú to násťroční stredoškoláci. O to viac som s nimi sympatizovala. Každou časťou tie postavy mám stále radšej a radšej. Dokonca aj Adam, ktorý mi liezol na nervy v predošlých dvoch častiach sa správal inak. Chcem tým naznačiť ich vývin. To ako sa postavy posunuli je neuveriteľné. Nestoja len na jednom mieste a ich osobnosti sa vyvíjajú nejakým smerom. Najviac zo všetkých sa posunul Adam, ktorý po všetkých tých udalostiach, ktorými ako samostatný jedinec, ale aj ako člen v skupine si prešiel sa správa konečne normálne. Svoje komplexy nerieši a venuje sa tomu, čo je podstatné. Ako keby som čítala o úplne novom Adamovi.

Je mi ľúto, že Noaha a Ronana tu bolo pomenej. Noah je jedna z postáv, ktorá ma zaujíma zo všetkých najviac. Keďže jeho tajomstvo, ktoré na konci prvej časti odhalené (je to bomba!), ho posúva za hranice niečoho nevysvetliteľného. Jeho osud je pre mňa záhada. Ale o to viac dúfam, že dopadne šťastne. Ďalšia vec, ktorú ľutujem je vzťah Blue a Ganseyho. Ich vzťah sa síce posúva, ale pomalým tempom. Dosť sa obávam toho, že v poslednom diely to budú veľmi výrazné kroky, ktoré budú uponáhľané alebo pre istotu tam nebudú vôbec žiadne. Neviem, ktorý prípad by bol horší.

Samozrejme, posledné kapitoly sú skvelo dávkované. Napätie na každej jednej strane a pár strát na životoch. Navyše nová postava, ktorá rozprúdi život v dome na ulici 300 Fox Way je jedna veľká záhada. V tom dome je živo, keď sú tam len jej pôvodní obyvatelia a každou časťou je to stále divokejšie. Každá návšteva je stále čudnejšia. Od pána Sivého to ide stále čudnejším a čudnejším smerom. A nová postava naberá úplné iný rozmer čudesnosti. A ako inak cliffhanger na konci.

Cyklus Havraní chlapci je skvelý. Nie je to síce moja najobľúbenejšie séria pod slnkom, ale rozhodne patrí medzi tie, ktoré si ma získali s atmosférou, postavami, štýlom písania a nápadom. Je to originálne, to už viacerí určite viete. Dej plný zvratov a postáv, ktoré sú vtipné a nikdy sa s nimi nenudíte. Teším sa na poslednú časť a rozhodne na ďalšie knihy od autorky.

You May Also Like

4 komentárov

  1. Od autorky jsem nic nečetla, ale již pár let zrovna sérii Vlci z Mercy Falls chci přečíst. Natolik se mi to posunulo, že celou sérii mám již připravenou, jen se k tomu dostat. :D Hlavně, když jsem slíbila, že nejdříve přečtu Měsíční kroniky a k těm jsem se taky nedostala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to určite naprav! Maggie je skvelá, naozaj! Nebudeš to ľutovať. Mesačné kroniky sú jedna báseň. A aj ja by som sa mala konečne dokopať k tretej časti :D

      Odstrániť
  2. Přiznám se, že tahle série mi moc neříká, dost možná je to způsobené tím, že nevyšla v českém překladu a ve slovenštině jsem zatím četla knihu pouze jednu. :-)
    Ale celkově to nevypadá vůbec zle, jestli se na to čtení ve slovenštině někdy vrhnu, určitě tuhle sérii zkusím. :-)

    OdpovedaťOdstrániť