Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Moja premiéra s Marie Lu

by - novembra 03, 2018

S Marie Lu je toto moja premiéra. V živote som od nej nič nečítala, aj keď som sa nie raz chystala, ale poznáte to veľmi dobre. Pri takom kvante skvelých kníh, ktoré vychádzajú sa človek ťažko dopracuje ku každej jednej knihe, ktorú si pridá do to read listu. Nejdem tvrdiť, že po Warcrosse potrebujem od nej každú jednu knihu, ktorá jej zatiaľ vyšla, ale rozhodne potrebujem ďalší diel.


Virtuálne realita je zaujímavá, či už ako téma v knihe alebo na filmovom plátne. Naše možnosti sa každý deň posúvajú a možno raz fikcia sa stane skutočnosťou, ale dovtedy si budeme musieť vystačiť len s knižnou alebo filmovou formou. Úprimne ako tak sa pozerám na moju knižnicu, tak Warcross je jediná kniha, ktorá sa zaoberá virtuálnym svetom. Rozhodne nápad je originálny, ale predsa ju nepovažujem za knihu tohto roka. Možno keby je hlavná zápletka lepšie ukrytá a nedá sa odhadnúť hneď v polovici knihy, tak by tomu mala určite bližšie.


Emika ako hlavná hrdinka je povahovo sympatická, rýchlo si ju obľúbite pre jej prefíkanosť a šikovnosť. Schopnosť dokázať nabúrať sa do hocijakého systému je pre ňu hračka, lenže nie je jediná. Viac postáv v knihe má hackerské schopnosti a sú dokonca lepšie ako ona. Čo považujem za výhodu, pretože svojím spôsobom sa stále môže posúvať vpred a vy nemáte pocit, že čítate o hackerskej bohyni. Je iná len tým, že má dúhové vlasy a tetovanie, čo sa v knihe často spomína a možno preto výzorom nezapadá medzi stereotypné postavy. Ale svojím pôsobením zapadá medzi tých hlavných hrdinov, ktorých si obľúbite, ale postupom času na nich zabudnete. Alebo sa stane tou postavou s dúhovými vlasmi a s tetovaním. Chcete sa s ňou stotožniť, ale skrátka to nejde. Emika nie je plochá postava, ale taktiež nie je prepracovaná. Poznáme len jednu jej stránku, ale v určitých situáciách neviem ako bude reagovať. Svojím spôsobom to dievča sa stále hľadá a vo svete je tak trochu stratená. V knihe sa nachádza kopu postáv, ktoré sú zaujímavé, ale autorka nám nedovolí ich dostatočne spoznať. Ani pomocou hlavnej postavy. Dúfam, že v druhej časti nám trochu viac odkryje aj z vedľajších postáv, pretože by bola škoda ich nespoznať aj z inej stránky.

Vzťahy medzi postavami sú viac menej priateľské, ale problém je, že hlavná postava s nimi netrávi až toľko času, aby mohlo medzi nimi vzniknúť silné puto. Bohužiaľ, v tom to smere by som na to potrebovala viac strán, aby som tomu uverila.
Čo sa týka romantiky, tak klamala by som, ak by som vám povedala, že ma nebavila. Aj keď mohla byť lepšie spracovaná , tak užívala som si chvíle medzi Hideom a Emikou. Síce ten ich vzťah vznikol prirýchlo a ani neviem ako a už boli spolu, ale zhodujem sa s názorom ostatných, že autorka sa nechcela venovať romantike. Dôležitá bola hra a scény, ktoré boli napäté s akciou. Nie raz ma to úplne pohltilo. Autorka sa venovala prostrediu, z ktorého vyťažila naozaj dosť veľa na to, aby som jej to zhltla aj sa navijakom. Jediný zásadný problém u mňa nastal s hlavnou a aj s vedľajšou zápletkou.

Od polovice knihy som vedela, kam to smeruje a v duchu som si síce myslela, že to bude určite inak, ale žiaľ nie. Práve toto považujem za najväčší mínus knihy. Nechcem ju zaradiť k priemerným knihám, pretože Warcross sa číta neskutočne dobre vďaka štýlu autorky, nápad je originálny, ale možno keby kniha má viac strán, tak je o trošku viac prepracovanejšia, čo sa týka aj vzťahov, ale aj zápletok. Ja osobne knihu zaraďujem k nadpriemeru, hlavne vďaka nápadu a štýlu autorky. Určite siahnem po pokračovaní už len z dôvodu, že aj keď som koniec uhádla, tak vzniká tam pekná morálna dilema. A som veľmi zvedavá, ktorú cestu si Emika zvolí.

Warcross je pre mňa nadpriemer, ktorý keby má o niečo viac strán, tak autorka sa možno dokáže lepšie vyhrať so vzťahmi a so zápletkami a bolo by to naozaj fantastické. Na druhej strane veľmi oceňujem ako sú napísané akčné scény, pri ktorých som mala pocit, že dej naberá na obrátkach, čo mi pripomína, že pokojné scény sa striedajú s tými akčnými a nemáte pocit, že dej stojí namieste. A to je rozhodne plus. Veľmi silnou stránkou knihy je šampionát, aspoň podľa môjho názoru. A celé pátranie po informáciách to oživuje ešte viac. Veľkým mínusom považujem práve odhalenie zápletky. Na druhej strane číta sa to veľmi dobre a ani sa nenazdáte ste na konci knihy.

Takže ak sa ma pýtate, či si prečítať Warcross moja odpoveď je jednoduchá: Ak do nej pôjdete s malým očakávaním vaše nadšenie z tej knihy bude ešte väčšie než by bolo pôvodne.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu albatrosmedia.







You May Also Like

2 komentárov

  1. Na Warcross jsem velmi zvědavá a dá se říci, že se těším, až si ho přečtu. Ale co tak narážím na názory na knihu, tak se pokusím snížit má očekávání, abych nebyla zklamaná. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti bude páčiť a že ťa prekvapí :)

      Odstrániť