Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Môj knižný rok 2018

by - januára 10, 2019

Síce trochu meškám s tým to článkom, ale nemala som energiu ho spisovať. Začiatok roka bol trochu na moje pomery ťažší, takže kým som sa dokopala k napísaniu tohto článku, prešla nejaká tá doba.
Rok 2018 bol čo sa týka môjho knižného života celkom dobrý. Stihla som prečítať 73 kníh, čo podľa goodreads je 22 343 strán. A tento rok sa mi podarilo prvýkrát splniť knižnú výzvu, keďže po minulé roky som to nikdy nestihla. Teraz som pre zmenu prekročila limit o 3 knihy, takže som celkovo spokojná.


Aj keď som stihla prečítať 73 kníh, tak bohužiaľ, veľmi ťažko sa mi píše tento článok a oveľa ťažšie sa mi vyberali knihy do daných kategórií. Mám pocit, že tento rok bol naozaj čo sa týka kníh priemerný. Vyšlo naozaj veľa dobrých titulov, ale mám pocit, že to nikdy nebolo úplne podľa môjho gusta. Mám pocit, že čím som staršia tým moje nároky sa trochu zvyšujú. A neviem, prečo stále siaham po knihách, pri ktorých dopredu viem, že moje očakávanie nesplnia.

Tí, ktorí ma dlhšiu dobu sledujete, tak viete, že okrem slovenčiny (češtiny) čítam aj v angličtine a sem tam sa pritrafí aj nejaká tá kniha v maďarčine.
Najmenej kníh som prečítala v maďarčine: 1 kniha
V angličtine som stihla prečítať 19 kníh.
A zvyšok tvoria knihy v slovenčine a v češtine.
Celkovo som spokojná, ale myslím, že sa mi do rúk mohli dostať aj lepšie tituly, čo je samozrejme, chyba môjho výberu. Ale našlo sa aj pár svetlých výnimiek.

Knihy, ktoré ma prekvapili a ja som to nečakala


Fever (A Ballroom Romance, #1)Americkí bohoviaSpútaní časom


Fever- tak dlho mi trvalo zistiť, že Fever je naozaj skvelá kniha! Nie je to len obyčajné contemporary, riešia sa tam vážne témy a dokonca hlavný hrdina tam ledva vystupuje. No aj napriek tomu je to neskutočne dobré. (4*/5*)
Americkí bohovia- to je prvýkrát čo som niečo čítala od tohto autora. Americkí bohovia si ma získali od prvej strany, aj keď to bolo fakt miestami čudné. (4*/5*)4
Spútaní časom- aj vďaka tejto knihe čítam viac slovenských autorov, takže to asi niečo o tej knihe vypovedá.  (4,5*/5*) 

Knihy, ktoré nesplnili moje očakávania alebo tiež plytvanie mojím časom


The Sect (Wicked Trinity, #1)LáskavosťKnedlíček (Dumplin', #1)

The Sect- toto bolo zlé. Akože fakt zlé. Ak si myslíte, že 50 odtieňov je silná káva, tak toto ani nečítajte. Údajne pokračovanie je lepšie, pochybujem, že to zistím. (2*/5*) 
Láskavosť- Človek má vysoké očakávanie a zrazu číta o hlúpych postavách a predvídateľnom deji. Chcem späť moje peniaze. (2*/5*)
Knedlíček- čakala som, že to nebude kniha roka, aj napriek tomu hypu, ktorú kniha mala. Ale priznajme si to,  hlavná téma bola súťaž krásy a boli tam max tri scény. (Možno štyri). Takže nech mi nik nevraví, že tá kniha je o búraní stereotypov, keď hlavná hrdinka tam riešila úplne zbytočné veci. (3*/5*)


Knihy, ktoré mi vyrazili dych 

Illuminae (Akta Illuminae, #1)Plamen v temnotě (Jiskra v popelu, #2)Projekt KronosPlíseň (Havranní kruhy, #2)

Illuminae- vedela som, že je to dobré. Ale toto bola naozaj šialená jazda. Ešte chystám článok na túto knihu. (5*/5*)
Plameň v temnote- na to, že som to nechcela čítať som rada, že ma presvedčili, aby som tomu dala šancu. Toľko zvratov, toľko rozčuľovania a mini infarktov. Pokračovanie ma určite dorazí. (4,5*/5*)
Projekt Kronos- vedela som, že je to dobré. (Všetci vieme, že čo vydá Host, tak to je kvalita). Ale tiež tisíc mini infarktov, samé ochkanie a prekvapenia na každej druhej strane. (4,5*/5*)
Plíseň- plot twist ako sviňa. Koniec tejto série si radšej ani nepredstavujem. (5*/5*)

Konce, ktoré mi nedávajú spávať 

King (King, #1)Sleduj ma (Follow Me Back, #1)Spiaci obri

King- Poviete si: Fajn, obyčajná erotická romanca. A potom príde posledný odstavec. Posledná veta. A ste doslova v riti. (3,5*/5*)
Sleduj ma- poviedka z wattpadu. Na oddych nie zlé, no nie? História sa opakuje. Posledný odstavec, posledná veta. Prvá moja myšlienka po prečítaní: WTF? (3,5*/5*) 
Spiaci obri: Tu pre zmenu posledná kapitola je postavená úplne mimo reality. A doteraz ma zaujíma ako sa to sakra stalo? (4*/5*) 


Najkrajšie ilustrácie

Trnitá řeč (Grishaverse, #0.5, #2.5, #2.6)Spáčka a vřetenoAnd the Ocean Was Our Sky

Trnitá řeč- vždy, keď si v nej listujem, tak mi vyrazí dych. (5*/5*)
Spáčka a vřeteno- rozhodne jedna z najkrajších kníh, ktoré mám, čo sa týka ilustrácií. (5*/5*)
And the ocean was our sky- nebudeme si klamať, práve ilustrácie robia túto knihu takou úžasnou. (4*/5*) 

Sklamanie roka 

The Becoming of Noah Shaw (The Shaw Confessions, #1)

Tí, ktorí sem chodia už nejakú tú dobu dobre vedia, že zbožňujem Michelle Hodkin a jej sériu o Mare Dyerovej. Ale toto... Tak som sa na ňu tešila, že keď sa mi dostala do rúk, tak som čakala skvelé pokračovanie, ktoré bude ešte viac záhadnejšie a zamotanejšie. Čakala som, že skončím v slzách, aké super to bude. V slzách som síce skončila, ale úplne z iných dôvodov. (Samozrejme, zaradila by som sem aj iné knihy, ale na túto som sa tešila najviac....) (3*/5*) 


Kniha roka

Illuminae (Akta Illuminae, #1)

Musím sa priznať, že vybrať tú najknihu za minulý rok bolo ťažké, síce mala som z čoho vyberať, ale žiadna kniha nebola úplne dokonalá v mojich očiach. Najbližšie k dokonalosti malo Illuminae. Aj to vďaka tomu spracovaniu a nápadu. 

Čo sa týka tohto roka, tak som si stanovila cieľ opäť 70. Uvidíme, či sa mi to znova podarí splniť. Na 100 kníh si netrúfam, pretože viem, že to je nad rámec mojich možností. (Teda ak nerátame, že by som čítala len samé jednohubky a podobne). Oveľa viac by som chcela čítať v angličtine a aj v maďarčine, keďže mám pocit, že maďarskú gramatiku pomaly zabúdam. A to sa mi nepáči. Dlho som sa natrápila, kým som pochopila ako to funguje a nemienim zas sa to učiť všetko od začiatku.
Pre tento rok u mňa tiež platí, že každý mesiac prečítam aspoň jednu knihu, ktorá nezapadá úplne do môjho knižného vkusu, keďže minulý rok sa mi to osvedčilo a našla som naozaj zaujímavé tituly.

Ako dopadol váš rok 2018? Koľko kníh ste stihli prečítať, a ktorá je pre vás kniha roka?  A naopak, ktorá kniha vás najviac sklamala? 

You May Also Like

2 komentárov

  1. Americké bohy jsem též četla, ale mě naopak zklamali natolik, že jsem je radši odložila, než abych se k tomu nutila. A to mi bylo několikrát řečeno, že jako seriál je to fakt skvělé.
    Jinak ty knihy, které ti vyrazily dech, mám v plánu si přečíst. Hlavně Illuminae, byla jsem k tomu natolik blízko, jen mi chyběl 1. díl a možný byl jen 2. Tak si musím počkat, až se mi to opět poštěstí. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa ako vidíš prekvapili :D Ako sa vraví: Sto ľudí, sto chutí! Trochu som čakala iný záver, ale v určitých momentoch som fakt bola mimo :) Napríklad ja sa na seriál ani nechystám, pretože sa bojím, že by ma to sklamalo.
      Illuminae si rozhodne nenechaj ujsť! Ja sa veľmi teším na Geminu len na ňu musím našetriť, keďže nie je to práve najlacnejšia kniha :D
      Dúfam, že keď si tie knihy prečítaš, tak budeš aspoň z polovice taká nadšená ako ja :)

      Odstrániť